Afacerile familiei Vână așteaptă o infuzie de bani publici
Afacerile familiei Vână așteaptă o infuzie de bani publici
Investigatii19 octombrie 2012

După numirea lui Radu Teodorescu ca prefect, premierul Victor Ponta începe să-și adjudece și controlul Primăriei Tg Jiu, prin impunerea Iuliei Vână ca viceprimar.

Stăpâni de neînlocuit ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în ultimii 13 ani, pe care au ajuns să şi-o transmită drept moştenire din generaţie în generaţie, familia Vână Dumitraşcu îşi extinde, de la sfârşitul acestei luni, aria de interese şi asupra Primăriei Târgu-Jiu, prin plasarea fiicei Iulia în postul de viceprimar. Ţinută departe până acum de o funcţie cheie în administraţia publică, actuala consilieră locală va fi cel de-al doilea viceprimar PSD al oraşului, după ce Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj, a fost în imposibilitatea de a se ţine ferm pe poziţii pentru a păstra funcţia pentru partidul pe care-l conduce.

Cercul intereselor de familie la CJAS

Speranţa Vână este un membru credincios al PSD-ului de ani de zile, partidul recompesându-i fidelitatea cu un lung mandat de director al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, mandat ce a curs neîntrerupt în perioada 1999-2006. După ce şi-a încheiat cariera în fruntea acestei instituţii, s-a gândit că şi unui alt membru al familiei sale i-ar putea fi la fel de bine ca şi ei în această funcţie, aşa că sforile au fost trase astfel ca ginerele său, Daniel Titu Bondoc, să ocupe postul deţinut ani de zile de soacră, ori de câte ori PSD-ul s-a aflat la putere. În 2009, norocul a fost de partea lui Bondoc, fiind numit director al CJAS Gorj timp de aproape un an de zile, iar în iulie anul acesta a revenit cu un nou mandat care se află încă în derulare.
Cei doi  n-au fost singurii din familie remuneraţi de către Casa Asigurărilor de Sănătate, Iulia Diana, fiica Speranţei Vână şi soţia lui Bondoc, a fost timp de trei ani, între 2005 şi 2008, membru în Consiliul de Administraţie al CJAS, pe vremea când era consilier judeţean din partea PSD.

18.300 de lei a cotizat cuplul Vână – Bondoc la PSD

În compensaţie cu funcţiile deţinute, familia Bondoc – Vână a cotizat destul de consistent către partidul care i-a cocoţat în aceste posturi. Iulia Diana Vână, cea care va primi în dar de ziua sa funcţia de viceprimar, a alimentat contul PSD în urmă cu patru ani cu 8.330 lei, iar soţul său, cel care a primit deja fotoliul de boss la CAJS, cu 10.000 de lei. Banii au ajuns în puşculiţa PSD exact în timpul campaniei electorale din 2008.

Chiar dacă în ultimii patru ani nu a mai prin o funcţie publică, Iulia Vână s-a ocupat de afacerile personale, având şi în prezent părţi sociale la vreo trei firme, din care doar una singură se poate lăuda cu un profit consistent. SC Kalmia SRL este în proporţie de 95% a Iuliei Vână şi este o societate care încă nu înregistrează pierderi. Nu acelaşi lucru se poate spune despre SC Ştefalex SRL, unde consilierul local este unic asociat. Cu toate că are acelaşi obiect de activitate ca şi Kalmia, Ştefalex n-a reuşit în ultimii trei ani să scape de pierderi care nu contribuie la consistenţa bugetului familiei Vână-Bondoc. Un al SRL unde  Iulia Vână deţinea 50% din părţile sociale, Acapo Impex SRL, şi-a dat obştescul sfârşit în anul 2010, fiind lichidată deja.

