PSD Gorj a votat cu Viorel Caragea
PSD Gorj a votat cu Viorel Caragea
Investigatii25 august 2009

vila CarageaVineri, 03 iulie a.c., s-a desfasurat concursul pentru desemnarea noului comandant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Gorj. Acţiunea a fost mai clasificată decât debarcarea din Normandia, responsabilii cu Public Relation – ul din IPJ Gorj şi din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) având sarcini exprese să nu ştie nimic şi să comunice doar că nu ştiu nimic legat de acest subiect. Inutil să menţionăm că  IGPR-ului ne-am adresat oficial, în scris, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public.

Hora Unirii, pe muzica de la scara doi (sediul SRI Gorj)

În aceste zile Gorjul trăieşte momente istorice. La o privire superficială, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, îi răspunde lui Ionel Manţog, liderul PD-L Gorj, care şi-a pus omul, Ion Cupă, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. În realitate, nu e numai atât. În aceste zile atât legile în vigoare, cât şi orice urmă de temere faţă de consecinţele unor fărădelegi, sunt arhivate şi date deoparte. PSD Gorj, în baza algoritmului numirilor “pe ministere”, şi-a căutat de dinţi catindaţii şi s-a decis fără echivoc să-l înscăuneze inspector şef pe Viorel Salvador Caragea. Pentru prima dată, după foarte mulţi ani, în toată clădirea de lângă stadionul municipal se joacă hora unirii, lăutarii fiind la scara doi (sediul SRI Gorj), cu şeful de orchestră mai pe val ca oricând – colonelul SRI în rezervă Ion Făget. Vremurile când, de Paşti, poliţiştii măsurau cu pasul clădirea şi vopseau bordurile milimetric, doar cât ţinea jumătatea lor, sunt apuse.
Odată cu instalarea lui Viorel Salvador Caragea ca inspector şef, instituţiile statului vor putea conlucra mai concertat ca oricând, unite în cuget, simţiri şi directive politice, pentru prevenirea infracţionalităţii şi asigurarea unui climat de linişte şi securitate socială.

S-a deşteptat şi îmbogăţit pe parcurs

Ascensiunea personală şi profesională a lui Viorel Salvador Caragea ne arată că nu întotdeauna ziua bună se cunoaşte de dimineaţă. La patru ani de la absolvirea unui liceu industrial mai mult decât obscur, a fost admis la Şcoala de subofiţeri de la Câmpina. A dobândit, astfel, statutul de poliţist ce i-a permis, în 1994, să fie pălmuit de Miron Cozma, incident care i-a adus notorietatea. Au urmat studii superioare la fără frecvenţă şi nenumărate avansări la excepţional. S-ar putea spune că s-a deşteptat pe parcurs, concomitent cu sporirea averii. Neputând derula, din cauza statutului profesional, activităţi conexe, Viorel Salvador Caragea a strâns ban pe ban, a muncit şi în vacanţele dintre studii, şi şi-a cumpărat două autoturisme Wolskwagen, patru terenuri şi două imobile în Târgu Jiu. Recent, a finalizat construirea celei de-a treia vile, în Preajba Veche, mai degrabă un centru SPA, cu saună şi toate cele trebuitoare pe lângă casa de lux a omului. Datorii în bănci destul de subţiri, mai mult la mişto: 61.000 ron şi 15.500 de euro. La toate acestea se adaugă fabrica de bani pe care o ştie toată lumea – balastiera accesorizată cu tiruri, camioane, strunguri şi câte şi mai câte, pe strada Vadului din Târgu Jiu, şi una de dată recentă, aflată în finisaje, lângă Poliţia Municipală, pe colţ, trecută la caterincă pe numele unui anume Constantin Vaseoiu, băiatul cu micii din târgul auto, despre care mulţi spun că i-ar fi fin. Despre firma sa de construcţii şi de cota parte din profitul majorităţii transportatorilor din Gorj nu mai amintim, să nu se supere.

