Asociaţia Macedonenilor din România – instigare la ură etnică!
Asociaţia Macedonenilor din România – instigare la ură etnică!
CulturăexportGorjul cultural26 august 2015

Poetul craiovean Emilian Mirea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este după mamă gorjean, din satul Păişani, aparţinând comunei Stoina. I-am prezentat cărţile cu drag în rubrica de cultură a GORJNEWS, iar în urmă cu trei ani de zile am purtat cu el o discuţie sinceră despre originile sale, spaţiul gorjenesc, oraşul marelui Brâncuşi şi altele.
Emilian MireaEmilian Mirea este un poet minunat, unul dintre cei mai talentaţi ai acestei părţi de mileniu. Ultima lui carte de versuri poartă un titlu ce-l reprezintă, desigur, pe autor: „M-am născut Abel”.
Prietenul nostru are parte, în ultima vreme, de întâmplări ciudate, nemeritate, grave. Mai ales că, oficial, Emilian Mirea – macedonean la origini, după tată – este mustrat de un reprezentant al Asociaţiei Macedonenilor din România – în cadrul căreia este referent cultural de specialitate, fiind şi autor a trei cărţi despre minoritatea respectivă – cu privire la faptul că a invitat la o lansare de carte… un sârb, pe nume Mircea Suchici! Desigur, violoncelistul gorjean renumit al scenei Filarmonicii Simfonice Oltenia din Craiova.mircea-suchici
Vă mărturisesc sincer, chiar nu credeam că în ţara noastră să existe încă un asemenea mod de gândire. Asociaţia Macedonenilor din România (AMR), reprezentată legal de Dumitrescu Constantina, – ce primeşte subvenţii majore de la statul român – nu are în conducere oamenii săi cei mai de seamă. Prostia, jaful şi ura etnică trebuie să înceteze!
Scrisoarea de protest, publică, a poetului Emilian Mirea şi un document ce conţine afirmaţiile instigatoare la ură etnică le publicăm în continuare. (Alex Gregora)
Jaf din banii publici, xenofobie şi instigare la ură etnică la
Asociaţia Macedonenilor din România (!)…
Subsemnatul Emilian Mirea, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, jurnalist şi (încă) referent cultural al Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR), condusă într-un mod autoritar şi fascist de preşedinte Constantina Dumitrescu, mama defunctei deputate AMR Liana Dumitrescu, decedată în ianuarie 2011, vă aduc la cunoştinţă următoarele:
coperta-carte-emilian-mirea1.) Începând cu data de 23 august 2013 şi până în prezent sunt referent cultural de specialitate al Asociaţiei Macedonenilor din România şi, în aceşti doi ani, am scris şi s-au editat, în cadrul asociaţiei, 3 cărţi despre minoritatea macedoneană din România: „Macedonia şi comunitatea macedoneană din România”, Editura Macedoneanul, Bucureşti, 2013; „Alexandru Macedonski – Macedoneanul Literaturii Române”, Editura Macedoneanul, Bucureşti, 2014; „Dovezi istorice ale prezenţei etnicilor macedoneni în judeţul Dolj”, Editura Macedoneanul, Bucureşti, 2015. Pentru fiecare din aceste cărţi am primit, pe hârtie, drepturi de autor de 15.000 lei, din care, în realitate, am primit numai 5.000 lei, deoarece fiecare contract de drepturi de autor avea anexat un contract de donaţie a sumei de 10.000 lei către Fundaţia „Liana Dumitrescu”, controlată tot de Constantina Dumitrescu (spălare de bani sau deturnare de fonduri de la bugetul statului?!). În acest fel, pentru 3 cărţi istorice apărute sub egida AMR, am primit 15.000 lei, în schimb „am donat”, obligatoriu, 30.000 lei… În condiţiile în care aveam un salariu net de numai 1.081 lei. Până la această dată la care vă scriu, am făcut socoteala şi am constatat că, timp de 2 ani de la angajare, eu am primit, ca salariu, exact suma de 30.000 lei, deci am muncit de două ori pe aceiaşi bani, sau, practic, mi-am plătit salariul singur;