Ginerele, administrator de pensiune

În urmă cu ceva timp, viitorul viceprimar al Târgu-Jiu-ului a mai fost asociată şi la Grup Conf, o societate cu un trecut cam tulbure, despre ea negăsindu-se niciun fel de date financiare, date care de altfel ar trebui să fie publice. La un moment dat, Vână a şi renunţat la partea sa din firmă, în favoarea altor două persoane.
Pe vremea când era doar un simplu consilier de clientelă la Distrigaz Sud, soţul Iuliei, Titu Bondoc, a slujit şi el interesele de familie, ocupând funcţia de administrator la două societăţi aparţinând socrilor săi, SC Melody SRL şi Diana Med SRL, ambele funcţionând şi în prezent. Cu toate că despre prima nu există date financiare, iar cea de-a doua înregistrează pierderi, amândouă au furnizat servicii Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor.
În urmă cu doi ani de zile, Bondoc a preluat de la soacra sa, Speranţa Vână, postul de administrator al SC Serena Plant, demarând aproape imediat documentaţia pentru construirea unor spaţii de cazare în regim de pensiune în nordul municipiului, pe un teren pe care Iulia Vână l-a achiziţionat în urmă cu şase ani cu suma de 47.000 de lei. Din punct de vedere financiar, şi această firmă are rezultate extrem de slabe.

Ilua Vână recunoştea în urmă cu câteva zile că în ultimii ani a avut, în mediul privat în care a prestat, şi perioade bune dar şi proaste din punct de vedere economic. Ca şi în cazul altora care au dat chix în afacerile private, în astfel de cazuri un job cu influenţă la stat este tot ceea ce este necesar treburilor proprii ca să se revigoreze.

9 COMENTARII
 • velcea 19.10.2012 la ora 10:51 am
  Iulia Vana nu a cotizat cu banu la PSD.Asta e calomnie si insulta. Ea a cotizat cu altceva.domnul Ponta o cunoaste foarte bine de cand era Sefa la TSD si mergeau impreuna la petreceri!
 • bebe 19.10.2012 la ora 13:29 pm
  Si iulia Vana asteapta o infuzie*de capital( de la domnul Ponta si o sa se puna pe picioare. Oricum macar ea nu e o traseista ca Pecingina, Boian Lucian,Prunariu,Morega si altii. A fost presedinta noastra a tinerilor din USL si era buna cu noi.
 • Gorj Hop Pop 20.10.2012 la ora 0:36 am
  domnule, ce este cu familia asta de CIOLANARI POLITICI cocotati in toate functiile, au capusat CJAS, sa le fie rusine mamelucii pamantului de neghiobi!
 • vitzelusa 20.10.2012 la ora 15:47 pm
  vine Ponta cu infuzia si se rezolva frate!
 • Jmg 66 21.10.2012 la ora 16:34 pm
  o mare familie de ciolanari politici cum mai sint si altele, asa se face politica la gorj, pe fuste si gauri, pe chiolhabe si pretenii nimic nu este curat totul e murdar si hidos cum sa mergem noi sa ii mai votam pe acesti imbecili si afaceristi????????????
 • miron 21.10.2012 la ora 16:37 pm
  astia cu buricul neuscat s au invatat sa traiasca din politica, au avut modele...foarte bune au avut de unde invata si asta in DISPRETUL PUBLIC care ar trebui sa le dea un sut in cur sa ii trimita la munca nu la AFACERI SI INVARTELI DE PARTID
 • musetescu 22.10.2012 la ora 0:03 am
  fata mamii cea zgubilitica ce ai vrea tu? Primarie sa ti dea mamica ca asta de Targu Jiu cA primarul nu mai poate duce atata munca saracul la partid si primarie la Sorin in pravalie vino tu sa ne arati cit de pricepute esti cu guritza si fustitza pontoase si norocoase dai cu gura la partid cu servici esti raspalatit sa mai zica mincinosii si pontosii ca nu e meritul meu o fi, dar e secret greu!
 • picu stefan 23.10.2012 la ora 0:15 am
  asta e societatea bai frate de kkt in care ciolanari astea prin peste nu sint ei de vina de vina e psdeul care le tine palma ca siau platit posturile frate
 • bebe 23.10.2012 la ora 21:56 pm
  Ba dar arata bine de tot,fata de barbasu.Domnul Ponta stie ce face1 Oricum PNL-ul a luat-o si acum.O sa se desfiinteze la Gorj!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.