De peste 470 de zile, se caută incendiatorii bunurilor familiei Leuștean!

IPJ Gorj, (ne)siguranță și (ne)încredere

Au trecut 473 de zile de când autoturismul unei familii de polițiști a fost incendiat într-o zonă semicentrală a Târgu Jiului. S-au scurs 352 de zile de când casa din Tg Jiu a aceleiași familii de polițiști a fost incendiată. În rapoartele oficiale ale poliției și jandarmeriei scrie că în Gorj sunt cei mai competenți și devotați oameni de ordine, că aici nici musca nu mișcă fără știrea autorităților. În realitate, aproape fiecare caz mai serios ce trebuie investigat demonstrează putreziciunea acestor instituții și incompetența șefilor lor. Dacă după 473 de zile poliția demonstrează nu numai că nu e în stare să protejeze măcar polițiștii și familiile lor, ci că nici măcar n-au dat de urma incendiatorilor, semnalul pentru omul de rând poate fi doar de teamă, de insecuritate și neliniște.


Două incendii, unul la un autoturism şi celălalt la casă, provocate la adresa unei familii de poliţişti din Gorj, au rămas şi acum un mister neelucidat pentru investigatorii cu stele sau macaroane de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj. Aurel şi Delia Leuştean au îmbrăcat haina de poliţist din pasiune pentru profesie dar au omis să ia în calcul şi varianta atentatelor la adresa bunurilor ce le aparţin. Incendiatori necunoscuţi au avut curajul să dea foc autoturismului BMW, seria 5, în noaptea de 6 iunie 2011, iar în noaptea de 6 octombrie 2011 au pus foc la casa, aflată în construcţie, a celor doi oameni ai legii.

Timpul trece, leafa poliţiştilor merge

Încă de la început, Mihai Avramescu, ofiţer de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, lua în calcul varianta unui incendiu provocat la autoturismul poliţistului, declarând: „cauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu”. Colegii poliţiştilor au îmbrăcat halatele albe, şi-au luat pensulele cu pudră şi au strâns amprente. Au audiat martori, pe unii dintre ei i-au testat cu detectorul de minciuni. Finalul: frecţie la piciorul de lemn, pentru că de la momentul incendierii autoturismului au trecut peste 470 de zile, fără ca autorii să fie aduşi în cătuşe în faţa ziariştilor.

Altă incendiere, aceiaşi „reuşită”

Cu același “maxim” efort, oamenii legii anchetează şi incendiul provocat la casa familiei Leuştean, ce a avut loc pe 6 octombrie 2011. De atunci s-au scurs, în calendar, peste 350 de zile. Acelaşi rezultat excepţional, ce în traducere înseamnă zero. Pesemne că incendiatorii s-au lansat cu paraşutele din elicoptere invizibile, au dat foc şi apoi s-au teleportat cu o maşină a timpului. Până acum aşa se explică incendierile provocate, deoarece Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj n-a reuşit, cel puţin până acum, să-i găsească pe ninja-incendiatorii.

Aceeași placă stricată: „Se fac cercetări intense”

Prin porta-vocea IPJ Gorj se transmit informaţii către ţară încurajatoare, că se lucrează şi că victoria va fi de partea poliţiştilor, nu a infractorilor. La momentul incendierii, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Daniel Tică, declara că o echipă complexă formată din poliţişti de la Serviciul Criminalistică şi Investigaţii Criminale s-a deplasat la locul incidentului pentru a cerceta cauzele şi împrejurările în care a izbucnit incendiul, avându-se în vedere şi varianta unei mâini criminale. Acum, după peste 470 de zile de cercetări, Romina Dochian, noul ofiţer de presă al IPJ Gorj, pune aceeași placă stricată, în disprețul contribuabilului și al bunului simț: „se fac cercetări intense, sub coordonarea unui procuror”…