A persista e diabolic…
A persista e diabolic…
Fotbal16 martie 2012

Regulamentele după care este condus fotbalul românesc au arătat încă o dată nu doar limitele gândirii celor care le-au formulat și aprobat, dar situațiile aberante la care se poate ajunge din cauza lor.
Ultimul meci al Pandurilor a fost cel care a dat naștere unor discuții aprinse pe marginea cartonașului roșu arătat direct de arbitrul Hațegan lui Claudiu Voiculeț. Pe scurt, Voiculeț a atacat mingea, fără a avea intenția de a-l faulta pe Moți și chiar fără a-l faulta pe acesta, însă Hațegan l-a avertizat în mod eronat cu cartonașul roșu și l-a trimis la cabine pe pandur. Ulterior, poziția aproape unanimă, a fost aceea că Voiculeț nu ar fi trebuit să vadă cartonașul roșu, acesta, conform regulamentelor în vigoare, urmând a aduce după sine o suspendare de minim două etape pentru jucător. Dar de ce să mai fie pedepsit un jucător care s-a dovedit că n-a avut vină? N-a fost suficient că a fost eliminat în mod eronat și echipa sa a fost văduvită de aportul său în finalul unui meci încins? Cei puși să judece spun că nu au ce face, că acesta este regulamentul.
Atâta vreme cât se pot lua decizii în urma vizionărilor casetelor video, când sunt taxate inclusiv declarațiile, e greu de înțeles cum o greșeală de arbitraj, depistată și notată ca atare, este continuată în aceeași linie, sancționând încă o dată victima.
În cele din urmă, Voiculeț a fost judecat „cu clemență” de Comisia de Disciplină din cadrul LPF, care i-a dat o etapă de suspendare, adică jumătate din minim, însă este doar o jumătate de măsură, luată parcă doar pentru a împăca și capra și varza. Din păcate, Comisia de Disciplină n-a avut curajul de a îndrepta o greșeală și de a pune umărul la o viitoare modificare a regulamentului strâmb făcut, decizia lăsându-l pe Voiculeț la categoria „Și (bă)tut, și cu banii luați”.
Interesant este faptul că există cazuri în care Comisia de Disciplină a găsit puterea de a îndrepta erori de acest gen, una chiar în favoarea Pandurilor, în 2005, când Glișcă a fost iertat de un al doilea cartonaș galben care i-a adus eliminarea după ce a fost sancționat pentru că a încheiat cu gol o acțiune la care arbitrul meciului dintre Poli și Pandurii a oprit jocul pentri offside. Chiar dacă golul n-a mai putut fi pus pe tabelă în dreptul Pandurilor, Comisia de Disciplină i-a dat drept de joc lui Glișcă în etapa următoare, Alexandru Boc, membru în CD a LPF în acel moment, motivând astfel decizia luată: „Comisia a primit o adresă din partea CCA, în care suntem informați că la faza respectivă a avut loc o greșeală de arbitraj. În consecință s-a decis anularea celor două cartonașe, al doilea galben și cel roșu, primite de Paul Glișcă”.
Acum, CCA-ul a tăcut…

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.