Ciurel: ''Bugetul de venituri și cheltuieli al CEO va fi redus cu o treime!''
Ciurel: ''Bugetul de venituri și cheltuieli al CEO va fi redus cu o treime!''
Ultra - Scurte1 august 2013


Managerul Laurențiu Ciurel a vorbit, într-un interviu acordat ziarului Bursa, despre diversele probleme cu care se confruntă CEO, dar și despre planurile pe care le are pentru gigantul energetic în viitor. Astfel, Ciurel a spus că procesul de listare la bursă a pachetului de acțiuni minoritar a început deja, și conform acordului încheiat cu FMI, finalizarea ofertei primare va avea loc, cel mai probabil, în mai 2014.
Managerul gigantului energetic a vorbit și despre planurile de eficientizare a companiei pe termen scurt și mediu, dar și despre măsurile ce trebuie luate de către autorități pentru a ajuta CEO.
”Au fost întreprinse o serie de măsuri pentru reducerea costurilor, astfel încât Complexul Oltenia să poată să efectueze oferte de vânzare cu preţuri mai mici. Trebuie luate, însă, măsuri şi de către autorităţi pentru reducerea subvenţiilor acordate energiei regenerabile, în scopul reducerii valorii facturii la consumatorul final.  În prezent, energia eoliană primeşte aproximativ 100 Euro/MWh, iar cea solară aproximativ 300 euro/MWh. Aceste subvenţii au condus la creşterea preţului energiei electrice la peste 500 lei/MWh şi, implicit, la reducerea drastică a consumului industrial. Comparativ cu energia eoliană sau solară, Complexul Oltenia încearcă să vândă la preţuri sub 45 de euro/MWh” a declarat acesta.
Mai mult, Laurențiu Ciurel a recunoscut că sunt puţine şanse ca  ggantul energetic să exporte energie electrică, deoarece nu are încheiate astfel de contracte, acest lucru fiind condiţionat de participarea la licitaţia pentru capacitatea de interconexiune. Managerul CEO a ținut să precizeze, însă, că în vederea efectuării unui export de energie electrică, s-a perfectat cu Transelectrica un contract de import-export.
De asemenea, Ciurel a spus că este nevoie de o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, în funcţie de indicatorii realizaţi. Acesta a spus că bugetul va fi fundamentat pe o producţie anuală de 12,5 TW, faţă de 18,5 TW cât s-a estimat la începutul anului că se va produce în 2013.
„Da, este necesară o rectificare a BVC-ul companiei în funcţie de indicatorii realizaţi, deoarece scăderea cu 20% a consumului de energie în sistem faţă de 2012 şi creşterea ponderii pe piaţă a energiilor regenerabile au dus la nerealizarea bugetului iniţial“, a declarat Ciurel.
Managerul CEO a spus că până acum are contracte bilaterale de aproximativ 1 TWh. Acesta spune că a vândut pe toate pieţele de energie electrică aproximativ 5 TWh, din care 18%, contracte bilaterale, iar 22% a fost vândută pe piaţa zilei următoare. Valoarea totală a energiei contractate este de 944 milioane lei, a mai spus Ciurel. Detalii, aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.