Guvernul bagă 20 miliarde euro în buzunarul băieților deștepți care produc energie “verde”!
Guvernul bagă 20 miliarde euro în buzunarul băieților deștepți care produc energie “verde”!
Investigatii26 octombrie 2012

Este o subvenție – record în Europa, prin care guvernul Ponta sufocă producătorii tradiționali de energie electrică, inclusiv Complexul Energetic Oltenia
Cele 20 miliarde euro vor fi recuperate de la cetățeni, prin scumpirea la un nivel exorbitant al energiei electrice.

GORJNEWS vă supune atenției un material exploziv, elaborat de domnul Silviu Florin Șarapatin, unul dintre specialiștii redutabili ai complexului Energetic Oltenia, fost director al MINPREST. Domnia sa dovedește că, fără să-i fi cerut cineva în mod specific, statul român îşi obligă cetăţenii să plătească din buzunar miliarde de euro pentru a îngroşa conturile afacerilor cu energie regenerabilă. Iar suma este uriaşă20 miliarde de euro! Afirmaţia că suntem obligaţi de Europa să plătim aceşti bani, este o mare minciună. Sprijinul dat eolienelor este extrem de generos şi afectează indirect şi economia Gorjului.
Consiliului Mondial al Energiei este uluit şi spune că ajutorul acordat de statul român pentru energiile regenerabile este mult prea mare, că va afecta negativ sistemul energetic naţional şi că va genera nemulţumirea consumatorilor finali de energie. Mai ales că  în celelalte ţări ale Uniunii Europene subvenţia pentru energia eoliană este cu 40% mai mica!

De ce plătim miliarde eolienelor?

Mai mult ca în orice alt domeniu, de câţiva ani încoace se observă boom-ul eolienelor în ţara noastră. Oare, cum de a devenit brusc România un adevărat el dorado al eolienelor? Răspunsul este acesta: producătorii de energie produsă de eoliene sunt băieţi deştepţi şi au văzut că statul român bagă mâna adânc în buzunarul cetăţeanului pentru a le da lor, producătorilor, bani degeaba. Iar aproape două treimi din încasările producătorilor de energie electrică eoliană din România provin din vânzările de certificate verzi.

Schema certificatelor verzi

Certificatele verzi sunt hârtii fără valoare în sine, pe care statul român le acordă gratuit unora dintre producătorii de energie regenerabilă şi pe care aceştia le folosesc pentru a scoate bani din buzunarul românilor după următoarea schemă:
Pasul 1: Statul român acordă gratuit certificate verzi producătorilor de energie eoliană, în baza programului de sprijin guvernamental;
Pasul 2: Producătorii vând certificatele primite gratuit furnizorilor de energie (CEZ, Electrica-Furnizare, Enel etc.), pe bani foarte mulți;
Pasul 3: Furnizorii de energie sunt obligaţi de stat să le cumpere de la producătorii verzi, în baza unor cote anuale stabilite prin reglementări guvernamentale. Cotele reprezintă procente din totalul energiei electrice tranzacţionate de furnizori, procente pe care aceştia au obligaţia să le cumpere de la producătorii de energie din surse regenerabile. Respectarea cotei este dovedită de furnizori prin numărul de certificate verzi cumpărate, unde un certificat reprezintă 1 Mwh;
Pasul 4: Să ne mai întrebăm de unde îşi recuperează furnizorii banii cheltuiţi? Desigur, de la consumatorul de energie electrică. Banii pe care acesta îi dă degeaba fiind ascunşi în preţul kilowatului. Iar din 2016 o să plătească 30% în plus din valoarea facturii, doar pentru a îngrăşa conturile proprietarilor morilor de vânt.
Deci, pe o piaţă concurenţială, unui producător de electricitate i se plăteşte ca să pară competitiv. Minerii de la Jilţ şi Motru ori energeticienii din Gorj, toţi cetăţenii dau bani ca să facă rentabil un alt agent economic!

Cum s-a ajuns aici?

