De ce îmi vine să o iau pe Jiu, la vale
De ce îmi vine să o iau pe Jiu, la vale
Opinii4 noiembrie 2009

caineIeri, o instanţă a statului pretins de drept România, Curtea de Apel Craiova, s-a pronunţat a nu ştiu câta oară împotriva golăniilor care se întâmplă în Primăria Târgu Jiu. Din nou a fost anulată licitaţia pentru atribuirea modernizării drumului de centură, procedură demarată cu un an în urmă. Repet, ieri Curtea de Apel Craiova a dărâmat din nou castelul construit anume de specialiştii în achiziţii publice ai Primăriei Târgu Jiu, în aşa fel încât o cotă cât mai mare din cele 25 de milioane de euro, totalul investiţiei, să vireze după colţ, în alte zeci de vile, în buza Jiului, la Rânca, mai nou la Baia de Fier şi aiurea.
Să mai scriu iar despre prăpastia dintre înfăptuirea interesului public şi satisfacerea intereselor clientelare care roiesc în jurul Primăriei Târgu Jiu? Interesează pe cineva asta? Foarte puţine, halucinant de puţine media, din cele vreo 30 din Gorj, îşi permit să abordeze măreţele împliniri ale cârciumarului altfel decât la modul foarte elogios. Cât o să mai întindem aşa, coarda? Cât va mai dura prosteala asta publică? Cât vor mai tăcea zecile de patroni de firme cu ştaif din Gorj care au de recuperat sute de miliarde de lei vechi de la Primăria Târgu Jiu? Cât vom mai schingiui oraşul lui Brâncuşi, doar pentru că suntem foarte pricepuţi la plantat betoane şi cârciumi pe Calea Eroilor şi, în pauze, la udat străzi şi flori din stâlpi?
Cîinii de la ţară aşteaptă serile să îi sloboadă stăpânii, după ce vor fi închis găinile. Abia atunci îşi fac nevoile, în cu totul alte locuri. Nouă ne place să slobozim din ce în ce mai mult aici, în locul în care trăim, dormim, iubim şi urâm.
Sunt încredinţat că nu Ansamblul Brâncuşi are potenţialul turistic cel mai ridicat. Echipa de specialişti ai primarului Florin Cârciumaru ar merita văzută de multă lume, de peste mări şi ţări. O haită de lupi hulpavi, atât de inteligenţi încât nici nu se şterg de sânge la gură când umblă prin lume cu agendele sub braţ şi walkie – talkie la cingătoare.
Să treacă un an de la demararea unei licitaţii şi tu, Primăria Târgu Jiu, să nu reuşeşti să atribui un contract de realizare a unei investiţii cu o importanţă socială aşa de mare, precum centura municipiului, este imposibil de înţeles şi de tolerat, cu atât mai mult cu cât, din luna aprilie atât Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cât şi Curtea de Apel Craiova au tot dat decizii împotriva clarvăzătorilor ce conduc destinele oraşului. Florin Cârciumaru este învăţat cu mamelucii din trusoul propriu, unşi în fruntea unor instituţii care concasează sute de miliarde de lei vechi lunar pentru a preveni, stăvili şi sancţiona corupţia. De aceea nu ia în seamă nicio decizie care nu-l coafează şi merge înainte.

decizie

Lideri de opinie, jurnalişti de prestigiu, cu respect pentru instituţiile statului de drept, oameni de înţeles, care – am mai scris – trag pe la primării şi instituţii publice, în general, ca maşinile de Formula 1 la standuri, se vor grăbi iar să asocieze firma C&I EUROCONSTRUCT, care a licitat cel mai mic preţ, cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea. Cu toate că în sfera de influenţă a celor doi este o cu totul altă firmă, EUROCONSTRUCT, care nu a aplicat la această licitaţie. Adevărul este că a fost şi vremea urâtă, anul alcătuit din douăsprezece luni, plus că Târgu Jiul este situat în Gorj, la poalele unui munte mai înalt decât un deal. Explicaţii sunt destule, doar răuvoitorii, în goana lor neostoită după senzaţional, nu vor să le vadă.
Ar trebui să luăm aminte mai des la câinii de la ţară.
Precizări: 1.dacă nu v-aţi enervat destul, aruncaţi un ochi aici, aici şi aici; 2. îi salut călduros pe oamenii de valoare ai Gorjului, ascunşi după sobe, pe la casele lor, care nu au niciodată nimic de spus, indiferent ce s-ar întâmpla în spaţiul public; vă e cald, tovarăşi, atât de laşi?

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *