Încă un ”omagiu”, pentru Brâncuși: autoritățile au stins lumina, la Coloana Infinită, și-au lăsat-o așa, în întuneric!
Încă un ”omagiu”, pentru Brâncuși: autoritățile au stins lumina, la Coloana Infinită, și-au lăsat-o așa, în întuneric!
exportInvestigatiiPovara Brâncuşi22 noiembrie 2016

coloana-infinita-in-intuneric
Coloana Infinită, cea mai importantă operă în aer liber a lui Constantin Brâncuși, pilon al identității naționale și al spiritualității românești, este ținută în întuneric, de mai mult timp, de autoritățile locale de la Târgu Jiu, care nu mișcă niciun deget pentru a repara sistemul de iluminare a monumentului, defect de ceva vreme. Toate acestea se întâmplă în Anul Brâncuși, în care autoritățile române au cheltuit milioane de euro pe evenimente inutile, marcate de un festivism grețos, comunist, dar n-au făcut nimic pentru asigurarea integrității fizice și pentru o minimă punere în valoare a Ansamblului Brâncuși. Cu câțiva ani în urmă, Coloana Infinită beneficia de un sistem de iluminare modern, care asigura o perspectivă nocturnă superbă asupra monumentului. Acele spoturi s-au ars, rând pe rând, și nimeni nu s-a mai îngrijit, la Târgu Jiu, de înlocuirea lor. Instituțiile locale care ar trebui să se ocupe de conservarea și punerea în valoare a Ansamblului Brâncuși sunt înțesate de politruci, lipitori de afișe, ziariști eșuați, rubedenii și pile, cuvintele de ordine fiind incompetența, aroganța, nepăsarea și disprețul față de Brâncuși.

Parcul Coloanei Infinite este chiar la intrarea în Târgu Jiu, pe partea dreaptă, cum vii dinspre Râmnicu Vîlcea. Turiștii sunt o specie în curs de dispariție, în zonă, Gorjul figurând pe locul 7 din coadă, în topul sosirilor de turiști străini, în structuri de primire turistică, la nivel național.  Ca să vă faceți o idee, în 2015 în hoteluri din Brașov s-au cazat 158.257 turiști străini, iar în Gorj au ajuns doar … 3167. Lucrurile n-ar putea sta altfel, din moment ce la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică „ Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, înființat pe bani europeni, tocmai a fost numit director un fotograf de casă al Partidului Social Democrat, Andi Popescu, care în afară de poze cu dinozauri comuniști n-a dovedit că ar mai ști să facă și altceva. Pentru că turiști nu-s, localnicii care încă nu s-au săturat să treacă zilnic pe lângă Coloana lui Brâncuși mai întorc, din când în când, capul, într-o doară. Și noaptea, ce să vezi, Coloana nu-i! Doar locul pe care o știam a fi se mai poate ghici, pentru că batjocura față de Brâncuși a ajuns la capitolul în care autoritățile locale au stins lumina și au lăsat-o așa, stinsă. Vorbim de un monument cu valoare totemică, lăsat în paragină, pradă ruginii, în ultimii ani. La fel se întâmplă și cu operele din piatră, care n-au mai beneficiat nici măcar de o banală biocidare, de nu se mai știe când. Dacă vreți să vedeți în ce hal erau operele lui Brâncuși, încă de anul trecut, e de ajuns să dați un click aici.

Tichia de mărgăritar: contract secret cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronică

Autoritățile locale motivează că nu stau cu mâinile în sân. Nu. Acum câțiva ani, au încheiat un contract secret cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronică, pe o sumă secretă, bani publici, care peste câțiva ani, nu se știe câți, va emite un raport, secret și el, în care va scrie dacă apa este cumva udă, vara – cald, și iarna – frig, și dacă Ansamblul Brâncuși trebuie restaurat sau nu.
vlad-ciobanu
Toți impostorii care roiesc la Târgu Jiu în jurul Ansamblului Brâncuși, cu sarcina precisă de a superviza distrugerea treptată a operelor, acționează sub înaltul patronaj al sculptorului Vlad Ciobanu, mare amator de bani publici, de premii și de festivități comuniste care au doar rolul de a înnăbuși, în jeg, sufletul lui Brâncuși. Vlad Ciobanu funcționează ca șef al unui așa-zis Consiliu Științific creat pe lângă Centrul Brâncuși de la Târgu Jiu. Din acest Consiliu Științific nu lipsesc nici măcar discipoli ai lui Radu Varia, demolator al Coloanei Infinite, în anii 90. De pildă, Cristian Robert Velescu, primit cu fast la Târgu Jiu chiar și în acest An Brâncuși, a luat de bune teoriile lui Varia conform cărora Brâncuși a plecat din România tabula rasa și a devenit creator de geniu la Paris, sub influența masoneriei și a artei negre. A propos: toți șefii din ultimii ani ai Centrului Brâncuși, pe lângă incompetență, infatuare, nepăsare și dispreț față de Brâncuși, mai au o trăsătură comună: fac parte din tot felul de loji masonice, de mâna a șaptea.

