Ministrul Curaj pune doi IMPOSTORI să controleze INTEGRITATEA din universități: Adrian Gorun și Luminița Popescu
Ministrul Curaj pune doi IMPOSTORI să controleze INTEGRITATEA din universități: Adrian Gorun și Luminița Popescu
De cititInvestigatiiUltra - Scurte18 ianuarie 2016

Doi dintre cei mai penibili impostori din învățământul superior și din cercetarea științifică din România – Adrian Gorun, președintele Senatului Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și Luminița Popescu, rector al aceleiași universități – au fost menținuți abuziv de noul ministru al Educației, Adrian Curaj, în noua structură a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, publicată recent în Monitorul Oficial. Acest gest trădează formalismul cu care și noul ministru conduce educația din România, luând decizii după ureche și fiind foarte preocupat să nu deranjeze pe nimeni și să nu schimbe nimic.

Presa centrală, presa locală și mai multe organizații non-guvernamentale au dezvăluit, în ultimii ani, cu lux de amănunte, extravaganțele de natură penală și actele de impostură ale lui Adrian Gorun și Luminița Popescu, în materie de management universitar și cercetare științifică, care ar fi trebuit să conducă deja la excluderea din învățământ și trimiterea lor în judecată.
Deocamdată, singurul efect constă în plasarea UCB înspre coada învățământului din România.
Gorun și Popescu au ajuns  membrii în CNATDCU în 2012, printr-un abuz al ministrului de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu, care avea să fie răsplătită în 2014, cu titlul de Doctor Honoris Causa al UCB.

Cu ce se ocupă CNATDCU

Potrivit legii, CNATDCU, organism din care fac parte cei doi șefi ai UCB, are atribuții cât se poate de sensibile. Astfel, stabilește conducătorii de doctorate, decide acordarea sau neacordarea titlului de doctor, a gradelor profesionale de cercetător ştiinţific gradele I şi II, evaluează periodic conducătorii de doctorat.
Teoretic, comisiile de specialitate ale CNATDCU sunt compuse din ”experţi în domeniul sau domeniile ştiinţifice arondate”, care au obligația de a respecta normele etice și de deontologie profesională, în caz contrar putând fi revocați de către ministrul educației.

De ce Gorun și Popescu sunt doi impostori penibili, care trebuie revocați din CNATDCU

Dacă justiția din România ar funcționa la parametri legali, Adrian Gorun ar trebui să fie deja în pușcărie, pentru că, în calitate de filosof, sociolog și jurist, a obținut prin fals și uz de fals de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci două brevete de inventator în inginerie.

Pentru a putea deturna miliarde de lei vechi înspre buzunarul propriu, ca membru în echipele de cercetare ale unor granturi în inginerie, Gorun a pretins că a participat la astfel de invenții …

Ulterior, și-a tăiat cea mai groasă felie din granturi de sute de mii de euro, de cercetare în inginerie. Facsimilele sunt extrase din CV-ul oficial al lui Adrian Gorun. 

grant adrian gorun2

Prin fals, uz de fals, prin alte infracțiuni,  prin constrângerea adevăraților autori și, mai ales, prin dezonorarea și umilirea lor publică, Gorun și-a asumat calitatea de co-autor al mai multor studii în inginerie.

Adrian Gorun a încheiat contracte de ”cercetare” cu societăţi comerciale aparţinând unor viitori subordonaţi, pentru care a fost remunerat personal. Conflictul de interese şi situaţia de incompatibilitate sunt întregite de faptul că Gorun a atribuit contracte de achiziţii publice firmelor pentru care a “cercetat”. SRL-urile în cauză au executat diverse lucrări de investiţii pentru UCB, plătite cu miliarde de lei vechi.
Din documentele oficiale publicate de GORJNEWS, rezultă clar că atât Gorun cât și Luminița Popescu au fost pontați, perioade îndelungate, cu mai mult de 24 de ore pe zi, în timp ce subordonații lor din UCB erau plătiți cu 1 leu pe oră! Detalii, aici și aici.
Adrian Gorun a cerut ca studenții din UCB să memoreze răspunsurile mincinoase pe care ar trebui să le dea în fața experților străini din cadrul Asociației Europene a Universităților. În acest sens, GORJNEWS a publicat dovezi audio irefutabile.
Specialiștii care realizează Indexul Operelor Plagiate, disponibil la adresa www.plagiate.ro, au identificat două plagiate ale lui Adrian Gorun. Dovezi în acest sens au apărut și în presă. Gorun, de altfel, apare ca și coordonator al unor granturi pe bani publici, în cadrul cărora s-au elaborat lucrări plagiate. Amănunte, aici și aici.
adrian gorun
Pe lista neagră a mogulilor din universități, cu grave probleme de integritate, elaborată de Alianța pentru România Curată, Adrian Gorun figurează pe un loc fruntaș.
De ani de zile, din dispoziția lui Adrian Gorun, hotărârile Senatului UCB au fost secretizate, ilegal, iar membrii Senatului au fost forțați să semneze angajamente de confidențialitate.
luminita popescu 1000
Rectorul UCB, Luminița Popescu, este suspectă de deturnarea unor sume uriașe, de proveniență externă, destinate unor proiecte de cercetare. Detalii, aici și aici.