Victor Banţa, fostul prefect, i-a vrut capul pe taler

30 martie 2008. Pe stadionul municipal, Pandurii înfrunta Politehnica Iaşi. Din tribuna zero nu putea lipsi noul prefect de Gorj, Victor Banţa, ce avea să fie instalat a doua zi.
La intrarea în cartierul Meteor, stat în stat de ani de zile cu complicitatea tuturor oamenilor legii, un echipaj de la poliţia rutieră dă să oprească un tânăr ce conducea o Dacia Break. Şoferul se opune şi trece ca prin brânză, cât pe ce să o facă afiş pe poliţista Adina Negru. Sirenă, girofar, foc de avertisment, urmărire în trombă. Tânărul calcă acceleraţia mult peste limitele maşinii şi, panicat, se opreşte tocmai în autoturismul lui Banţa, parcat în faţa reşedinţei prefectului din Meteor. Surprinşi de izbitură, vecinii ies pe la porţi. Şoferul se repliază, reia cursa cu poliţiştii pe urme şi ajunge în curtea palatului părintesc. Se cer întăriri. Victor Banţa este anunţat de soţie. La locul tamponării se întoarce Dacia Break, cu tatăl tânărului, Mihai Ion, pe locul şoferului. Vecinii remarcă imediat permutarea şi fac declaraţii în consecinţă oamenilor legii. La fel, echipajul de poliţie iniţial raportează ierarhic că nu Mihai Ion s-a aflat la volan.
Adjunctul şefului IPJ Gorj ce coordona Serviciul Poliţiei Rutiere, Viorel Salvador Caragea, dirijează cercetările care aveau să-l scoată ţap ispăşitor pe Mihai Ion, spre stupefacţia poliţiştilor pălmaşi şi a vecinilor prefectului. La momentul respectiv, fiul lui Mihai Ion nu poseda permis de conducere, fiind pasibil de puşcărie. În compensaţie, la vedere, tatălui său i-a fost anulat permisul de conducere şi i s-a aplicat o amendă de 3000 de lei.
Fire romantică şi netârşit – la acea vreme – în meandrele mafiei locale, Victor Banţa îi cere explicaţii şefului IPJ Gorj, Constantin Nicolescu, faţă de muşamalizarea cazului. A urmat o anchetă internă cu rezultat dinainte cunoscut: la volan s-a aflat Mihai Ion, vecinii erau obosiţi, n-au văzut bine, şi poliţiştii cam stresaţi, spre sfârşitul programului de lucru.
Deşi poliţistă cu pedigree, cu tatăl adjunct al şefului Poliţiei Motru, Adina Negru a fost foarte marcată de incident. La cursurile pe care le urmase pentru a deveni poliţistă i se spusese că va fi protejată de superiorii săi, nu expusă, că în instituţie sunt relaţii bazate pe camaraderie, nu influenţate de partipriurile comisarilor puşi în dependenţă de grupări interlope. Prefectul Banţa i-a garantat atunci protecţie şi şi-a respectat cuvântul. Mai mult, a cerut demisia lui Viorel Salvador Caragea. Mai întâi, şefului direct al acestuia, Constantin Nicolescu, apoi chestorului Anghel Andreescu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi, în cele din urmă, ministrului Cristian David. Efect zero. Victor Banţa începea să înţeleagă cum vine treaba cu ţara asta şi cu dregătorii ei.

Consilier politic de taină

În luna aprilie a.c., aflând Ion Călinoiu că un ziarist de investigaţii ar urma să publice o anchetă de presă despre persoana fizică a domniei sale, a convocat degrabă celula de criză, din care nu a lipsit Viorel Salvador Caragea, consilier politic de taină şi echidistant pe deasupra: „nu are ăla nimic despre dumneavoastră, domn preşedinte, şi chiar dacă are, îi facem probleme după aia, lui şi patronului”. Stupefiantă replică, demnă de un poliţist din Coreea de Nord.

La furat, printre paznicii surzi şi orbi

Odată cu înscăunarea lui Viorel Salvador Caragea, pesedeii gorjeni şi finanţatorii lor vor avea verde la golănii. Ce nu pricep ei acum este că se vor plictisi repede. N-are nici un farmec să furi de lângă nişte paznici ce au ordine precise să se prefacă şi surzi, şi orbi. Altul ar fi fost feeling-ul cu un comandant la IPJ Gorj până în 40 de ani, fără rude active sau în rezervă în sistem, fără poliţe, datorii, obligaţii şi nebutonat politic, unul dintre aceia care au învăţat de au behăit să intre la Academia de Poliţie, dând teste de primăvara până toamna, din pornirea stupidă de a vedea din interior cum se duce România la vale.

Opinii rezervate

În legătură cu înscăunarea lui Viorel Salvador Caragea, Miron Cozma s-a abţinut de la comentarii, recunoscând că nu îi cunoaşte evoluţia profesională şi accentuând, însă, că nu a uitat „invectivele” cu care l-a gratulat subofiţerul din 1994.
La rândul său, Ionel Manţog s-a limitat la a spune că PSD Gorj şi-a ales comandantul care îi reprezintă cel mai bine, potrivit nivelului lor.
La Târgu Jiu, Viorel Salvador Caragea este singura piesă care lipsea din panoplia feţelor palide locale, cocoţate, ca într-o comedie neagră de Lucian Pintilie, în roluri din ce în ce mai principale.
P.S.: Da, este adevărat, acest articol denigrator, fără nicio bază reală, a fost comandat de contracandidaţii lui Viorel Salvador Caragea şi scris sub ameninţarea pulanului.

