Băi Coldea,
Băi Coldea,
De cititOpiniiUltra - Scurte23 februarie 2015


Am făcut și eu o anchetă serial despre cum vinde Ciurel 1.200.000 de tone de cărbune la sârbi, sub costul de producție, printr-o firmă nou-nouță înființată de doi interlopi din gruparea criminală a lui Sergiu Băhăian.  Asta în timp ce Complexul Energetic Oltenia e în pragul insolvenței, 19.000 de oameni își simt amenințate locurile de muncă și 5000 de protestatari cer de trei săptămâni demisia guvernului și a premierului Ponta.
Eu am crezut că tu ști toate astea și că imediat ce grozăvia ajunge în spațiul public, iritat de modul în care s-au conexat mafiile de pe cele două maluri ale Dunării împotriva intereselor CEO, vom vedea și noi ceva acțiune în zonă. Mă gândeam că tu, general excepțional al Serviciului Român de Informații, vei înțelege că pe harta României există și județul Gorj, măcar acum, în această situație cât se poate de excepțională…
Dar nu… Deși am făcut aceeași școală, avem criterii diferite. Eu selectez fapte și situații, tu persoane, grupări și zone de influență. Diferența e simplă: dacă pe mine mă-ntreabă copilul meu ce am făcut pentru județul Gorj, am ce să-i povestesc, o zi și-o noapte. Tu, însă, termini cu un singur cuvânt tot ce n-ai făcut aici: Ponta.
Când voi ați decis să închideți Biroul Teritorial din Târgu Jiu al Direcției Naționale Anticorupție, multă lume v-a apreciat, pentru sinceritate. Dar treaba asta merită dusă până la capăt. Dacă tot vreți ca aici să fie ca-n Sicilia, eu zic că merită dizolvată și Direcția Județeană de Informații Gorj. Adică, în afară de pirotehniști, restul șpionilor pot fi lăsați la vatră. Pentru că sunt deja câteva decenii de când lucrează doar pentru cei care le vor citi producțiile, peste 50 de ani. Mă rog, ei se simt confortabil, ca asistați social. Te-aș ruga, însă, să te gândești de pildă la sursele voastre secrete din CEO, care își riscă slujba, liniștea și sănătatea ajutându-vă să lucrați voi cu finalizare. Și voi, nu și nu, pentru că Ponta.
Pe deasupra, mai apar și ziariști de-ăștia dezorientați, care scot în spațiul public seriale cu grozăviile ținute de voi la sertar. Eu, de pildă, mergând pe firul exportului penal de cărbune în Serbia, am dat nas în nas cu interlopi din gruparea criminală a lui Băhăian. Și tu tot nu, și nu, băi Coldea.
Dacă unuia dintre ziariștii care au lucrat la ancheta asta, devoalând rețele de crimă organizată transfrontalieră, i se întâmplă ceva, în timp ce voi scrieți pentru cei care vă vor citi peste 50 de ani, se cheamă că sunteți criminali, băi Coldea.
P.S. Pup-o pe Codruța.

1 COMENTARII
  • Investigatorul 04.03.2015 la ora 12:55 pm
    Interpelare 1. Energia este un element esenţial al dezvoltării României şi este absolut necesar să promovăm o politică energetică bazată pe securitate energetică, dezvoltare durabilă şi competivitate. 2. Din punct de vedere al structurii consumului de energie primară la nivel mondial se estimează că ¼ din nevoile de resurse energetice primare vor fi acoperite de cărbune. 3. La condiţiile specifice României, ţinând seama de reducerea rezervelor de ţiţei şi gaze naturale, trebuie să crească rolul cărbunilor şi în particular al lignitului din bazinul Olteniei, în structura balanţei energetice. 4. Acest obiectiv strategic, nu poate fi îndeplinit dacă procesul de retehnologizare a centralelor cu funcţionare pe cărbune va continua să întârzie având consecinţe asupra siguranţei SEN. Majoritatea capacităţilor termoenergetice nu sunt echipate cu instalaţii performante pentru reducerea poluării, în felul acesta emisiile de NOx sunt peste valorile maxime acceptate de UE. 5. O situaţie deosebită privind programul de reabilitare se înregistreaza la CEO. Este de neînţeles cum grupuri energetice de mare putere programate încă din 2006 sa fie reabilitate, ca de exemplu grupurile nr. 3 şi 6 – de 330 MW de la sucursala Turceni, nici azi nu se întrevede perspectiva acestora. Pentru grupul 6 în mod cu totul inexplicabil, 2 contracte încheiate cu BERD, primul în 2009, cel de-al doilea în ianuarie 2014, nu au devenit operaţionale, în schimb s-au plătit sume importante, peste 10 milioane EUR, penalizări de neutilizare a creditului. Există informaţii că, contractul încheiat în ianuarie 2014 cu BERD, pentru finanţarea proiectului de reabilitare a cazanului 6 este suspendat din toamna lui 2014, datorită situaţiei financiare dificile a CEO. BERD nu a luat până în prezent o decizie şi aşteaptă concluziile FMI privind soluţiile de restructurare a CEO. Este obligatoriu realizarea unui consens între cerinţele FMI şi interesele combinatului. Numai astfel poate avea loc deblocarea creditului BERD şi totodată se asigură şi pe viitor condiţii de finanţare din partea instituţiilor financiare internaţionale şi pentru celelalte proiecte ale CEO şi chiar din SEN. Dacă FMI şi BERD dau un semnal negativ, finanţarea proiectelor de reabilitare, una dintre problemele majore ale SEN, va avea foarte mult de suferit. 6. O a doua măsura şi care necesită şi implicarea Parlamentului sub controlul căruia se afla ANRE, este reanalizarea reglementărilor de funcţionare a pieţei de energie şi care să permită funcţionarea în bandă a capacităţilor energetice de la CE Oltenia. Este singura soluţie pentru a se garanta o funcţionare economică pentru Complexul Energetic, ceea ce ar permite finanţarea proiectului de reabilitare şi siguranţă pentru SEN. Foarte important de reţinut, că la Complexul Energetic lucrează circa 20.000 angajaţi şi unde pot apare probleme sociale explozive, dacă Complexul Oltenia nu se redreseaza.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.