Artiştii plastici Cristina Ploscariu şi Daniel Şerban – doi academici fixaţi ceremonios
Artiştii plastici Cristina Ploscariu şi Daniel Şerban – doi academici fixaţi ceremonios
Gorjul cultural9 septembrie 2013

Joi, 5 septembrie a.c., la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu s-a vernisat expoziţia de grafică şi pictură a artiştilor plastici gorjeni Cristina Ploscariu şi Daniel Şerban. Împerechere creativă ce stă chiar sub un semn aşa de mare: ”Cale(n)dar către Ziditor”. Şi trimite la un joc din cuvinte de pe urma căruia eu, cât de atent, aş alege “calea cea de dar”, mai puţin călcată de târgoveţii locului. Nişte oameni şi ei, pe-aici, cu treburi şi daravele…

Lucrările de grafică ale Cristinei Ploscariu sunt desprinse însă din stoluri cu vrăbii şi nori înfrunziţi. Ghiftuieli cu viitoare ninsori de flori mirate şi astrale. Şi, mai ales, exerciţii (miniaturi) de existenţă după gustul îngerilor. Într-un mister teribil, ca un început al apropierii de detalii şi dogme. C.P. fiind absolventă a Universității de Vest din Timişoara – Facultatea de Artă și Design, specializarea Pedagogia Artelor, la clasa profesorului Ioan Augustin Pop; master – specializarea grafică (materie și concept), clasa Suzanei Fântânariu; din 2007 – profesor la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”. Expoziții de grup: Târgu-Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Deva, Petroşani. Expoziție personală – ”Primul drum al Walkiriilor” – în 2011, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu. Lucrări în colecții particulare din țară.

Daniel Șerban este un domn celestial (a)dus după amurguri de iarnă, sfinte şi neîntinate. Lucrările sale – realizate în acuarelă – cuprind peisaje în oglinzi despicate cu linii cuminţi şi uitate. “Sentimentul peisajului – scrie Miguel de Unamuno – e un sentiment modern, se zice. Ceea ce e sentimental peisajului este un sentiment creştinesc. Un apus senin de soare în mijlocul câmpiei, între munţii dăltuiţi pe cerul alb, este un reflex al cerului, un semn al tihnei sale. De câte ori nu dorim să prelungim starea aceasta? Şi ce-ar fi dacă, în prelungirea sa, ea ar spori în suavitate şi desfătare, şi fiecare clipă a acelei linişti senine ar fi un imbold de a dori alte momente similare? Atunci ne pierdem, şi ni se întâmplă să ne rugăm, nu ca să cerem ceva, ci ca să ne revărsăm sufletul. Ceva asemănător trebuie să fie şi slava: o cufundare în calmul etern şi o revărsare a spiritului într-o veşnică rugăciune”. Iar D.S. pare singurul prizonier al orizontului. Absolvent al Universității Naționale de Artă Bucureşti – Facultatea de Arte Plastice, specializarea pictură, promoția 2004. Două expoziții personale (1997 și 1999) în Târgu Jiu. A expus, de asemenea, în Bucureşti, Deva, Râmnicu-Vâlcea. Este profesor la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu. Lucrări în colecții particulare din țară și străinătate.

Cristina Ploscariu şi Daniel Şerban sunt doi academici fixaţi ceremonios pe meleagurile înalte ale Gorjului. Ei oferă târgujienilor exaltări în acelaşi pas. Iar toamna pare atinsă cu sânge de pumnal, de proporţii cosmice.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.