25 milioane de euro, miza celei mai lungi şi ilegale licitaţii
25 milioane de euro, miza celei mai lungi şi ilegale licitaţii
Investigatii2 septembrie 2009

florincarciumaru

Centura Târgu Jiului, la anul şi la mulţi ani!
Primăria, în pericol să piardă finanţarea externă

Articolul de faţă, un unic răspuns la mai multe întrebări: de ce Târgu Jiul se află cu cel puţin zece ani în urma unor oraşe învecinate ca Râmnicu Vâlcea sau Craiova, de ce investitorii serioşi nici nu vor să audă de Gorj, de ce – confruntaţi cu golăniile băieţilor aflaţi astăzi la butoane, care fură la modul nesimţit – sunt tot mai mulţi cei care îl regretă pe Nicolae Mischie.
Amatorii de călătorii în timp, eventual de o descindere pe o feudă medievală, n-au decât să participe la o licitaţie cu pot mare organizată de Primăria Târgu Jiu.  Aici, atribuirea lucrărilor cu scor mare se face în dispreţul oricăror reglementări legale, de faţă cu instituţiile cu atribuţii de prevenire şi sancţionare a faptelor de corupţie, care ţin de şase în timp ce edilii locali îşi fac numărul de iluzionism.Articolul de faţă, un unic răspuns la mai multe întrebări: de ce Târgu Jiul se află cu cel puţin zece ani în urma unor oraşe învecinate ca Râmnicu Vâlcea sau Craiova,
Firme europene cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro şi experienţă aşijderea s-au încumetat să participe întâi la licitaţia pentru modernizarea centrului Târgu Jiului, apoi la procedura de atribuire a refacerii drumului de centură. Experienţele acumulate cu aceste prilejuri sunt greu de explicat, în ordine raţională, pentru nişte manageri proveniţi din lumea civilizată, guvernată de legi şi de instituţii care protejează interesul public, nu urinează pe el.

Centura Craiovei e impecabilă, a noastră – ioc!

Dacă centura Craiovei, de exemplu, arată impecabil şi a fost dată în folosinţă din 2007, la Târgu Jiu rămânem într-o fază preliminară a licitaţiei demarate la 21 noiembrie 2008 (!). Edilii au ţinut cu tot dinadinsul ca lucrarea în valoare de circa 25 de milioane de euro să fie atribuită SC Polaris Holding SRL, firmă controlată de primarul Constanţei, Radu Mazăre, care, pe lângă activităţile de salubrizare a Târgu Jiului, a mai primit un contract de 150 miliarde lei vechi pentru modernizarea centrului municipiului.

Licitaţie contestată la infinit

Celelate firme participante la licitaţie nu vor să priceapă că lucrarea a fost atribuită înainte să înceapă procedura şi uzează de toate pârghiile legale la dispoziţie pentru blocarea acestei fărădelegi. Aşa se face că licitaţia a fost deja contestată de două ori la forul cu competenţă în materie, CNSC, care, de fiecare dată, a evidenţiat încălcarea de către specialiştii Primăriei Târgu Jiu a reglementărilor legale în domeniu, fapt confirmat şi prin hotărâre judecătorească de către Curtea de Apel Craiova.
Edilii locali au refuzat punerea în aplicare a primei decizii a CNSC, emisă la 14 aprilie a.c., replicând cu o plângere înaintată Curţii de Apel Craiova.
Prin hotărârea judecătorească emisă la 25 mai a.c., instanţa obliga Primăria Târgu Jiu să solicite SC C&I Euroconstruct SRL, SC Colas Drumuri SRL şi SC Polaris M Holding SRL documentele de calificare lipsă, să reanalizeze şi să reevalueze ofertele depuse şi să stabilească oferta câştigătoare dintre ofertele admisibile, cu respectarea dispoziţiilor legale. Nici de această dată specialiştii Primăriei Târgu Jiu nu s-au conformat, motiv pentru depunerea celei de-a doua contestaţii la CNSC.
Prin ce-a dea doua decizie, emisă la 06 iulie a.c., cu referire la aceeaşi licitaţie, CNSC admite contestaţia înaintată de SC C&I Euroconstruct SRL, constatând noi încălcări ale legislaţiei achiziţiilor publice. Astfel, CNSC a aprobat solicitarea de anulare a două adrese emise de specialiştii Primăriei Târgu Jiu în cadrul procedurii de achiziţie publică, constatând, în plus, nulitatea altor patru documente similare! Prin decizia emisă, CNSC obligă autoritatea contractantă la stabilirea unui nou termen de prezentare a unor documente, accentuând asupra necesităţii “indicării lor în mod explicit în toate comunicările adresate tuturor ofertanţilor”, aspect care denotă partizanatul specialiştilor Primăriei Târgu Jiu.
Potrivit OUG nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, “constituie contravenţie şi se sancţionează aplicarea incorectă a regulilor de comunicare şi transmitere a datelor, având ca efect restricţionarea accesului operatorilor economici la procedura de atribuire, încălcarea principiului tratamentului egal sau încălcarea principiului transparenţei”.