2.) Plata fiecărui salariu mi-a fost condiţionată de semnarea a 4-5 deconturi (delegaţii) în alb, pe care mi s-a cerut să trec doar numele, funcţia şi semnătura, fără să trec data şi suma care era decontată pe numele meu; astfel că nu am cunoştinţă ce sume s-au decontat, timp de 2 ani, pe numele meu, o expertiză grafologică pe aceste deconturi ar putea stabili clar că nu eu am completat ulterior datele şi sumele decontate;
3.) În schimb, preşedinta AMR, Constantina Dumitrescu (de profesie coafeză) a publicat peste 40 de titluri de cărţi, de calitate literară mai mult decât îndoielnică, numai în ediţii de lux şi în tiraje uriaşe (prima carte, intitulată „Viaţa în anotimpuri”, poezii, a fost editată în 10.000 exemplare), la tipografia Monitorului Oficial; pentru toate aceste cărţi, Constantina Dumitrescu îşi aprobă singură drepturi de autor de sute de milioane de lei, plus reeditările pe care le face, de fiecare dată, când se epuizează tirajele de carte care se dau gratuit, pe bază de tabele, la târgurile de carte… Şi, mai ales în ultima vreme, este şi foarte prolifică: numai de la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii iunie 2015 editase deja 5 cărţi, cu drepturile de autor aferente, personal apreciind că şi-a însuşit, astfel, circa 200.000 lei RON ca drepturi de autor, la care, la pierderile din banii statului (pe care AMR îi primeşte pentru conservarea şi promovarea etniei macedonene din România şi nu pentru cărţi de poezii, maxime şi cugetări de calitate îndoielnică ale C. Dumitrescu) se adaugă şi costurile de tipar, în ediţii de lux şi în tiraje de mii de exemplare…
4.) Preşedinta AMR Constantina Dumitrescu, salariată a AMR ca preşedinte, este posesoare a unei averi uriaşe: o vilă în comuna Urzicuţa, judeţul Dolj, unde îşi are, oficial, domiciliul şi pe care a declarat-o, chipurile, sediul asociaţiei din Urzicuţa, ca să aibă acoperire legală pentru cele două femei localnice pe care le are angajate ca menajere, bucătărese şi lucrătoare la orice muncă şi pe care le plăteşte din banii asociaţiei, adică de la bugetul de stat; o construcţie uriaşă, cu etaj, de formă octogonală, pe care a început-o tot în Urzicuţa, în spatele casei sale (pe un teren pe care l-a achiziţionat de curând) despre care spune că va fi …Biblioteca Liana Dumitrescu; un apartament în Craiova; o super-vilă în Bucureşti, încă în construcţie, despre care spune că va fi sediul Fundaţiei Liana Dumitrescu şi casă de cultură cu acelaşi nume.
Familia Dumitrescu – Constantina şi soţul său, Gheorghe Dumitrescu, este şi posesoarea a 4 maşini de lux: un Volvo şi un Wolsvagen 4×4, de circa 40.000 euro fiecare, o rulotă Ford de circa 100.000 euro, plus limuzina de lux, decapotabilă, ce a aparţinut fiicei sale;
5.) În condiţii de totală lipsă de transparenţă în cadrul AMR, Constantina Dumitrescu pleacă aproape lunar în excursii private în străinătate, pe banii asociaţiei, adică ai statului, în condiţiile în care îşi ia bani de aici ca salariată şi nu se face nici o informare, în cadrul AMR, în legătură cu scopul călătoriilor sale în străinătate;
6.) Conflictul mocnit, de la o vreme, dintre mine şi Constantina Dumitrescu (care tot timpul m-a invidiat pentru cariera mea literară la care ea nu are acces) a explodat după data de 29 iunie 2015, când eu am lansat cel mai recent volum de versuri, reproşurile sale cu privire la acest eveniment fiind cuprinse într-o scrisoare ce cuprinde un şir de afirmaţii xenofobe şi discriminatorii foarte grave pentru o persoană care conduce o asociaţie a unei minorităţi etnice (ataşez această scrisoare).
Având în vedere toate acestea expuse, vă rog să dispuneţi măsurile legale şi să luaţi atitudine cu privire la aceste abuzuri.
Cu aleasă consideraţie, Emilian Mirea.”
