Corupție la Primăria Turceni. Cum a băgat Gîlceavă sute de milioane în buzunarul șefului de la Salubrizare

dumitru gilceava

În ultimii trei ani, primarul Dumitru Gîlceavă, împreună cu majoritatea șefilor de compartimente din Primăria Turceni, au încălcat flagrant legislația în materie de achiziții publice și de integritate,  atribuind ilegal contracte de sute de milioane de lei vechi, bani publici, către întreprinderea individuală a lui Achim Alexandru, șeful Compartimentului Salubrizare Oraș, din cadrul S.C. TURCENISAL S.R.L., firmă cu capital integral de stat, înființată în 2009 de Consiliul Local Turceni. Practic, primarul Gîlceavă și-a permis să direcționeze ilegal sute de milioane de lei vechi , bani publici, în buzunarul unui subordonat, care îi este și coleg în Partidul Național Liberal.

achim alexandru pnl

Legislația achizițiilor publice îi cerea lui Gîlceavă să promoveze concurenţa între operatorii economici, să garanteze tratamentul egal şi nediscriminatoriu al firmelor și să asigure transparenţa şi integritatea procesului de achiziţie publică. Dar nici vorbă de așa ceva. De câte ori a avut ocazia, primarul a apelat la firma subordonatului său Achim Alexandru, favorizând-o, în detrimentul altor societăți comerciale din zonă. Mai mult, toate procedurile de achiziții publice respective s-au desfășurat total netransparent, în încercarea primarului de a-și ascunde ilegalitățile.

Această situație ar trebui cercetată și de Agenția Națională de Integritate, întrucât este evident că persoanele care au semnat documentele de atribuire a acelor contracte, și care au decis ca ele să ajungă la colegul lor, Achim Alexandru, s-au aflat în conflict de interese.

Gîlceavă minte și se bâlbâie

Întrebat de această situație, primarul Gîlceavă spune că Achim Alexandru lucrează la o firmă la care e acționară Primăria Turceni, dar, totuși, nu e subordonatul lui (!), și că respectivele contracte au fost acordate de Compartimentul de Achiziții Publice, fără implicarea sa, ca primar. Gîlceavă declară, inițial, că acele contracte au fost publicate pe site-ul Primăriei după care se contrazice și motivează că nu au fost publicate deoarece nu intră în categoria informațiilor de interes public! Prin urmare, dacă noi le publicăm, înseamnă că dezvăluim mari secrete de stat și că, implicit, încălcăm legea!

Șeful de la Salubrizare n-a avut nicio firmă, dar a avut una mai înainte, pe care nu o mai are deși n-a închis-o, dar nu mai are activitate deși are, și primește contracte, ilegal, ”probabil pentru că este și el un om în societatea asta”

Achim Alexandru, șeful Compartimentului de Salubrizare Oraș de la S.C. TURCENISAL S.R.L., ne-a declarat că n-a avut niciodată vreo firmă, după care și-a amintit că a avut o întreprindere individuală, pe care nu o mai are, deși n-a închis-o, dar nu mai are activitatea pe ea, nu mai știe de când, nu-și dă seama, deși documentele de mai jos dovedesc contrariul.

Niciunul dintre documentele pe care le publicăm mai jos nu au fost postate pe site-ul Primăriei Turceni, în încercarea primarului Dumitru Gîlceavă și a subordonaților săi, de a-și ascunde ilegalitățile.

Potrivit documentelor ajunse în posesia noastră, alături de Gîlceavă și-au pus semnătura pe contractele ilegale contabilul șef Rădoi Minel, specialistul în achiziții publice Călugăru Nicolae, Băltărețu Socol Valeriu de la Biroul Tehnic, Miuți Gabriel de la Biroul Financiar, și Fota Alina de la Biroul Juridic.

document primaria turceni 1

document primaria turceni 2

Încă din 2014, Achim Alexandru a început să livreze cadouri pentru tineri căsătoriți și un ”aspirator profesional”, în legătură cu care nu dă niciun detaliu, pentru a nu se putea stabili de câte ori mai scump îl vinde șefului său Dumitru Gîlceavă.

document primaria turceni 3

document primaria turceni 4

Dovedind că este și puțin analfabet, în decembrie 2014 același Achim Alexandru vinde ”ciai” către Primăria Turceni.

document primaria turceni 12

În 2015, Gîlceavă cumpără de la el 1500 de flori și 3000 de mărțișoare, în sumă totală de 90 milioane lei vechi.

document primaria turceni 10

În 2016, an electoral, Gîlceavă își cumpără mai multă muniție electorală, cu care ia cu asalt femeile cu drept de vot din Turceni: 3000 de mărțișoare și 3000 de flori, în valoare de 153 milioane lei vechi. De reținut că Achim Alexandru a mințit că în 2016 firma lui n-a mai avut activitate.

document primaria turceni 11

Pentru ultimul revelion, tot Achim Alexandru a vândut Primăriei Turceni ceai la incredibilul preț de 2 lei plicul!

document primaria turceni 5

Vom urmări cu interes reacția ”oamenilor legii”, față de ilegalitățile probate mai sus.