Ca la Târgu Jiu, nicăieri în ţară

Ion Udangiu, director general al S.C. C&I Euroconstruct SRL, ne-a declarat că, deşi participă la licitaţii pe întreg cuprinsul ţării, nu a mai întâlnit până acum o procedură de atribuire care să dureze peste nouă luni, fără a se fi ajuns, încă, la încredinţarea efectivă a lucrării. Mai mult, Ion Udangiu şi-a exprimat uimirea faţă de lipsa de intervenţie a organelor competente pentru restabilirea legalităţii.
În ceea ce priveşte factorii din Primăria Târgu Jiu responsabili, conform CNSC, de emiterea unor adrese lovite de nulitate, la momentul respectiv Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, a lăsat să se înţeleagă că la mijloc ar fi o incoerenţă a forului amintit: „prin adresele respective se solicita completarea documentaţiei exact cum decisese CNSC”. Ramona Evulescu a refuzat să precizeze firmele rămase în cursă pentru adjudecarea lucrării, afirmând că identitatea lor este publică doar după atribuirea contractului.

Primăria, pasibilă de plata a sute de milioane lei vechi, despăgubire

Toate aceste întâmplări stranii pentru un stat de drept au determinat staff-ul managerial al S.C. C&I EUROCONSTRUCT să se adreseze Curţii de Apel Craiova, solicitând emiterea unei hotărâri judecătoreşti prin care Primăria Târgu Jiu să fie obligată la plata unor despăgubiri în sumă de un milion lei vechi pe zi, pentru nepunerea în aplicare a deciziilor CNSC şi tergiversarea nejustifictă a licitaţiei. În prezent, litigiul este suspendat.
curtea de apel craiovaApreciem că, în condiţiile derulării cu onestitate a procedurii de atribuire, acum lucrările la centura Târgu Jiului ar fi fost în toi. Cu certitudine, specialiştii Primăriei Târgu Jiu vor atribui, în cele din urmă, contractul de execuţie a drumului de centură. Dar va fi deja toamnă, anotimpul dinaintea iernii, când nu se fac nici organizări de şantier. Primăvara viitoare zăpezile de altădată se vor topi târziu, motiv suficient pentru semnarea, pe genunchi, a unor acte adiţionale la contractul iniţial, alte câteva milioane de euro, un fleac pentru bugetul public. Rămâne de văzut dacă  vom avea o nouă centură până la finalul mandatului de primar al lui Florin Cârciumaru. La cum s-au mişcat lucrurile până acum, e greu de crezut.
Până în prezent nu ne-a parvenit  poziţia oficială a Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, organism cu atribuţii exprese de monitorizare a modului de derulare a achiziţiilor publice. O vom face publică imediat ce o vom obţine.
Vom reveni cu un material despre modul în care înţeleg edilii locali să pună în practică prevederile legale referitoare la transparenţa decizională şi la informaţiile de interes public.

3 COMENTARII
  • PSHIKO 28.08.2009 la ora 10:14 am
    Pai cum credeti fratilor ca s-au imbogatit unii? licitatiile trebuie castigate de cine vor ei, nu de firme abilitate care asigura calitate si garantie.Astora le trebuie lucrari de cantitate,si sasi umfle ei conturile ca vorba aea "trebuie sa avem de munca si pe viitor"
  • Fiul Gorjului 28.08.2009 la ora 10:53 am
    daca nu termina in mandatu asta, nu ar fi bine sa mai primeasca un mandat ? Logic ...
  • Acelasi eu 11.10.2009 la ora 10:52 am
    Are rost sa facem o comparatie intre centrul Tg-Jiului acum renovat cu centrul Craiovei ? Cred ca nu. Al nostru e jalnic pe langa ce au Craiovenii L-) . Dar ce sa faci cu POLARIS si arhitecti de toata jena ???
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.