Majoritatea parlamentarilor gorjeni, pro eutanasiere
Majoritatea parlamentarilor gorjeni, pro eutanasiere
Ultra - Scurte11 septembrie 2013


Ieri a fost adoptată legea privind eutanasiera câinilor fără stăpân, la 14 zile după ce au fost capturați și ținuți în adăposturi, dacă nu vor fi revendicați sau adoptați. Proiectul a fost adoptat cu 266 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, conform Mediafax. Legea a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect însă şi Senatul a votat în prealabil în acest sens.
Majoritatea parlamentarilor gorjeni au votat pro eutanasiere, fiind de părere că problema câinlor maidanezi trebuia rezolvată.
“Am susţinut modificarea respectivă. De fapt, legea exista dar nu se aplica. Legea este din 2001, care a avut nişte completări. Acum s-a mărit durata de la 7 zile în care dacă erau depăşite trebuia eutansiat câinele, acum s-a mărit la 14 zile lucrătoare, deci 20 de zile calendaristice. Pe de altă parte, există şi posibilitatea adoptării câinilor fără costuri suplimentare. Aceasta a venit deja în sprijinul animalelor, dar în primul rând s-a avut în vedere siguranţa cetăţeanului”, a spus Mihai Weber, deputat PSD.
Tot pentru adoptarea amendamentului a fost şi colegul său de partid, deputatul Vasile Popeangă. “Am votat amendamentele. Dacă pentru câinii capturaţi nu se va găsi o soluţie un reprezentant al primarului dă o decizie de eutanasiere. Dacă primăriile au resurse financiare, au locuri de adăpost, pot să nu ducă la îndeplinire decizia asta, pot să găsesc soluţii”, a spus deputatul PSD, Vasile Popeangă.
De asemenea, deputatul PSD Scarlat Iriza a precizat că a susţinut proiectul de lege pentru că a fost mult mai concret decât primul şi că, prin modificările aduse, protejează atât animalele, cât şi cetăţenii. „Am votat pentru această lege, pentru că, din punctul meu de vedere, este mult mai bună decât prima, adoptată în 2001. Modalităţile prin care primarii pot pune legea în aplicare sunt mai precise şi, mai mult decât atât, dacă este analizată mai la rece, se poate vedea destul de clar că protejează atât câinii fără stăpân, cât şi cetăţenii. Au fost şi ceva manifestaţii, dar din cauză că nu s-a înţeles, în mod sigur, textul acestei legi”, a precizat Iriza.
Deputatul Ion Cupă a spus, la rândul său, că a susţinut proiectul de lege, pentru că problema câinilor comunitari este una acută nu doar la Gorj, ci şi la nivel naţional. „Problema aceasta este una acută la nivel naţional şi trebuiau luate măsuri din timp. Este adevărat că au fost luate cam târziu, dar cred că oricând este binevenită o astfel de lege. În ceea ce priveşte pasarea responsabilităţii în cârca primăriei, nu cred că se justifică o astfel de afirmaţie. Problema câinilor comunitari a fost, şi până acum, a autorităţilor locale, doar că era mai dificil de rezolvat. Noi le-am creat, acum, cadrul legal”, a precizat Cupă.
Au existat, însă, și parlamentari care s-au opus proiectului de lege. “Noi am votat împotriva adoptării amendamentului. Considerăm că, în forma actuală, legea nu face decât să acopere neputinţa unor primari de a gestiona problema legată de câinii fără stăpân. Colegii noştri au avut libertate de a vota fiecare aşa cum i-a dictat conştiinţa. Noi, membrii comisiei care am stat până la ora 11 luni noaptea şi am încercat să găsim cea mai bună soluţie am mers pe varianta de a vota împotrivă, dar au fost şi colegi care ne-au spus că s-au abţinut”, a spus deputatul PP-DD Niculina Mocioi.
Detalii, aici și aici.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.