Pete negre, pe mai multe module ale Coloanei fără Sfârșit, după ce lacul protector s-a exfoliat
Pete negre, pe mai multe module ale Coloanei fără Sfârșit, după ce lacul protector s-a exfoliat
Ultra - Scurte26 iunie 2013

Pe mai multe module ale Coloanei fără Sfârșit au apărut pete negre, după ce lacul protector s-a exfoliat. Monumentul a fost restaurat complet în urmă cu 13 ani şi de atunci nu a mai beneficiat de intervenţii majore asupra peliculei ce acoperă modulele din bronz. Abia la anul, speră autoritățile că monumentul de patrimoniu istoric național, Coloana Infinitului, capodopera marelui sculptor Constantin Brâncuși, va fi supusă unui proces de curățare a petelor care au apărut pe mai multe module și de aplicare a unui nou strat de lac.
Reprezentanta Centrului „Constantin Brâncuși”, Adina Andrițoiu, spune că petele apărute pe Coloana Infinitului nu afectează monumentul. Sunt doar la suprafață, iar alama are stratul gros. „Orice restaurare care se face asupra unui monument istoric de patrimoniu național trebuie făcută prin Institutul Național al Patrimoniului. Orice intervenție se face cu acordul acestei instituții. Proiectul de reabilitare a Coloanei Infinitului s-a făcut încă din 2011, dar nu a fost prins spre finanțare. Atunci apăruseră unele pete, s-a făcut o analiză-evaluare a lor. Este un proiect care privește restaurarea Coloanei, problema este cu lacul care este dat peste alamă. Acest strat de lac s-a exfoliat pe alocuri și alama, în contact cu aerul, se înnegrește. Avizul este obținut pentru acest proiect, finanțarea mai trebuie. Sperăm, am și discutat cu domnul primar, ca să îl prindem la sfârșitul lui 2013 pe finanțare în Programul național de Restaurare al INP. Petele nu sunt periculoase pentru monument, doar inestetice”, a declarat Adina Andrițoiu, directorul Centrului Cultural „Constantin Brâncuși” din municipiul Târgu-Jiu. Detalii, aici.
 

1 COMENTARII
  • loby 26.06.2013 la ora 11:21 am
    Cine dracului a pus-o pe incompetenta asta in fruntea Centrului Cultural Brancusi/Parca este un facut sa avem parte de tot felul de neispraviti pusi pe functii cu mari resposabilitati,si sa faca...nimic.Vai de mama-noastra in acest judet,saracie,dar si lene si prostie cat cuprinde.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *