Agendă culturală
Agendă culturală
Altele2 martie 2012

GORJUL LITERAR – La Editura MĂIASTRA (pentru ISBN de carte şi difuzarea internă, inclusiv Bibliotecii Naţionale a României) a apărut numărul al XII-lea al culegerii amintite, sub îngrijirea scriitorului Aurel Antonie, coperta Romana Ţopescu, fotografiile din interior reprezentând lucrări realizate de Mihai Ţopescu, tehnoredactarea – Daniel Gureanu. Sunt incluşi 55 creatori gorjeni în capitolele cu poezie, proză, eseu şi critică, umor, artă plastică. Ori, Gorjul Literar este un proiect editorial al reprezentanţei Gorj a Uniunii Scriitorilor din România, susţinut financiar de către o parte dintre autori! În timp ce, Consiliul Judeţean Gorj tipăreşte, pe hârtie de lux, în policromie, Calendarul pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor din Gorj – 2012? Pe bani buni, de la buget, coane… (era să zic Fănică!).
Iată, din capitolul de proză, cad în… fân cu Tratatul asupra puterii al scriitorului Aurel Antonie, din care citez: Nu poţi conduce decât oamenii pe care îi domini, creându-le senzaţia că-i slujeşti. Puterea este, de fapt, în tine. Dacă nu o ai înăuntrul tău, o vei pierde uşor şi pe cea din afară. Puterea ta va fi cu atât mai ameninţătoare cu cât nu o foloseşti. Limita puterii este dată tocmai de folosirea ei. Să nu foloseşti forţa împotriva supuşilor decât atunci când nu mai ai alt mijloc de a-i conduce, dar şi după ce o foloseşti, tihnă nu vei mai avea.
*PAGINI DE JURNAL (20) – Sunt publicate în revista Ramuri, nr.2/2012 de Gheorghe Grigurcu. Aşa aflu, încă o dată, de ce, la Târgu-Jiu, Maestrului nu i s-a pus la dispoziţie o catedră: „O d-nă decan din Amarul Tîrg declară la postul de radio local că mediocritatea (subînţeleasă) a învăţămîntului superior de aici reprezintă o „salvare” pentru studenţii care s-au avîntat imprudent spre centrele „mari”, de unde, dîndu-şi seama că nu fac faţă, se întorc spăşiţi în urbea originară. O „binefacere”, nici mai mult nici mai puţin!”
*REPUBLICA DE FOLCLOR – Publicistul gorjean Dorin Brozbă, împreună cu directorul Muzeului Judeţean Gorj, dr. Dumitru Hortopan, într-o conferinţă de presă desfăşurată zilele trecute au informat cu privire la (în)şirul de mărgărite ce intenţionează să le organizeze în 2012 Anul cântăreţelor de muzică populară Domnica Trop şi Filofteia Lăcătuşu.
În primul rând, la Muzeul de la Curtişoara se va amenaja o alee a marilor artişti, iar tot acolo, într-o casă reprezentativă pentru zona Alunu-Cârligei, se va crea un spaţiu muzeal cu obiecte ale Filofteii Lăcătuşu, cântăreaţă a Doinei Gorjului, ce şi-a găsit sfârşitul la Bucureşti, în urma cutremurului din 1977. Totodată, s-a exprimat intenţia acordării numelui solistei de muzică populară Căminului Cultural din localitatea Suseni-Runcu, unde este înmormântată.
În al doilea rând, în luna iunie, când Domnica Trop va împlini 74 de ani, tot la Muzeul de la Curtişoara, unde, deja, este amenajată o casă ce-i poartă numele, se va desfăşura o manifestare de sărbătorire. Iar despre marele rapsod Domnica Trop am aflat că statul român i-a dat o pensie de… 35 de lei. Bolnavă şi uitată, într-un sat de munte din Mehedinţi, găseşte alinarea unor gorjeni cu inimă doinită.
Pe Domnica Trop o asemuiesc, fără a mi se îmbujora obrajii, Cesariei Evora, cântăreaţa desculţă din Republica Capului Verde, care a devenit cunoscută întregii lumi. Când am s-o întâlnesc, îi voi ura: Să fiţi sănătoasă, mare doamnă a folclorului românesc!

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.