Baronul Iordache, 60 miliarde, bani publici, de la primăriile Negomir şi Borăscu
Baronul Iordache, 60 miliarde, bani publici, de la primăriile Negomir şi Borăscu
Investigatii23 iunie 2011

Şi-a tras fabrică de bani

Firma Ydail Construct, care a aparţinut primarului din Turceni, Ion Iordache, este din ce în ce mai prosperă. După ce a golit conturile primăriei pe care o conduce fostul ei patron, societatea s-a lipit de cele ale primăriilor învecinate. De vreo doi ani de zile, comuna Borăscu toarnă cu lopata bani în conturile Ydail, fie că sunt pentru pietruiri de drumuri sau construiri de poduri şi podeţe prin păduri. De ceva timp, adică de pe la jumătatea anului trecut, societatea Ydail Construct a devenit „asfaltatorul de serviciu” al drumurilor comunale din Negomir, rotunjindu-şi veniturile cu câteva milioane bune de lei. În total, în ultimii doi ani de zile, firma lui Iordache a încasat, de la ambele primării, peste 60 de miliarde de lei. Curios, la majoritatea procedurilor a concurat singură. Şi mai curios, Iordache a spus că se lasă de primărie şi se întoarce la afaceri. Adică la Ydail, pentru că firma i-a fost încredinţată lui Mircea Vărzaru, un fost salariat de la balastieră, care avea o remuneraţie de 700 de lei, dar care şi-a permis să plătească 10.000.000 de lei (!!!) pentru acţiunile la această societate.
De vreo doi ani de zile, lui Iordache îi curg banii în cap. E adevărat, cam indirect, prin conturile societăţii pe care a patronat-o, SC Ydail Construct SRL, înainte de a ajunge primar. Marele edil cu experienţă vastă pe buldozer de la Primăria Turceni a ajuns, în ultimul deceniu, milionar în euro de pe urma lucrărilor executate la administraţia pe care o conduce din 2008. De când a venit primar şi a cesionat acţiunile firmei Ydail Construct, Iordache a rămas la fel de binevoitor cu conturile societăţii şi le-a umflat cât a putut de mult cu banii publici. Nu mai stăruim acum pe acest subiect pentru că a fost tratat pe larg în presa locală, de vreo trei ani încoace. Pe de altă parte, ar fi păcat să dezgropăm morţii de sub asfaltul de miliarde de lei vechi sau de sub pietruirile de prin porumbii de pe tarlalele din Turceni, având în vedere cât de bine s-a înfipt societatea în conductele de bani de la primăriile vecine.

Peste  30 de miliarde din afacerile cu Borăscu

Una dintre ele este comuna Borăscu, care a vârât, în ultimii doi ani, în conturile firmei Ydail Construct peste 30 de miliarde de lei. Prima lucrare câştigată de Ydail Construct la Primăria Borăscu datează din 11.08.2009 şi vizează modernizarea unui drum comunal, DC 72 A, din localitatea Borăscu şi până la limita cu judeţul Mehedinţi. Valoarea lucrărilor este uluitoare: 2.395.480 lei, fără TVA. Două luni mai târziu, în 21.10.2009, Ydail Construct descoperă brusc că se pricepe şi la reabilitări de şcoli, astfel că Primăria Borăscu îi oferă un contract de 820 de milioane de lei vechi fără TVA, pentru executarea unei şarpante la şcoala primară din satul Miluta. Este prima lucrare la Borăscu unde Ydail are concurenţă, la cea privind reabilitarea drumului comunal fiind singurul participant.

Modernizări de drumuri… în decembrie

Pe 2 decembrie 2009, adică în plină iarnă, la Borăscu se modernizau drumurile săteşti. Sau, cel puţin aşa reiese din contractele pe care le-a încheiat la final de an cu firma Ydail, care pare să se priceapă şi la asfaltări în perioada în care alţii se preocupă de deszăpezire. Bine, n-ar fi ieşit din comun acest aspect, având în vedere că Ydail Construct, pe vremea când era Iordache patron şi Ion Dumitraşcu primar, a făcut deszăpeziri prin luna aprilie (!). Aşa că, dacă poate să deszăpezească vara, de ce n-ar putea asfalta cu zăpada-n cap, nu? Ei bine, aşa se pare că au gândit şi cei de la Borăscu, alegând firma Ydail Construct din trei participanţi la o cerere de ofertă privind reabilitarea şi modernizarea unor drumuri săteşti. Contractul semnat, aşa cum spuneam, pe data de 02.12.2009 are o valoare de 295.000 de lei.

2010 vine cu un pod de 240.000 de lei

Dacă tot se pricepe la drumuri şi reabilitări de şcoli, ar fi fost păcat ca firma lui Iordache să nu-şi exerseze talentul de mare constructor făcând şi nişte poduri. Şi a început cu unul peste un ogaş numit Scourşu, din Borăscu. Lucrarea a fost adjudecată de Ydail în 30.07.2010, în urma unei selecţii de oferte, la preţul de 189.000 de lei. Două luni mai târziu, cum se face de obicei la astfel de lucrări, societatea descoperă că nu-i ajung banii. Astfel, în 17.09.2010, contractul iniţial, de 1,9 miliarde de lei vechi, este suplimentat cu încă 370 de milioane de lei vechi, evident, pentru nişte lucrări neprevăzute.