Directiva 2009/28/CE a Comisiei Europene privind energia din surse regenerabile a stabilit nivelele producerii energiei de acest fel, pe care fiecare stat membru al Uniunii Europene este obligat să le atingă până în 2020. În cazul României, această ţintă a fost stabilită la nivelul de 24% din consumul final brut de energie, pornind de la 17,8%, cât avea în 2009. Însă nu s-a dat o cale pe care trebuie să meargă statele ca să-şi atingă ţinta, fiecare ţară fiind liberă să-şi facă propria politică. De exemplu, Suedia a ales să îşi atingă ţinta sprijinind (subvenţionând!) inclusiv construcţia sau modernizarea marilor hidrocentrale naţionale – adică o politică logică şi naţională pe care guvernanţii noştri nici măcar nu au luat-o în calcul. De unde se poate trage concluzia că toate ţările din Uniunea Europeană (cu excepţia României) sunt conduse de oameni cu scaun la cap şi cu grijă faţă de buzunarul cetăţeanului, şi au ales politici bazate pe scheme de ajutor prudente. Ţara noastră a ales să fie “moţul problemei”, să jefuiască buzunarul cetăţeanului prin cele mai generoase subvenţii, acordate în baza unei scheme de sprijin care se practică doar în 3 din cele 27 ţări ale Uniunii Europene (Suedia, Polonia si România). Chiar şi între cele trei, România este – evident(!) – cea mai generoasă!

Cât plătesc alţii?

Primele trei ţări importante ca bogăţie ale Uniunii Europene plătesc eolienelor cu până la 40% mai puţin decât o facem noi, adică de la 56 până la 65 EURO/Mwh: germanii plătesc o medie de 56,53 euro/Mwh produs de eoliene; francezii plătesc o medie de 64 euro /Mwh; britanicii plătesc o medie de 61 până la 65 euro /Mwh; în schimb, românii plătesc aproape dublu, 98 euro / Mwh produs în centralele eoliene!!! Rezultă clar faptul că românii – săracii Europei – scot din buzunar cei mai mulţi bani pentru a-i aduce pe profit pe patronii eolienelor!

Statul român e cel mai generos din UE

Ceilalţi europeni îşi reduc subvenţiile din cauza crizei şi ne consideră nebuni! PDL-iştii din Ministerul Economiei se lăudau în 2011 că România are cea mai generoasă politică de promovare a eolienelor din Uniunea Europeană. Uitau însă să spună că generozitatea asta îi costă pe români… 20 de miliarde de euro. În acelaşi timp, occidentul îşi reducea cheltuielile cu verzii datorită crizei. Austria a pus un moratoriu pe trei ani la cheltuielile cu energia regenerabilă. Iar populaţiei i s-a mai spus – strigător la cer – că la sfârşitul acestui an România va depăşi Austria la energie eoliană!
PDL-istul Mircea Cotoşman, consilier în Ministerul Economiei şi Comerţului, declara în noiembrie 2011 că ţările din jurul României au alocat pentru energia eoliană doar milioane şi nu miliarde de euro şi că, atunci când delegaţia României a spus că statul român îşi propune să scoată din buzunarul cetăţenilor miliarde de euro pentru eoliene, celorlalţi nu le venea să creadă şi se uitau la delegaţia României ca la una ce are în componenţă nişte nebuni. Acelaşi oficial guvernamental mai spunea franc: “Acum este vremea să plătim, după 200 de ani în care s-a poluat în neştire!”
Reprezentantul Consiliului Mondial al Energiei spunea undeva că sprijinul acordat de statul român pentru energiile regenerabile este prea generos şi va afecta negativ sistemul energetic naţional. În plus, mai spunea că va genera nemulţumirea consumatorilor finali de energie. Ţări precum Bulgaria au stabilit o limită pentru investiţiile în energie verde, luând în calcul gradul de suportabilitate al populaţiei şi al companiilor la creşterea facturilor la electricitate, precum şi situaţia sistemului energetic.

Măcar are efect strategia aleasă de guvernaţii României?

