Batjocorirea lui Brâncuși, la Târgu Jiu, continuă cu capitolul Adina Andrițoiu
Batjocorirea lui Brâncuși, la Târgu Jiu, continuă cu capitolul Adina Andrițoiu
InvestigatiiPovara Brâncuşi23 noiembrie 2012

Deși mandatul ei de șase luni de director interimar a fost de-a dreptul dezastruos, Adina Andrițoiu, fosta portavoce a președintelui Ion Călinoiu, a fost confirmată în această săptămână ca director definitiv al Centrului Brâncuși, în urma unui concurs desfășurat în condiții de semi-conspirativitate, cu participarea “extraordinară”, pe post de evaluatori, a lăutarului Gheorghe Porumbel,  a “academicianului” Traian Pătrășcoiu – specialist în managementul falimentar al fabricilor de cărămidă, a Monicăi Vlădoianu, specialistă în distrugerea patrimoniului cultural din Gorj, și a directorului Dumitru Hortopan, de la Muzeul Județean Gorj, un ins care pare ok doar dacă-l compari cu predecesorul lui, Vasile Marinoiu, care nu făcea nici el mai nimic, dar era și hoț.

Ca să nu mai fie nevoie de o a doua sesiune a concursului, ca în cazul lui Ovidiu Popescu, această comisie – puțin spus pestriță – a notat-o direct cu nouă virgulă ceva pe Adina Andrițoiu, făcându-i pârtie să continue manelizarea orașului și a Ansamblului Brâncuși, în spiritul retard instituit de Teodora Ciobanu, Lory Buliga și Ovidiu Popescu.

Sunt primul care va saluta intrarea în normalitate și pe făgașul legal a Centrului Brâncuși, dacă Adina Andrițoiu va reuși acest lucru. Deocamdată, am doar motive să fiu sceptic și foarte trist în legătură cu noua eră de batjocorire a lui Brâncuși, care mijește la Târgu Jiu.

Voi enumera, în continuare, motivele mele.

-Ca purtător de cuvânt al președintelui Consiliului Județean Gorj, Adina Andrițoiu a gafat frecvent față de instituțiile de presă nesubordonate PSD-ului, lansându-se în polemici politice ce-i erau interzise de calitatea sa de funcționar public. Atunci am realizat prima dată că e cam proastă.
-A fost “creierul” proiectului de 10 miliarde, bani europeni, “Redescoperă Gorjul”, din care a rămas doar amintirea sinistrului colaj cu peisaje din Germania și aproape nimic benefic pentru imaginea acestui județ. Am publicat, în timp, documente mincinoase elaborate de Adina Andrițoiu, care mințea oficial în legătură cu prezența la Tg Jiu a numeroase delegații din străinătate, și câte și mai câte.
-E lipsită de viziune și calități personale fără de care nu poate debloca Centrul Brâncuși, funcțional, și orașul Târgu Jiu, din punct de vedere cultural.
-E genul de slujbaș la stat care nu deranjează pe nimeni și execută orbește orice ilegalitate i se cere. Ca interimar, a mușamalizat tentativa lui Ovidiu Popescu și a expertului Dorin Dănilă de a deturna în interes propriu 900.000 de euro, sub pretextul restaurării Ansamblului Brâncuși. A refuzat să respecte legea 544/2001, care o obliga să facă public devizul supraevaluat de 1 milion de euro, falsificat de Dorin Dănilă. S-a consultat permanent cu o persoană privată, Ovidiu Popescu, un ins extrem de nociv pentru ceea ce înseamnă Brâncuși la Târgu Jiu, având în vedere statutul său de slugoi incorigibil al lui Radu Varia.
-A fost incapabilă să conceapă un calendar de activități al Centrului Brâncuși. Singura manifestare organizată – tabăra de sculptură Brâncușiana – a fost un prilej nou de deturnare de bani publici. Andrițoiu a cheltuit un miliard opt sute milioane lei vechi pentru o manifestare organizată în condiții de sub zero stele, cu sculptori străini cazați în internatul unui liceu! Păi cum să nu fie agreată Andrițoiu, dacă se pricepe și nu se dă în lături de la a fura bani publici!?
-Nu are niciun fel de autoritate în interiorul Centrului Brâncuși. În acest moment, de pildă, mare parte din subordonații săi sunt plecați, din ordinul liderilor USL – ei i-au angajat, ei îi comandă! – în campanie electorală în județ, pentru candidații USL. Totuși, sunt pontați zilnic și plătiți din bani publici. USL-ul a avut nevoie de o slugă și la Centrul Brâncuși, și a găsit una perfectă în persoana Adinei Andrițoiu.
-Mare parte din angajații Centrului Brâncuși n-au pregătirea teoretică și practică necesară îndeplinirii atribuțiilor lor funcționale. Vi-i vom prezenta, în perioada următoare. Însă, Andrițoiu e genul de director care în loc să-și facă echipă va accepta oricând ca la Centrul Brâncuși să ajungă orice eșuat cu pedigree.
-Nu are minima orientare de a-și prioritiza activitățile. După șase luni ca interimar, a fost incapabilă să genereze o acțiune de lobby din partea orașului, asupra Ministerului Culturii, care încă nu a emis aviz pentru restaurarea Porții Sărutului, deși în acest monument devenit decor pentru nunți plouă!
-Nu poate transforma Centrul Brâncuși într-atât încât să devină apt să intre în parteneriate cu instituții serioase.
-Nu poate aduna în jurul ei și în jurul cauzei Brâncuși oamenii de cultură din Gorj.
-A fost, ca interimar, într-o vizită secretă, pe bani publici, la Paris, despre care nici ea, nici Primăria Tg Jiu n-au suflat vreo vorbuliță. Niște persoane corecte, aflate în serviciul public, nu acționează așa.

Din păcate, problema Brâncuși a reintrat, la Târgu Jiu, sub patronajul retard al Adinei Andrițoiu, într-o nouă fază de distrugere fizică, efectivă, a operelor ce compun Ansamblul. În Porta Sărutului plouă, contractele cu mega-expertul Dorin Dănilă, plătit din bani publici, sunt secrete, ca și devizele sale supraevaluate,  de milioane de euro. Nicio oficialitate locală nu spune cetățenilor orașului de ce Ministerul Culturii refuză avizarea restaurării Porții Sărutului ș.a.m.d.

8 COMENTARII
  • Ion Popescu 23.11.2012 la ora 15:42 pm
    Pai , mancati-as , hastai orasul nostru ,noi il votam pe cuscru Carciumaru ; fara el am mai fi noi scutiti la Transloc ? am mai primii noi social , scutire la gaze , cadouri , ha ? Noi l-am votat , noi ii spunem cat de frumos sa faca orasul .
  • un alt popescu 24.11.2012 la ora 12:56 pm
    Si Ovidiu Popescu venea din presa,parca....si se credea gongoi...asa ca, ma intreb, d-le Daju, nu cumva voiai postul?....prea sunt toti prosti si numai dumneata destept!!! Tare mi-ar place sa te vad de ce esti in stare ca director intr-o institutie!
  • Narcis DAJU 24.11.2012 la ora 13:16 pm
    @) un alt popescu - Astept contra-argumente fata de argumentele mele de mai sus. Polemicile pe nivel de tzatza ma depasesc. Cu Ovidiu Popescu v-am spus la fel, de la inceput, dobitocilor care sunteti voi dobitoci.
  • C.D.Maruta 25.11.2012 la ora 3:08 am
    ce cauta p******a asta la centrul Brancusi! bovarica ziarizda nu si vede lungul nasului si gaunosenia indeobste stiuta! purtatoarea de vorbe a lui Calinoiu este astfel reciclata de gunoierii psdisti...... e o sfidare a Primariei Tg Jiu la adresa oamenilor de cultura din Gorj si o jignire intolerabila pentru mostenirea Brancusi de aici! se impune REACTIA SOCIETATII CIVILE la aceasta idioata masura rusine dle Circiumar care se vede ca nu mai ai ce pierde si nici ce cistiga!
  • PS curca beata 25.11.2012 la ora 15:01 pm
    cu aceasta Andritoiu la Centrul Brancusi se vede clar intentia de a l batjocori pe Brancusi la el acasa. cine este aceasta? o nulitate! si gagautzii care au uns o, tot nulitati si trepadusi de mare valoare politica! cu acestia se scrie cultura in Gorj in zilele noastre.....Rusine!!!! oare politicienii care conduc TEMPORAR acest judet si oras ne pot sfida in acest hal cu acesti MAIMUTOI si MAIMUTOAICE politici si politice???? cu acest gest Circiumaru si Calinoiu se dovedesc mai pigmei decit au fost pina acum. Tot inainte TOVARASI spre victoria finala!
  • bogdan 26.11.2012 la ora 0:51 am
    ce a facut plajista asta in cele sase luni???? ce o recomanda pt ac functie? ii mai trebuie o piscina cu muuult peste............ centrul asta este o piatra de moara de gatul primarului mai bine l ar desfinta
  • Mina 26.11.2012 la ora 11:51 am
    Trebuie sa-i multumim d-lui Daju pt.articolele bine documentate. In ceea ce priveste pe Andritoiu...ce pot zice...este un om slab,slugarnic deci poate fi manevrata usor.Asta se vrea..nu? Uitati-va la toate institutiile subordonate lui Calinoiu,are numai oameni slabi la conducere(pilosi),slugarnici: Muzeu-Hortopan,Arhive-Bratu,Biblioteca Judeteana-Bratu(sotia Dir.de la Arhive...pile tata..),Dir.Brancusi-Andritoiu...etc..
  • marcel 26.11.2012 la ora 13:56 pm
    cu gloabe politice nu se face cultura
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.