Dar chelul are multe alte tichii de mărgăritar. De pildă, pe site-ul unui al doilea Centru Brâncuși – finanțat tot din bani publici, pentru a face fix același lucru ca și celalălat, adică nimic – este disponibil un sistem de camere web live, pe care Coloana Infinită nu se vede aproape deloc, noaptea. Firește că pe angajații Centrului nu-i deranjează treaba asta, absolut deloc. Ce atâta lumină, pentru Coloană, pentru Brâncuși! Să stea în întuneric!
În acest timp, viceprimarul pe ”probleme de cultură” Adrian Tudor, finul primarului Florin Cârciumaru, se plimbă prin Belarus, împreună cu managerul unuia dintre nenumăratele Centre Brâncuși, Doru Strâmbulescu, și cu atârnătorul Vlad Ciobanu, străduindu-se ca în loc de un turist din Belarus la cincizeci de ani, să ajungă doi la Târgu Jiu, sau poate chiar trei.
tudor-si-strimbulescu-in-belarus
Lucrurile devin din ce în ce mai stupide, dacă luăm în calcul că monumentul uitat în întuneric este păzit non-stop de polițiștii locali. Nici măcar pe ei nu-i deranjează bezna desăvârșită.
Pentru tot acest dezastru, cele mai alese mulțumiri se cuvin a fi adresate ”gorjeanului” Victor Ponta, fost premier, fost și actual deputat de Târgu Jiu, începând din 2004 până în prezent. Nimic din ce a promis Ponta în legătură cu Ansamblul Brâncuși nu s-a întâmplat.  Ca premier, a delegat niște semi-cretini să elaboreze documentația de includere a Ansamblului pe Lista UNESCO. Rezultatul? Opera lui Brâncuși a primit cea mai mică notă posibilă, ajungându-se chiar la declasarea ei, la nivel mondial, din cauza amatorismului cu care a fost realizată acea documentație.
ponta-la-poarta-sarutului-1
Ponta a mințit, ca premier, că va aloca bani pentru remetalizarea Coloanei. Tot pe timpul mandatului său de premier, în Poarta Sărutului a plouat la propriu, ani în șir, până când Ponta a catadicsit, într-un târziu, să delege o firmă foarte rău famată, GRUP CORINT, aflată și în insolvență, să mimeze o așa-zisă restaurare. Dar cel mai grav a greșit Ponta menținând atmosfera de retard instituțional la nivelul structurilor de stat din ”județul lui”, în condițiile în care a fost, ani în șir, printre cei mai puternici oameni din România, și ar fi putut încerca un experiment de tipul celui reușit de alt prințișor, Nicu Ceaușescu, la Sibiu, înainte de 1989. Nicu Ceaușescu a reușit, Ponta nu. Fostul premier a încurajat practicile mizerabile din instituțiile de stat, impunându-și foste ibovnice din plan local, fie în conducerea Primăriei Târgu Jiu, fie în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Acum, Ponta se află pe poziția 1, pe lista PSD Gorj pentru Camera Deputaților, și niciun lider politic al așa-zisei ”opoziții” locale n-are absolut nimic de obiectat, Ponta fiind pentru ei cel al cărui nume nu e voie să fie pronunțat.

UPDATE. Ce s-a întâmplat la câteva ore după publicarea acestui articol

Cei mai șmecheri proști! Adi Tudor și Doru Strîmbulescu au blocat ”pe lumină” web-cam-ul de la Coloana Infinită, ca să nege BEZNA!

web-cam-coloana-infinita
Imediat după ce GORJNEWS a dezvăluit că autoritățile locale au lăsat de mai mult timp în beznă, neiluminată, Coloana Infinită – ca expresie a batjocurii continue de care a avut parte Ansamblul Brâncuși în ultimele decenii, la Târgu Jiu – NESIMȚIȚII de la Centrul de cercetare, documentare și promovare ”Constantin Brâncuși” au blocat camera video care transmitea imagini live cu Coloana Infinită, în încercarea disperată de a ascunde faptul că acest monument este cufundat în BEZNĂ.
Oricine accesează site-ul Centrului Brâncuși poate vedea că ”transmisia live” de la Coloana Infinită a fost blocată la ora 14.24, când monumentul încă beneficia de lumină naturală.
Ca la toate derapajele anterioare, de pe urma cărora a avut de suferit Ansamblul Brâncuși, primarul Florin Cârciumaru nu va putea sancționa pe nimeni, deoarece toate persoanele angajate în structurile care ”se ocupă” de această capodoperă a artei moderne fac parte din clientela Partidului Social Democrat.
 
Deși au încercat să pară inteligenți, prin blocarea camerei video de la Coloana Infinită, în realitate, procedând astfel, viceprimarul ”pe probleme de cultură” Adrian Tudor  și managerul Centrului Brâncuși, Doru Strîmbulescu, își recunosc mârlănia de a fi lăsat monumentul în beznă, chiar în Anul Brâncuși.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.