Conform unui document guvernamental, consumul final brut de resurse energetice a fost în România anului 2010 de 34,8 milioane tep. Din acest total, consumul final brut de energie electrică a fost de 51,458 Twh adică 4,4 milioane tep. Guvernul vrea să crească ponderea energiei electrice verzi cu 16% în total (adică de la 22% la 38%). Asta înseamnă 0,704 milioane tep., care înseamnă 2% din consumul final brut de resurse energetice al României. După acest efort gigantic, ponderea energiei verzi în consumul total brut de energie al României va creşte de la 17,8% la doar 19,8%. Şi atunci cum rămâne cu ţinta de 24%? Adică, românii sunt forţaţi să plătească din buzunar 20 de miliarde de euro pentru doar două procente?

Miliardele de Euro zboară în afara ţării în secunda doi după ce au fost plătite de români

Până şi beneficiarii schemei de sprijin sunt uluiţi de generozitatea statului român. Şi mai şi spun pe faţă că o să transfere banii în ţările de origine. “În afară de ciment, pietriş şi forţă de muncă, altceva nu prea se consumă local. Din informaţiile mele, în alte ţări există obligativitatea să se consume mai multe resurse locale”, a declarat Ovidiu Pop, directorul general al “Verbund” România, filiala locală a grupului austriac cu acelaşi nume, ce are în derulare o investiţie de circa 300 de milioane de euro într-un parc eolian de 200 MW situat în comuna Casimcea – Dobrogea.
Grosul subvenţiei plătite de români se duce însă pe costul echipamentelor. Alimentează conturile unor firme producătoare: “Vestas” – Danemarca, “Enercon” – Germania, “Nordex” – Germania, “Siemens” – Germania, “Gamesa” – Spania etc. Reluăm tare amar: săracii Europei îi subvenţionează pe patronii occidentali. Asta da politică deşteaptă!
Grupuri mari – precum CEZ – au anunţat deja că vor folosi banii din schemele de sprijin pentru energia verde acordată de România pentru a finanţa proiectele uriaşe de investiţii în ţara de origine. Ne-o spun… verde în faţă, nici măcar nu se feresc! Ce zic conducătorii noştri de asta?
Dacă dumneavoastră aţi investi într-o ţară, aţi lăsa acolo tot profitul?” întreabă grijuliu (cu averea străinilor) Valentin Mircea, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei (numit de Traian Băsescu în 2011).
Ce poţi să mai crezi după ce descoperi aşa ceva? Fie că guvernanţii noştri sunt nişte nebuni; fie că producătorii verzi au întors milioane de euro în  paradisurile fiscale.

Putea România să aleagă o altă cale pentru a-şi atinge ţinta de 24%?

Evident că putea! Nimeni nu i-a impus calea. De exemplu, printr-o altă schemă putea să sprijine construcţia de hidrocentrale naţionale şi/sau retehnologizarea grupurilor hidroenergetice existente – ca Suedia; putea să stabilească o limită pentru investiţiile în energie verde, luând în calcul gradul de suportabilitate al populaţiei şi al companiilor la creşterea facturilor la electricitate, precum şi situaţia sistemului energetic – ca Bulgaria; putea ca în locul sistemului de cote să aleagă schema transparentă FIT (feed-in tariff) aşa cum au făcut 21 din cele 27 de ţări ale UE; putea să impună beneficiarilor obligativitatea de a consuma 75% resurse locale – ca în alte ţări ale Uniunii Europene; putea să acţioneze pe segmentul încălzire şi/sau transporturi; cu cele 20 de miliarde de euro îi făcea pe toţi fermierii români producători de biomasă sau biocombustibil (tot energie verde) şi dădea un job sutelor de mii de români din mediul rural; cu 20 de miliarde de euro putea anvelopa termic toate cele 5 milioane de locuinţe din România până la ultimul bordei, scădea în mod direct consumul de energie pentru încălzire şi creştea indirect ponderea energiei verzi către cotele stabilite de Uniunea Europeană; putea să încurajeze şi să sprijine producătorii poluanţi (termocentralele) să-şi diversifice portofoliul prin investiţii în energia regenerabilă; putea orice altceva! Repetăm: Europa a impus doar ţinta … nu căile pe care trebuie să meargă fiecare stat pentru a-şi atinge ţinta!

Cine-i de vină pentru soluţia adoptată de România?