De asemenea, figurează cu trei plagiate, în Indexul Operelor Plagiate, la unul dintre ele avându-l coautor chiar pe Adrian Gorun.
Cei doi au dus UCB-ul pe ultimul loc în Topul Integrității Universităților din România, elaborat de Coaliția pentru Universități Curate.

Deși, din punct de vedere legal, aveau obligația de a preveni și sancționa plagiatele și lipsa de etică în cercetare, la nivelul UCB, Gorun și Popescu au mușamalizat toate derapajele de acest tip, pentru a se proteja pe ei înșiși, în primul rând, și a-și spori beneficiile și privilegiile.
La nivel internațional, unii experți, care au fost victime ale imposturii academice a celor doi, consideră că UCB este ”coruptă până în măduva oaselor”.

logo gaip

Grupul de acțiune în Interes Public va iniția demersurile de revocare a celor doi IMPOSTORI din CNATDCU

Atât includerea cât și menținerea lui Adrian Gorun și Luminița Popescu în CNATDCU sunt cât se poate de abuzive. Cei doi nu respectă nici măcar prevederile legale în materie de cercetare, cu atât mai puțin etica și deontologia profesională.
Atunci, cum pot Gorun și Popescu să decidă cine conduce doctorate în România, cine merită titlul de doctor sau de cercetător științific? Cum pot ei să evalueze obiectiv conducătorii de doctorat?
Grupul de Acțiune în Interes Public va declanșa procedura legală în vederea revocării celor doi IMPOSTORI din CNATDCU. În acest context, am solicitat sprijinul și punctul de vedere al domnului prof. univ. dr. ing. Dorin Isoc, fondator al Grupului pentru Reformă și Alternativă Universitară, și inițiator al Indexului Operelor Plagiate, disponibil la adresa www.plagiate.ro.
dorin isoc
Iată cele precizate de domnia sa:
”Asociaţia noastră dovedeşte în fiecare zi că plagiatul este forma de acţiune specifică prin care mai marii lumii universitare din România introduc în aceste instituţii corupţie şi structuri premafiote. Pe site-ul nostru www.plagiate.ro şi în publicaţia asociaţiei Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) de la www.graur.ro adunăm cu temeinicie informaţiile care să ne permită iniţierea primelor plângeri penale.
In acest joc Ministerul Educaţiei continuă să facă un joc duplicitar. Pe de o parte Ministerul vorbeşte despre autonomie, mai nou despre faptul că ar lăsa sarcina tratării plagiatelor la nivelul universităţilor iar pe de altă parte nu doreşte să renunţe la politica sindicală de blocare a oricărei evoluţii prin organe şi organisme „democratice” adică provenind de la toate universităţile din ţară. In toate situaţiile se caută ca profesioniştii să nu apară şi să nu poată interveni.
Consecinţele sunt previzibile. Viitorul ar trebui să elimine din vocabular sintagma „plagiat” fiindcă universităţile vor „albi” orice astfel de acuzaţie.
Pseudo-democraţia sindicală de la nivelul ministerului va accentua şi mai mult egalitarismul universităţilor în locul concurenţei fireşti a acestora. Rezultatele se văd şi în contratopul plagiametric unde Universitatea Politehnica Bucureşti este la acelaşi nivel cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad iar Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Tg.Jiu este la acelaşi nivel cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti!
Dacă ceilalţi membrii ai CNATDCU sunt fericiţi să fie trataţi ca egali cu cei doi plagiatori de la Tg.Jiu atunci când se vorbeşte despre etică şi profesionalism atunci nu ne rămâne decât să păstrăm vigilenţa societăţii civile şi să ne manifestăm cu cea mai ascuţită vehemenţă posibilă!
Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) este consecvent în a sprijini orice iniţiativă civică menită să întărească integritatea în mediul universitar.
Printre altele înţelegem să solicităm publicaţiilor unde apar plagiatele semnalate în www.plagiate.ro să acţioneze pentru retractarea lor. Dacă publicaţiile nu înţeleg să aplice codul de conduită al publicaţiilor ştiinţifice, vom cere Consiliului Naţional pentru Cercetare să le retragă autorizaţia de funcţionare.
Odată ce retractărilor vor deveni publice vom începe o campanie de acţiune împotriva plagiatorilor care prin faptele lor îşi încalcă îndatoririle de serviciu.”
Vom reveni.

