Rromânia
Rromânia
Opinii27 februarie 2010

Voindu-se conciliant și pe placul etniei rrome, președintele a încercat un compliment, nefericit, nepotrivit și generator de reacții absolut firești din partea oricăror cetățeni de bun simț. Problema – chiar exagerată de către Băsescu – are, însă, suport real.

Dacă aruncăm doar o privire sumară asupra media din România, înțelegem de unde ni se trage.
În goana după tiraje și audiențe, materialele cu tematică țigănească sunt pe primul loc. În presa scrisă, subiectele despre bogăția rromilor, despre nunțile fastuoase sau despre scandalurile celebre țin prima pagină. Rubrica mondenă este plină de starurile maneliste, ce mașini bengoase au, sau cu ce femei umblă. Programele de televiziune au ca protagoniști aceleași personaje celebre. Emisiuni matinale, concursuri, emisiuni de divertisment, de bucătărie sunt pline de noile staruri ale manelelor. Nu mai departe, revelioanele televiziunilor s-au bucurat din plin de aceleași prezențe.
Toate televiziunile au seriale, telenovele, filme inspirate din viața țiganilor, mizând pe atracția pe care o exercită asupra publicului cântecele și dansurile țigănești. Emisiunile de umor sunt și ele pigmentate cu comicării de limbaj țigănesc sau cu personaje de șatră.
În general, media este suprasaturată și supraaglomerată de subiect, iar cultura românească a devenit – pentru străini – deja asimilată celei țigănești.
Și atunci, de ce să ne mirăm de percepția pe care o au străinii despre România, când aproape toate televiziunile naționale se recepționează în lume prin satelit, când site-urile ziarelor pot fi accesate de oriunde din lume, iar, din producțiile de spectacole care pleacă în străinătate nu lipsesc trupele țigănești!?! Cine mai poate face diferența între profesionalismul și arta unui Damian și tânguielile lui Minune?
Dacă adăugăm la toate acestea nefericita titulatură internațională a țiganilor – aceea de rrom – și aventurile lor internaționale să nu ne mirăm de cum ne vede lumea.
Austria ne numea acum aproape 20 de ani mâncători de lebede, presa europeană ne-a catalogat țigani de fiecare dată când s-a-ntâmplat câte ceva, azi, francezii pun afișe în trenuri avertizând călătorii să se ferească de hoții români, presa din Italia nu ne scoate din țigani criminali, elvețienii, un pic mai plastici ne spun ciori și corbi, iar norvegienii se plâng că țiganii români îi păcălesc vânzându-le cupru pe post de aur.
Aceasta este realitatea!
Iar faptul că rromii protestează acum împotriva ministrului de externe Theodor Baconski este foarte bine. Poate trezesc pe cineva, să facă măcar primul pas necesar,  scoaterea din terminologia oficială a apelativului rrom și înlocuirea lui firească cu țigan. Eu cred că dl. Mădălin Voicu ar fi de acord… Pe ochii mei, mâncați-aș!

1 COMENTARII
  • simona 27.02.2010 la ora 11:16 am
    Am citit articolul si mi s a zbirlit pielea pe mine,m au apucat niste senzatii de greata si de rusine ca sint romanca.Parerea mea este ca Basescu a vorbit si el ca sa vorbeasca,ca de" era acolo,in mijlocul lor,dar marea vina o are tot comunistul de Iliescu care le a dat tot aurul ...Si sint discriminati "SARACII".....
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.