Scrisoare-AMR
 
Scrisoare-AMR-(continuare)

6 COMENTARII
  • Ion 27.08.2015 la ora 1:08 am
    Domnul Mirea Emilian o fi poet bun, dar ca salariat este o pacoste.Se crede Mihai Eminescu, pentru el fiind o regula sa considere orice coleg de breasla net inferior.Are de asemenea porniri xenofobe, afirmand in dese randuri ca nu suporta tiganii, desi este casatorit cu o etnica rroma.De asemenea a primit multe avantaje materiale de la AMR, unde a intrat dupa multe rugaminti deoarece are viciul nefericit al betiei.Odata intrat si-a declarat toate rudele macedonene, desi pe contul sau de facebook si in public se declara poet roman fiindu i rusine as posteze orice despre acest neam.El a scris pentru bani, dar a prejudiciat imaginea AMR, pentru ca nu s-a considerat niciodata macedonean, mai mult nici angajat, dovada faptul ca nu isi indeplinea sarcinile de serviciu si denigra toti scriitorii macedoneni.A indraznit chiar sa ia bani tinerelor poetese pentru a le corecta creatiile, a le publica sau a le promova in Uniune.Cat despre avansurile sexuale erau la ordinea zilei.Mai avea si nefericitul obicei de a le seduce, sub promisiunea ca le av pune bine cu sefii Uniunii din Craiova gen Cosoveanu, Panea sau altii.Cam acesta este poetul Emilian Mirea, ale carei versuri subtirele au intrat in Uniune duap niste mese si betii pe cinste cu scriitorii olteni cu trecere in Uniune.
  • Elena I. 27.08.2015 la ora 12:59 pm
    Daca acest Mirea crede ca din nou va reveni ziarist , niciodata.Cariera lui este zero,sa se intoarca inapoi sa care scaune pe stadion.
  • Tinel Savaesu 27.08.2015 la ora 13:07 pm
    Ceea ce faci tu Mirea impreuna cu prietenii tai este razbunare clara! Eu o cunosc pe doamna Dumitrescu si stiu ca era foarte bogata si inainte de anul 2000. Minciuni, minciuni pentru o noua cariera a ta?
  • ani 01.09.2015 la ora 8:28 am
    Legea care i-a facut pe deputatii minoritatilor deputati pe viata, in sensul ca pot participa la alegeri doar reprezentantii organizatiilor de utilitate publica, a fost votata pe vremea lui Tariceanu ca premier, cand pentru cele 18 voturi, in Parlament, s-a aprobat o astfel de aberatie! Astfel au aparut asa zise doamne erijate in reprezentante ale minoritatilor, care si-au facut organizatii si rezervare pe viata pentru locurile din parlament! Cititi si "Se află în libertate și surclasează orice pușcăriaș la publicat cărți"! Frizeriță de meserie, Constantina Dumitrescu, șefa Asociației Macedonenilor din România, s-a dat de trei ori peste cap și s-a făcut în pragul senectuții poetă, gânditoare și compozitoare, activități care i se oglindesc în zeci de volume publicate. Pușcăriașii din România se dedau de ceva vreme la scris cărți să-și scurteze din AMR. Madam Constantina face același lucru fiindcă AMR are de halit un toptan de bani de la stat. În România funcționează neconstituționala și stupidă lege cum că minoritățile etnice trebuie reprezentate în Parlament. Asta pariem că n-o știați, există Uniunea Culturală a Rutenilor din România și un deputat care susține drepturile rutenilor. Ca și-n cazul rușilor lipoveni, al italienilor, al cehilor și slovacilor, al bulgarilor din Banat. Bulgarii din Țara Oașului, sărmanii, sunt în voia sorții, n-au parlamentar. Constantina Dumitrescu ținea o frizerie pe strada Cuza din Craiova, în a cărei vitrină a apărut deodată un afiș cum că sălășluiește acolo Asociația Macedonenilor din România. În 2004, fiica ei, Liana Dumitrescu, a devenit deputată a acestei formațiuni, iar în 2011 a murit. Afacerea de familie a rămas în viață: Constantina Dumitrescu, fără să fie parlamentară, ci doar președintă a AMR, a gospodărit în continuare lovelele înhățate de la stat publicând și semnând un purcoi de cărți. S-a făcut femeia scriitoare, na, cine era să lumineze neamul macedonenilor? Deținem foarte puține volume dintre cele semnate Constantina Dumitrescu.
  • Gadjo Dilo 17.09.2015 la ora 17:13 pm
    Cine dracu e analfabeta care a facut pseudo-adresa asta fratilor?!
  • Nae Ionescu 11.10.2015 la ora 21:41 pm
    ESTE ADEVĂRAT CĂ EMILIAN MIREA PRIMEŞTE SUME CONSISTENTE, CUM SE AUDE PRIN TÂRG, CA LIBER-PROFESIONIST, DEŞI EL ARE, AVEA, UN SINGUR LOC DE MUNCĂ? DÂNSUL SCRIE DIN RĂZBUNARE SAU LA ORDIN? DOUĂ MICI ÎNTREBĂRI PENTRU JURNALISTUL INTRASIGENT ŞI POETUL EMILIAN MIREA..
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.