Agenda culturală
Agenda culturală
Altele31 august 2012


*PRIMENIT CA UN PĂSTRĂV – …În ultima zi de miercuri însemnată cu cruce roşie în călindar – Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Cuv. Teodora (Post), pe la 17,00 trecute fix, primenit ca un peşte dau o talpă prin (i)realitatea imediată a municipiului Târgu-Jiu. Ca mine, doar vântul se plimbă şi se ascultă singur…

*DIN NOU DESPRE KILOMETRUL ZERO – În primăvară scriam în GORJNEWS cu privire la pericolul desprinderii plăcuţei de aramă ce marchează kilometrul zero al municipiului Târgu-Jiu. Nu reiau aici ţipetele acelei nepăsări. De atunci însă, în faţa Muzeului Judeţean «Alexandru Ştefulescu» – unde îşi avea locul istoricul însemn – chiar s-a făcut ceva. Întâi, s-a lipit bine plăcuţa veche. În continuare, a fost realizată şi montată în beton alta (foto), poate mai trainică şi, de ce nu, cu o inscripţie interesantă. Oh, normalitatea acestei înfăptuiri eu o văd la fel de albastră  ca jumătatea de cer ce înconjoară oraşul primarului Florin Cârciumaru!
*PREMIUL RĂŢUŞTII URÂTE – De unde trebuia să apară o construcţie nouă pe Calea Eroilor din municipiul Târgu-Jiu? Şi la doi-trei paşi de Poarta Sărutului, chiar nu-mi pot răspunde. Însă, la început, am avut convingerea că  toată clădirea se va încadra cât de cât în nesfârşirea închipuită de marele sculptor Constantin Brâncuşi în Ansamblul Monumental. Dintr-un panou postat în margine(!) suntem înformaţi că s-a dorit a fi doar o modernizare a Complexului Hotelier Gorjul S.A. Valoare: 4.039.567,96 lei, din care, contribuţie a Uniunii Europene în cadrul programului Regio – 1.657.598.40 lei. Iat-o acum la final – cutie de pantofi cu feţe de vinilin ori cuprinzând alte cumpărături proaste. Plus nişte scări laterale ce fură din betonul amprentat turnat şi el în(spre) kitch. Halal! Drept pentru care îi rog pe cititori să-şi facă repede… potecă prin preajmă. Le aştept impresiile, să ne punem de acord şi să-i decernăm chiar un premiu clădirii, poate al Răţuştii urâte din poveste!
*MIERE DE AUGUST – O parte a presei judeţene informează cu privire la  vizita de week-end a unor “distinşi oameni de artă şi de spirit din Barcelona (Spania)”, care de fapt participau la o tabără de sculptură în Hunedoara ş.a. În continuare, cineva chiar are interesul să pună miere de august pe făptura sponsorului – liderul de sindicat Marin Condescu. Mă mir însă să fi băgat mâna în buzunar chiar nea Marin! Nu cumva catalanii au fost invitaţii sindicatelor minerilor? Iese din rând vreunul ca să dea sama?
*FESTIVALUL TOAMNEI IA PAUZĂ – Pe aceeaşi cale de mai sus aflăm că în acest an manifestarea intitulată Festivalul Toamnei de la Rânca ia o pauză. Staţiunea gorjeană poate deveni chiar subţiată de lipsa parangheliei cu pricina. O localitate de culme, fără trecut şi fără prezent! Iată de ce, învităm autorităţile să dea curs propunerilor unor oameni de cultură publicate de GORJ NEWS cu privire la trecerea peste munţi la 1866 a Poetul Naţional Mihai Eminescu.  
*DIN “PAGINI DE JURNAL” de Gheorghe Grigurcu – “Un porumbel are creierul de o mie de ori mai mic decît al omului. Însă o memorie a locurilor cu mult mai mare decît a noastră şi o acuitate a văzului care îi permite să perceapă culori ce nouă ne scapă.” -Ramuri, nr.7/2012.
*EMOTIE DE TOAMNĂ – “A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,/ cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.// Mă tem ca n-am să te mai văd, uneori,/ ca or să-mi crească aripi ascuţite până la nori,/ că ai să te ascunzi într-un ochi străin,/ şi el o să se-nchidă cu o frunză de pelin.// Şi-atunci mă apropii de pietre şi tac,/ iau cuvintele şi le-nec în mare./ Şuier luna şi o răsar şi o prefac/ într-o dragoste mare.” – Nichita Stănescu.

3 COMENTARII
  • marika 04.09.2012 la ora 18:12 pm
    domnilor Daju si Gregora, ati fi nemaipomeniti daca in toamna asta sau la sfarsitul anului ati acorda PREMIILE RATUSTII URITE pt diferite domanii de la politica la fotbal si sindicate... Dl Muntenus ar propune PREMIILE MATRACUC(I)ELOR, v as sugera si Premiul Cacarezei breze, poate si Premiul Hahalerei Politice, al Marlanului sindical, al Lichelei culturale, al Functionarului desucheat, al Bascacarezei si Purtatorului de Tzucal... Dumnevoastra veti hotari ce si cum, dar ar fi haioase si memorabile, poate si sanctionatorii ca sa fie de luare aminte etc etc etc
  • m g. 05.09.2012 la ora 19:40 pm
    ce premii kkMEDIA le as da eu unora din televizunile locale cu ziarizde doi bani si premiul SOBOLAN MEDIA
  • nimara 05.09.2012 la ora 21:39 pm
    domnule redactor, dar despre cazematele care se zice ca sint fintini arteziene de o parte si alta a prefecturii de ce nu scrieti? unde s a dus gardul inalt de fier (cca 250 m) care imprejmuia casa de linga prefectura? banuiti cumva unde sa pus a cui propietate???
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.