30 de miliarde lei vechi din patru contracte la Negomir

Anul 2010 a fost cel în care s-a legat o colaborare foarte strânsă, se pare, între Primăria Negomir şi firma lui Iordache. Aşa se face că în 6 octombrie firma Ydail este aleasă, în urma unei selecţii de ofertă, pentru modernizarea a două drumuri săteşti, DS40 şi DS41 din comuna Negomir, contra sumei de 510.525 lei, fără TVA. Cum şi la Negomir „se poartă” adiţionalul, o lună mai târziu, adică în 23 noiembrie 2010, contractul pentru modernizarea celor două drumuri săteşti este suplimentat cu 970 de milioane de lei vechi.

„Grosul” lucrărilor vine însă în 2011, pe data de 21 martie, când Primăria Negomir acordă firmei Ydail Construct, prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, un contract în valoare de 1.919.801 lei pentru consolidarea terasamentelor pe DS 46 pe raza satului Artanu. Justificarea alegerii acestei proceduri de atribuire, publicată de Primăria Negomir, este că trebuiau executate în regim de urgenţă aceste lucrări pentru eliminarea pericolului apariţiei unor alunecări de teren. După bunul obicei „luna şi adiţionalul”, în data de 19 aprilie a.c., Primăria Negomir suplimentează contractul iniţial de 500.000 de euro cu încă 260.356 lei, pentru nişte lucrări suplimentare. În total, peste 700.000 de euro, bani publici de la Primăria Negomir, au intrat în conturile firmei Ydail Construct, în doar câteva luni.

Iordache se lasă de primărie şi revine la Ydail Construct

Multă vreme, primarul Iordache a încercat să nege că ar mai avea o legătură cu societatea Ydail Construct, relaţia sa dăunându-i în exercitarea funcţiei de ales local. Numai că acesta a avut permanent o legătură cu societatea, prin intermediul soţiei sale, încă salariat al acestei societăţi. Absurdul situaţiei constă în faptul că soţia sa, deşi salariată a firmei în prezent, a cesionat acţiuni la comun cu Iordache, ea fiind în societate înainte ca acesta să ajungă primar. Mai mult decât atât, acţiunile au fost cesionate contra unor sume exorbitante unor salariaţi. Firma Ydail este patronată în prezent de Mircea Vărzaru şi Cauc Ştefan. Despre primul se ştie foarte bine că era un salariat al lui Iordache la balastiera de la Murgeşti a acestuia şi că avea un amărât de salariu de 700 de lei. Cu toate acestea, el şi Cauc şi-au permis să plătească 10.000.000 de lei (100 de miliarde de lei vechi) pentru acţiunile de la Ydail Construct, cesionate de Iordache. Pe de altă parte, umblă vorba că Iordache n-a prea plecat definitiv din firmă pentru că această cesiune a acţiunilor a fost făcută în aşa fel încât actualul primar să aibă controlul absolut asupra societăţii. Mai exact, acesta a pus nişte clauze în contract care spun că, dacă nici Cauc şi nici Vărzaru nu plătesc integral acţiunile în valoare de 10.000 de lei într-o perioadă de timp (întâmplător, vreo patru ani, cât are el mandat la Primărie), societatea îi revine de drept înapoi lui Iordache. Cum nici unul, nici celălalt „acţionar” nu va avea în veci 2,5 milioane de euro în cont să-i ia firma lui Iordache, e evident cine a tăiat şi a spânzurat pe la Ydail în ultimii trei ani… Fix acela care spunea că „nu are nicio legătură cu firma asta”.



3 COMENTARII
  • GIGI BULDOZERISTUL 24.06.2011 la ora 0:58 am
    Pe cand la bulau cu scroafa din copac? Are atitudine de copil tampit in poze..... Oricum, daca si Turceniul e oras, asa si asta e primar.... Pun pariu ca daca-l pui sa scrie o dictare, face greseli de copil retardat?
  • Nic 26.06.2011 la ora 18:26 pm
    Acest primar sarlatan care l a săpat pe fostul primar ruda cu el dar care ia atribuit contracte si l a ridicat lucrările in Turceni sunt dirijate de el . cum aflați ? Simplu ! Verificati la Primaria Turceni salariatii va vor da detalii faceți investigatii si locul lui e la pușcărie . Normal ca răspund tot la Turceni s a întins si in comunele vecine. DNA - ul poate face dreptate.
  • MADALIN 30.06.2011 la ora 9:44 am
    Cainii latra, ei trec mai departe. Voi faceti scandal prin presa, ei se duc in concediu in Caraibe si se "dau" cu limuzine de lux. Dar ne meritam soarta, pentru ca protestele noastre se opresc aici la scris sau dat din gura pe la radio sau TV. Cand a fost ultima demonstratie in Romania? ca nu-mi mai aduc aminte.... Si ei o sa fure in continuare si noi o sa dam din gura in continuare (si asta nu incurca transferul bancar) Va pup sper din .... CANADA sau o alta tara anu' viitor.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.