120 de miliarde, de la Călinoiu pentru CONEXVIL S.A. Vâlcea
120 de miliarde, de la Călinoiu pentru CONEXVIL S.A. Vâlcea
Investigatii8 iunie 2012

Licitație cu cântec, în beneficiul unei firme pline de datorii, din județul de baștină al președintelui Consiliului Județean Gorj

O firmă din Vâlcea, CONEXVIL S.A., repară de zor Policlinica din cadrul Spitalului Judeţean. Licitaţia a fost organizată la o lună de când Spitalul a încăput pe mâna autorităţilor de la judeţ. Trei luni mai târziu, în septembrie anul trecut, în urma unei licitaţii la care a participat, culmea, o singură firmă, Consiliul Judeţean Gorj semnează reabilitarea Policlinicii cu societatea vâlceană, contra sumei de 120 de miliarde de lei vechi. Poate părea suspect că la o asemenea licitaţie nu s-au înscris şi alte firme. Ei bine, este! Pentru că societatea CONEXVIL SA din Vâlcea este cunoscută ca „firma de casă” a Consiliului Judeţean, din judeţul natal al lui Călinoiu şi are „prostul obicei” să câştige, justificat sau nu, lucrările care depăşesc 2-3 milioane de euro. Înscrierea ei în cursă a reprezentat un semn clar că este un aranjament la mijloc, iar faptul că a rămas singură îl confirmă. Partea proastă este că firma, deşi câştigă astfel de contracte pe bandă rulantă, nu şi le onorează aşa cum trebuie. Mai grav, toate contractele adjudecate până acum au fost suplimentate cu sume colosale.
Contractul pentru reabilitarea Policlinicii din Târgu Jiu a fost scos la licitaţie pe 1 iunie 2011, la o lună de când spitalele, inclusiv cel judeţean, au fost date în administrarea autorităţilor locale. Contractul prevede reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu toate cele necesare, lucrările urmând să se desfășoare pe o perioadă de un an şi jumătate de la semnarea contractului.
Valoarea acestora se ridică la 14.631.080 lei fără TVA, potrivit estimărilor din caietul de sarcini. Culmea, deşi suma este tentantă pentru orice firmă de construcţii, la licitaţia organizată trei luni mai târziu, pe 14 septembrie, nu se prezintă decât o singură firmă, CONEXVIL S.A. din Vâlcea. Societatea din judeţul natal al preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, câştigă contractul, preţul ofertat fiind de 12.136.818 lei fără TVA (aproximativ 3 milioane de euro). La ultima verificare, adică prin noiembrie anul trecut (!), când s-a vorbit ultima dată de lucrările de la Policlinică, acestea erau în grafic. Faptul că situaţia s-ar putea schimba radical până în 2013, când se finalizează perioada de execuţie, este cu totul altceva. Şi spunem asta pentru că suplimentarea contractelor şi nerespectarea termenelor de execuţie este caracteristică firmei vâlcene. Una peste alta, situaţia ei financiară din ultima perioadă ridică multe semne de întrebare.

Copleşită de valoarea lucrărilor la un colegiu din Râmnicu Vâlcea


Societatea CONEXVIL S.A. este condusă de Petre Bădârcea şi s-a dovedit a fi foarte apropiată de bugetul Consiliului Judeţean Vâlcea, dar şi de cel al Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, de unde, de trei ani încoace, a încasat trei contracte în valoare de peste 24 de milioane de lei (6 milioane de euro). Cel mai „bănos” este cel de reabilitare a Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, în valoare de 17.005.614 lei, adjudecat în 18 martie 2010, cu o perioadă de implementare de 36 de luni. Un an şi jumătate mai târziu, adică în decembrie anul trecut, la un control făcut de autorităţile din Râmnicu Vâlcea, s-a constatat că firma „este copleşită de complexitatea lucrărilor”, nefiind în stare să mai respecte termenele de execuţie. Iar asta se întâmpla exact în perioada în care trebuia să se apuce de lucrările la Policlinica din Târgu Jiu unde „era în grafic”. Coincidenţa face ca valoarea lucrărilor să fie apropiată la cele două contracte, de unde şi un motiv suficient de îngrijorare că va fi … copleşită şi de … complexitatea celor de la Târgu Jiu.

Cinematograf la preţ triplu, neterminat nici în cinci ani


O altă practică la fel de interesantă a firmei vâlcene este suplimentarea contractelor câştigate, uneori cu sume colosale. Cel mai bun exemplu în acest sens este clădirea cinematografului „Modern” de la Teatrul „Anton Pann”, lucrare scoasă la licitaţie de Consiliul Judeţean Vâlcea în anul 2008. Lucrarea este adjudecată în anul 2005 de către firma vâlceană CONEXVIL S.A., la preţul de 1.198.980 euro (peste 51 miliarde lei vechi) . Timp de trei ani, până în 2008, nu se mişcă un pai în reabilitarea clădirii cinematografului. Mai mult, în 15 octombrie 2008, apare un contract, cu denumirea „Lucrări suplimentare pentru obiectivul de investiţii «Amenajare extindere şi modernizare clădire cinematograf Modern pentru Teatrul Anton Pann»” în valoare de, atenţie, 3.478.931lei (aproximativ 800.000 de euro). Aşadar, până la finele lui 2008, deşi cinematograful nu fusese terminat, preţul aproape că i se dublează. Şi asta nu e tot. În 2009, pe 28 ianuarie, apare un nou contract cu aceeaşi denumire, „Amenajare extindere şi modernizare clădire cinematograf Modern pentru Teatrul Anton Pann” în valoare de 4.251.025 lei (în jur de un milion de euro). În 2010, lucrarea nu era finalizată dar, cu toate acestea, a  fost plătită de trei ori mai scump.

Firmă plină de datorii

CONEXVIL SA din Vâlcea a câştigat contractul la Consiliul Judeţean Gorj într-un context cât se poate de suspect. Aspectul cel mai grav este că, în perioada în care semna contractul pentru reabilitarea Policlinicii, firma figura, potrivit unei liste publicate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea, actualizată la data de 31 decembrie 2011, cu datorii de 746.000 lei. Cum a câştigat contractul în condiţiile în care era plină de datorii, e greu de explicat, mai ales că acest aspect este interzis de OUG 34/2006 privind achiziţiile publice. Consiliul Judeţean Gorj a trecut peste acest aspect.

1 COMENTARII
  • gabi 08.06.2012 la ora 8:44 am
    In continuare mafia politica scoate banii din Gorj.Cati someri sunt in Gorj , oare nu era mai bine ca acesti bani sa ramana la firmele si salariatii nostri?Miercuri am avut treaba la spital si am observat cum se lucreaza: la modul rudimentar,fara un minim de echipamente , cu materiale de foarte proasta calitate( cele mai ieftin posibil, ma pricep la acest domeniu), cu mizerie peste tot, perturband la maximum activitatea medicala.Licitatiile trucate ,cu preturi superumflate, inseamna furt din buzunarul fiecaruia dintre noi.Iar banii plecati catre alte judete inseamna saracie si lipsa de speranta pentru locuitorii Gorjului...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.