Bebe Ionică a cumpărat un brand – “Gorjeanul” – nu și noblețea lui
Bebe Ionică a cumpărat un brand – “Gorjeanul” – nu și noblețea lui
Altele26 aprilie 2012

După ce, la aniversarea Antena 1 Târgu Jiu, Bebe Ionică a uitat să amintească de oameni esențiali pentru destinul din ultimii ani ai stației locale, la “Gorjeanul 88” – sărbătoare inventată din rațiuni mai degrabă electorale, același mogul de modă nouă nu s-a ostenit să invite ziariști care au petrecut o viață în curtea ziarului pe care a ajuns proprietar acest traseist politic.

Primăvara aceasta publicaţia “Gorjeanul”, aparţinând mogulului Bebe-Viorel Ionică, a prins drag de-o anume vârstă. Nouă, însă, cei 88 de ani revendicaţi de acest cotidian nu ne-au ieşit la numărătoare.

Pe îndelete, ne aducem aminte că iniţiatorul şi realizatorul ziarului a fost Jean Bărbulescu – talentat publicist, om de mare omenie şi neobosit cărturar – nefiind cazul actualului apropitar.
Primul număr a fost scos la 15 martie 1924, la început apărând bilunar, apoi decadal şi, din ianuarie 1926, săptămânal. „Gorjanul” îşi încetează apariţia odată cu nr. 46 anul XXIV din 31 decembrie 1947.
Seria nouă a fost relansată în 23 decembrie 1989, ca ziar (singurul, în Gorj!) al Revoluţiei române, având pe frontispiciu, la primul număr, lozinca: „Libertate, demnitate, democraţie – fără violenţă!”. Începând cu numărul 2 a apărut cu: „Trăiască România Liberă!”, iar subtitlul: „Cotidian social-politic”. La 9 ianuarie 1990 (anul II, serie nouă, nr.13) a devenit cotidian social-politic al Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale. De la 1 februarie 1990 (nr. 33) a apărut cu subtitlul „Cotidian social-politic judeţean (independent)”.
După această trecere, adunăm cu atenţie şi ţinem suma: 46. Mama ei de aritmetică! Rămânem miraţi, cum nişte ziarişti tineri şi pricepuţi sunt puşi să-şi asume, în mod gratuit, perioada de apariţie a unor ziare judeţene – Gorjul Liber, Steagul Nostru, Gazeta Gorjului –, din perioada comunistă, lipsite total de independenţa editorială.
Totodată, în aceste zile am primit semnale de nemulţumire de la foşti jurnalişti, cu carte – truditori adevăraţi la facerea cotidianului “Gorjeanul” – parcă dinadins uitaţi. De unde se poate specula, având în vedere invitarea la manifestare doar a preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi a primarului municipiului Târgu-Jiu, Florin Cîrciumaru, că toată paranghelia s-a organizat numai în scop electoral.

3 COMENTARII
  • gorjanul 27.04.2012 la ora 0:54 am
    Baiat bine informat , v am mai spus eu . Meserias .
  • ionica 27.04.2012 la ora 7:33 am
    Pacat ca Gorjeanul a ajuns oficina neocomunistilor din PSD .
  • pamponiu 29.04.2012 la ora 16:03 pm
    nu are nici o legatura Gorjeanul de azi cu cel de altadata care era independent fata de toata partidele azi e organ PSD ba sa vedeti ce USD va lauda
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.