Toţi. Primii vinovaţi sunt PNL-iştii, care în 2008 au dat Legea nr. 220/27.10.2008 prin care se stabilea un algoritm de ajutorare a producătorilor de energie verde. Ce-i drept, nu au stabilit şi bugetele aferente. Au (să zicem) scuza că au dat legea în an de boom economic, an în care toată lumea facea planuri de viitor roz-bombon. Apoi, şi cei mai vinovaţi sunt PDL-iştii, care, în plină criză economică, atunci când toate celelate ţări ale Uniunii Europene tăiau la greu din bugetele alocate verzilor, parlamentul majoritar PDL+aliaţi dă Legea 139/2010, care modifică Legea 220/2008, plusând la greu, după cum urmează: prelungeşte cu 2 ani intervalul de timp în care se acordă bonificaţii maximale (până în anul 2017 faţă de anul 2015, din legea iniţială); creşte cu 20% cota de certificate verzi pe care furnizorii de energie sunt obligaţi să o cumpere de la producătorii verzi; în plus, guvernul PDL stabileşte bugetul… extraterestru de 19,5 miliarde de euro pe care românii trebuie să-l plătească doar pentru a-i îngrăşa pe patronii din energia regenerabilă.
Când au făcut asta? În vârful crizei economice, la fix două luni după ce anunţau tăierea salariilor şi a pensiilor cu 25%! Colosal, nu?
Ce mai tura-vura, Parlamentul majoritar PDL a considerat că după tăierile salariale majore, românii continuă să fie prea graşi (ca să-l parafrazăm pe domnul Preşedinte) şi trebuie să mai scoată din buzunar încă 19,5 miliarde de euro pentru beneficiul câtorva patroni.
În aceeaşi perioadă Austria (spre exemplu) punea un moratoriu de trei ani asupra cheluielilor cu energia verde!
Al treilea vinovat e PSD-ul. Pentru că: iniţiatorul Legii 139/2010 votată de PDL-işti a fost nimeni altul decât PSD-istul Iulian Iancu. Iar Victor Ponta –  fiind deputat de Gorj, adică în… patria termocentralelor – nu a făcut nimic pentru a opri sprijinul exagerat acordat competitorilor noştri. Fiecare kwh pe care îl dau eolienele însemnă un kwh mai puţin produs de termocentrale.
Apoi, în cele 6 luni de când este la guvernare, PSD-ul nu a schiţat niciun gest prin care să arate că ar vrea să oprească jefuirea buzunarului consumatorului de curent electric.
Soluţia adoptată de România îi afectează pe gorjeni în două feluri: o să fie obligaţi să plătească în plus cu 30% mai mult pe factura de curent electric pentru a-i face fericiţi pe băieţii deştepţi din energia eoliană; îi îngrăşă şi-i cresc pe cei ce mâine vor lua piaţa energiei electrice şi vor fi condamnaţi la foame.

Vin alegerile!

Parlamentarii de Gorj care vor să candideze din nou trebuie întrebaţi: cum au votat în parlament la Legea 139/2010? Dacă au ştiut ce votează? Dacă s-au gândit la consecinţele pe care Legea 139/2010 le are asupra Gorjului?  Dacă s-au gândit la buzunarul cetăţeanului român când au votat? Dacă au de gând să facă ceva pentru a opri această lege nedreaptă?
Iar lui Victor Ponta care în momentul de faţă este primul ministru al României îi trebuie adresată următoarea întrebare:  De ce politicienii toţi s-au luat la întrecere ca să omoare Gorjul?


Documentația integrală este disponibilă la adresa www.sarapatin.atlabs.ro

1 COMENTARII
  • comenius 26.10.2012 la ora 20:24 pm
    Nu e prim oara, si probabil nici ultima, cand noii nostri conducatori sunt absolut identici cu cei care au fost schimbati.Din pacate, constatam ca ori de cate ori am iesit in strada pentru aschimba guvernantii corupti si total straini intereselor nationale nu am avut grija sa cerem si o echipa care sa ne apere dreptul la un tratament egal cu concetatenii nostri europeni.Societatea noastra pare cuprinsa de un cancer care avanseaza in ritm galopant si singura reactie a guvernantilor e sa-si salveze pielea...si averea fara a-i interesa ce se intampla cu poporul roman.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.