8 COMENTARII
  • eu 27.08.2009 la ora 19:26 pm
    Chiar sunteţi fraieri şi credeţi că va comenta cineva iNpotriva MILIŢIEI?
  • cosmarul lui voda caragea 24.09.2009 la ora 6:13 am
    Era un banc:de ce sunt politistii prosti?Pentru ca se trag din civili..Mult talentatul si inteligentul Salvador V.C.(sunt doar initiale,nu?) a avut si are afaceri cu ,,omul de afaceri Dan Goeru,Luci Barcina-pe langa acestea si un comision de la judecatile tiganesti unde era judecator SUTA-de altfel neam cu Luci Barcina-...Specialistul in mici la inceput era doar un protejat al lui V.C.in targul auto..apoi a fost folosit pe post de ....pisica...pentru ca de fapt acest targ al Jiului e plin de ,,pisici,,...V.C.stie ce inseamna o pisica...De fapt nu inteleg ce are lumea cu domnul VE.CE...Este o persoana care a dat dovada ca a depasit orice ura de rasa proband ca prietenia lui cu romii depaseste diferentele de rasa,culoare si etnie..Si nea Marin Suta stie cati bani cu miros de fraternitate intre etnia rroma si romaneasca au parasit buzunarele unora pentru a fraterniza cu buzunarele lui VE.CE.Salvador...Promitem publicarea de documente,inregistrari si fotografii ale mai multor seriale de telenovele cu politisti..prima linie desigur domnul VE.CE..curand..ma intreb doar daca mai trimite inapoi in teren agentii de circulatie pentru ca au intocmit prea putine procese-verbale de contraventie..UN AMIC AL LUI V.C.S. IN ORELE DE TAINA....
  • Cosmin Cristea 24.03.2010 la ora 16:32 pm
    Mai....ce aveţi cu Caragea---Este un copil al Miliţiei Politice---doar atât....:)) Apropo....pe timpul domnitorului Cragea s-a emis Codurile:))
  • M.C. HUMMER 04.05.2010 la ora 20:18 pm
    NU Caragea e de vina ! Sistemul politic prost care l-a pus in functie.Un partid de guvernamant a considerat ca un astfel de om cunoscut ca legist datorita presei cumparata de el (pe la Politia Rutiera ajungea cam toata lumea, sau daca nu ajungea Politia Rutiera la lume, dupa care mai e si politia economica , s.a.m.d.,l-ar putea propulsa , rezolvandule problemele financiare prin distrugerea concurentei. Numai ca s-au trezit dupa o nopte de betie cu dureri de cap si la buzunare.Caragea prin stilul lui caracteristic slugarnic a convins si PDL - ul local ca poate fi un proiect imprumutat de la PSD , fara investitii , oferit ca bonus . Politia in general baga pe gat procurorilor ,care nu ies din birou, ce vrea ,si ei , la randul lor ,mai departe, baga pe gat judecatorilor .-SISTEM TICALOSIT. Ultima speranta ar fi in S.R.I., dar tot un sistem ticalosit , pentru ca la CAPITALA pleaca informatiil epe care le vor sefii! Daca pana inainte de 89 romanii se bagau la somn la orele 22 fortati de mass medie si de curentul electric, acum ei se baga la somn adormiti numai de prima institutie , la orice ora vor , dar aburiti mai rau decat daca ar ingera etnobotanice. Take care!
  • vasile 06.05.2010 la ora 23:10 pm
    dar de fratilescu ion nu aveti de gand sa scrieti nimic? sa intelegem ca el e protejatul presei scrise din gorj? ar fi prea mare scandalul, prea multi oameni mari implicati si dureri de cap nesfarsite ?eu zic sa luati in considerare, daca vreti va ajutam si noi cu publicarea unor chestii
  • Narcis DAJU 13.05.2010 la ora 8:06 am
    @) vasile Vasilică, baţi câmpii, gorjNEWS nu îl protejează pe Frăţilescu. Dacă şti ceva "chestii" de interes public despre dumnealui nu pricep de ce nu le faci cunoscute.
  • FromInside 20.05.2010 la ora 3:01 am
    Curajos articol! Din pacate, lucrurile au evoluat in mai rau... Ceva noutati?
  • Narcis DAJU 20.05.2010 la ora 6:20 am
    @) FromInside Ultimele noutati, aici: http://www.gorjnews.ro/slider/evaziune-fiscala-in-familia-caragea-prefectul-mananca-rahat.html
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.