Alertă! Societatea civilă trebuie să reacționeze față de clasarea spălării cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului și a Mesei Tăcerii
Alertă! Societatea civilă trebuie să reacționeze față de clasarea spălării cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului și a Mesei Tăcerii
De cititexportInvestigatiiPovara BrâncuşiUltra - Scurte21 martie 2017

Justiția din România a dat liber distrugerii deliberate a Ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu.
În vara lui 2013, autoritățile locale au provocat traume iremediabile Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor, prin spălarea lor cu jet de apă sub presiune, fără niciun fel de aprobare din partea Ministerului Culturii.
Atunci a fost un scandal mediatic imens, la nivel național. Șase luni mai târziu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a deschis un dosar penal, în care nu s-a cercetat nimic, timp de 3 ani, așteptându-se, de fapt, să se stingă ecourile scandalului.
Zilele trecute, au clasat cauza, în tăcere, procurorii dând liber pentru distrugerea deliberată, pe mai departe, a Ansamblului Brâncuși.
Din păcate, practicile nenorocite din 2013 sunt continuate și azi, de Centrul Brâncuși, care își ignoră total obligațiile de monitorizare, întreținere și conservare a operelor. Coloana Infinită e mâncată de rugină, iar pe operele din piatră au apărut tot felul de formațiuni vegetale, deoarece din 2013 nu s-a mai făcut nici măcar o banală biocidare.
În acest context, mă văd obligat, ca președinte al Grupului de Acțiune în Interes Public, să demarez procedura de contestare a ordonanței de clasare a dosarului privind spălarea cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor.
Pe această cale, solicit sprijin tuturor structurilor de societate civilă specializate în protecția patrimoniului cultural și/sau în acordarea de asistență juridică, și le aștept să se alăture acestui demers care mie, personal, mi se pare obligatoriu.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.