7 COMENTARII
 • Andrei 18.01.2016 la ora 14:57 pm
  Domne , nu ziceati dvs ca "habemus guvern", "habemus premier", "habemus tehnocrat"? Poftiti , "habeţi" de toate.
 • ani 18.01.2016 la ora 15:23 pm
  Borcosi, adevaratul inventator a fost rasplatit cu un post de manager de proiect si unul de director interimar la Departamentul Cercetare Dezvoltare si bonus angajarea sotiei, Corina Borcosi, la acelasi departament ca cercetator (in subordinea sotului, ceea ce este interzis prin lege)! Dar ce mai conteaza cand legea e facuta ca desteptii sa se strecoare pe langa? Iar Curaj, a revocat membri CNE ptr. a trage de timp... Acelasi Curaj a lucrat ani buni in subordinea lui Costoiu, studentul doctorand propulsat de Abramburica& company ca rector la UPB si senator de Gorj ...Ca sa nu mai vorbim de nivelele inferioare, unde oamenii sunt aceiasi, angajati prin concurs de cea mai longeviva ministresa...
 • Barabulea 18.01.2016 la ora 22:43 pm
  Nu v-ati plictisit, dle Narcis sau e cumva altceva? Proveniti din organizatia, pe care ati parasit-o dar nu ati si dezavuat-o, care inca ii ghidoneaza pe cei doi. Logic, ar trebui sa stiti ce reprezinta, ce interese slujesc si ce hram poarta limbricul si anexa. Ipoteze: Maitre gorunlake, probabil racolat de bunavoie si mai ales din interes, inca din perioada violurilor de pe Defileu, daca nu chiar din liceu, - anii '70. Despre putoretul anexa nu are rost sa comentam. In consecinta, imi pare maladiva insistenta Dstra in a cere arestarea acestor kakati, inventatori, filozofi ai cretei margoviene sau kurve de la nea Costica.
 • Liviu Dungaciu 19.01.2016 la ora 0:43 am
  Introducerea de către domnul Adrian Curaj, actualul ministru al Educaţiei în noua structură a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a domnului Adrian Gorun, președintele Senatului Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și a doamnei Luminiței Popescu, rector al aceleiași universități , ridică un mare semn de întrebare. Conform http://pe.forhe.ro/ , domnul Adrian Curaj a condus în calitate de director de proiect, proiectul POSDRU , cu titlul „Pregătiţi pentru a inova, pregătiţi pentru a răspunde mai bine nevoilor locale. Calitate şi diversitate a universităţilor din Romania” . Proiectul a urmărit îmbunătăţirea managementului şi asigurarea calităţii sistemului de învăţământ superior românesc în vederea creşterii capacităţii acestuia de a contribui în mod relevant, pe termen lung, la dezvoltarea economico-socială a României . La acest proiect au aderat 47 universităţi, printre care şi Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Evaluarea instituţională a universităţilor a fost implementată de European University Association (EUA), în calitate de principal partener al proiectului. Pentru fiecare universitate s-a întocmit un raport de evaluare. Concluziile raportului pentru Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu au fost clare : managementul şi asigurarea calităţii sistemului de învăţământ superior de la UCB sunt necorespunzătoare.(vezi : http://cuteanu.eu/2014/04/01/raportul-eua-rezultat-in-urma-evaluarii-institutionale-a-ucb-tg-jiu-confirma-neregulile-denuntate-public-de-gorjnews-si-grupul-de-actiune-in-interes-public/). Dacă managementul UCB în perioada 2012-2014 a fost necorespunzător, se pune întrebarea: “Cum a putut domnul Adrian Curaj să nominalizeze în Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, doua persoane care au condus / conduc o universitate , evaluată de European University Association (EUA) în parteneriat cu echipa de management coordonată de domnia sa, ca o universitate cu managementul şi asigurarea calităţii sistemului de învăţământ superior necorespunzătoare” ?
 • gorjan 15.02.2016 la ora 11:40 am
  studiati-i istoria acestui neom, pe numele lui Gorun Adrian si o sa vedeti ce lichea poate sa fie acest individ.Un imoral si un semidoct, in ciuda plimbatului vorbelor in gura.Acolo la ei ,la Goruni, este o boala de familie-aroganta, parvenire si o pofta neguna de razunare.
 • gorjan 15.02.2016 la ora 11:42 am
  -corectare; prin gura. nebuna, razbunare.
 • gorjanul 18.02.2016 la ora 7:40 am
  Misto poza cu tanti Lumi . Face toti banii . Poza .
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *