Băluţă a condus Primăria Logreşti ca pe un car cu boi
Băluţă a condus Primăria Logreşti ca pe un car cu boi
Investigatii24 mai 2012

Trebuie să fi foarte inteligent ca să îţi dai seama cât eşti de limitat… Este o constatare care întăreşte ideea că, în general, conduc incompetenţii. Este şi cazul lui Ion S. Băluţă, care a vrut primar la Logreşti, a ajuns şi a făcut prăpăd. A crezut că Primăria se conduce ca un car tras de boi, iar un Control al Curţii de Conturi desfăşurat în luna iunie 2011 l-a contrazis vehement. Pentru că inspectorii au constatat că Primăria Logreşti nu a evaluat şi nu a înregistrat în contabilitate bunuri din domeniul public şi privat – clădiri, terenuri, utilaje – în valoare de 229 de miliarde de lei. Ceea ce a dus la întocmirea unui buget pe 2010 nereal şi ilegal, cu peste 5 milioane de euro mai mic decât în realitate. Primarul Ion S. Băluţă nu a ştiut sau, din lipsă de interes, nu a dispus efectuarea controalelor de audit – nu există nici măcar compartiment separat – şi nici măcar a controlului privind legalitatea documentelor. Totuşi, a considerat oportun să sece cu 75.994 lei bugetul Primăriei, pentru a-şi acorda, lui şi câtorva subordonaţi, al 13-lea salariu.

Una dintre cele mai grave deficienţe descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Logreşti a fost faptul că administraţia locală nu are nicio evidenţă clară a activelor fixe. Mai pe înţelesul tuturor, primarul Ion S. Băluţă habar n-are şi nici nu poate dovedi cu documente clădirile care se află în proprietatea primăriei, terenurile aferente acestora, pădurile precum şi bunurile mobile, printre care se numără maşinile primăriei, toate obiectele electronice şi electrocasnice, şi aşa mai departe. Mai pe scurt, nu ştie ce conduce.
Şi, pe lângă asta, mai este şi neglijent şi dezinteresat să afle. Nu o spunem noi, o spun inspectorii de la Curtea de Conturi, care menţionează în raport această deficienţă, respectiv „neînregistrarea în contabilitate a rezultatelor operaţiunii de reevaluare a bunurilor din domeniul public şi privat al UATC Logreşti”. În luna noiembrie 2010, deci în mandatul primarului Băluţă, a fost făcută o reevaluare a bunurilor din domeniul public şi privat al Primăriei Logreşti de către un expert evaluator. Culmea, rezultatele din aceste rezultate nu au fost înregistrate în contabilitate şi nu se regăsesc în situaţiile financiare încheiate la 31 decembrie 2010. Potrivit constatărilor inspectorilor de la Curtea de Conturi, „valoarea activelor fixe este de 4.481.386 lei, iar în raportul de evaluare (n.r.: întocmit şi neînregistrat în 2010) este de 27.411.559 lei, rezultând astfel diferenţe din reevaluare în sumă de 22.930.173 lei”.

Pe Băluţă l-a durut în cot

Practic, din cauza dezinteresului primarului Băluţă, din contabilitatea şi din patrimoniul Primăriei Logreşti au dispărut 5 milioane de euro. În raportul Curţii de Conturi, inspectorii precizează cât se poate de clar că „D-l Băluţă S. Ion – primar, nu a urmărit ducerea la îndeplinire a atribuţiilor din fişa postului conducătorului compartimentului financiar contabil, ce răspundea de coordonarea activităţii biroului financiar contabil şi de organizare a contabilităţii în conformitate cu prevederile legale şi nu a desemnat, prin dispoziţie, preluarea sarcinilor financiar -contabile de către o altă persoană din cadrul compartimentului”. Adică, nu s-a sinchisit să îi tragă de mânecă pe cei doi salariaţi ai compartimentului, Ion Dumitraşcu şi Cătălin Aurelian Popescu, pe care, la rândul lor, i-a durut în cot. În faţa inspectorilor, însă, a susţinut că a urmărit şi a solicitat remedierea deficienţelor. Cum nu s-a întâmplat nimic, înseamnă fie că a minţit, fie nu are autoritate în faţa subalternilor.

Controlul financiar se face după cum are primarul interes

Vă spuneam că Ion S. Băluţă conduce Primăria Logreşti ca pe un car cu boi. Şi, ca să vă întărim convingerea că avem dreptate, trebuie să vă spunem că la această primărie nu există un compartiment separat de audit, iar controalele financiar-contabile se fac după ureche şi, în general, prost. Mai mult decât atât, nu există un sistem prin care să se aducă la cunoştinţa conducerii despre modul de îndeplinire a atribuţiilor salariaţilor.
În privinţa controlului financiar contabil sunt, totuşi, câteva aspecte care frizează penalul, pe care trebuie să le ştie cititorii, aspecte foarte importante pentru că vizează, până la urmă, cheltuirea aberantă a banilor instituţiei. În primul rând, faptul că nu există un compartiment de audit sau de control financiar-contabil, inspectorii Curţii de Conturi au constatat faptul că toate contractele de prestări servicii şi de achiziţie bunuri „nu sunt semnate de controlul financiar preventiv şi nu sunt avizate de către compartimentul de specialitate juridică”. Adică Ion S. Băluţă, primar şi ordonator principal de credite, a putut să cumpere sau să atribuie lucrări cui şi cum a vrut, fără să aibă teamă sau să i se reproşeze cumva că ar încălca legea.
Mai grav este că atunci când s-a făcut control, a fost în interesul primarului pentru că „s-a exercitat în mod necorespunzător controlul financiar preventiv la angajarea şi plata unor drepturi salariale neprevăzute de legislaţia care reglementează salarizarea personalului bugetar”.

Băluţă şi-a dat, ilegal, al 13-lea salariu

Controlul financiar contabil exercitat necorespunzător viza acordarea ilegală de sporuri şi salarii pentru unii salariaţi ai Primăriei Logreşti, inclusiv pentru Ion S. Băluţă, în valoare totală de 75.994 lei, dintre care contribuţiile la bugetele de asigurări sociale însumează 15.616 lei, iar sporurile acordate nelegal în valoare de 60.378 lei. Băluţă a încasat, în 2009 şi 2010, cel de al 13- lea salariu, deşi, potrivit legii, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, alese şi numite, nu beneficiază de premii, de sporul de vechime în muncă şi nici de alte sporuri prevăzute de lege. Totuşi, având viza controlului financiar contabil, Băluţă şi-a permis să îşi acorde acest „bonus”. Mai grav este, însă, că acest al 13-lea salariu se acordă, de obicei, în cazul unor performanţe financiare deosebite sau a unei îndepliniri exemplare a atribuţiilor de serviciu de către persoana respectivă. Ion S. Băluţă a făcut orice, numai asta nu…

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.