”Sunt șocat de nivelul de impostură”

Haosul și ilegalitățile din UCB au ecou în Statele Unite ale Americii

Interviu cu Scott Lynch, Profesor al Facultății de Sociologie și Fellow al Office of Population Research, din cadrul Princeton University

Cu câteva săptămâni în urmă, am demonstrat că profesoara Lynn Martin de la Manchester Metropolitan University a fost trecută fraudulos de UCB în programul unei conferințe științifice internaționale organizate la Tg Jiu. De fapt, Martin habar n-avea că participa la acest eveniment. Nu a invitat-o nimeni.

Acum, prin fărădelegi și impostură, șefii UCB trec Oceanul Atlantic, până la Princeton University, unde GORJNEWS a găsit un profesor – victimă a plagiatului săvârșit de decana Facultății de Științe Economice, Gabriela Babucea. Profesorul Scott Lynch spune clar: în SUA, profesorilor care plagiază li se desface instantaneu contractul de muncă. De asemenea, Scott nu exclude un protest oficial al Princeton University față de UCB.

”Nu există nicio îndoială că am fost plagiat”

C. Cuteanu: Scott, crezi că articolul publicat în 2004 de Prof. Gabriela Babucea, decan la Universitatea ”Constantin Brâncuși”(UCB), te-a plagiat?

Scott Lynch: Nu există nicio îndoială că am fost plagiat. Notele mele de curs sunt sub copyright din 2003 (moment în care le-am updatat și am și pus anunțul de copyright la începutul paginii), dar erau disponibile pe internet încă din anul universitar 2001/2002. Paragrafe întregi – ca și o întreagă reprezentare grafică! – au fost copiate direct din notele mele în articolul prof. Babucea, fără ca numele meu să fie menționat.

Pedeapsa necesară: desfacerea contractului de muncă

CC: Ce crezi că ar trebui să facă UCB acum, în condițiile în care un profesor universitar doctor, având și funcția de decan al Facultății de Științe Economice, a fost dovedit public a fi un hoț? Cum tratează universitățile americane astfel de hoți?

SL: În universitățile americane impostura academică de acest tip nu este tolerată la nivelul cadrelor didactice, astfel că pedeapsa aplicată este desfacerea contractului de muncă. Găsesc  în cazul de față, dată fiind dimensiunea furtului, că desfacerea contractului de muncă este potrivită. Încălcarea dreptului de autor implică în Statele Unite și penalități financiare dure.

O să discut cu conducerea de la Princeton despre acest caz

CC: Crezi că Princeton University se va implica în acest caz jenant? Mai exact, conducerea Universității ar putea solicita UCB concedierea Prof. Babucea, pe motiv de plagiat?

SL: O să discut cu conducerea de la Princeton să decidem cum putem acționa, în condițiile dimensiunii de nivel internațional al acestei chestiuni.

CC: Dorești să-i transmiți ceva, prin intermediul GorjNEWS, Prof. Babucea?

SL: Nu, absolut nimic! Sunt doar șocat de nivelul de impostură!