Bibliotecara Rădulescu, „o cucoană bătrână, dar piloasă”
Bibliotecara Rădulescu, „o cucoană bătrână, dar piloasă”
Investigatii13 februarie 2011

Cititorii noştri scriu ziarul!

La adresa de e-mail [email protected] aşteptăm propuneri de subiecte şi ponturi. Articolul de mai jos a pornit de la următorul e-mail primit de la un cititor:
In timp ce guvernul se dă de ceasul morţii, tăind în dreapta şi-n stânga, în special de la cei cu venituri la limita existenţei, iată că la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” este posibil ca o bătrână dar piloasă doamnă, să încaseze şi pensie, şi salariu. La 63 de ani, această cucoană este de neclintit, nimeni nu poate s-o trimită la plimbare. În timp ce toate serviciile bibliotecii sunt informatizate, doamna în discuţie nu se pricepe nici măcar să deschidă un calculator. Cine şi de ce o ţine? Daca tot nu vrea să plece, să fi rămas doar cu salariul. Poate reuşiti dvs. să elucidaţi acest mister.”
La Biblioteca Judeţeană ”Christian Tell” din Târgu-Jiu, una dintre bibliotecarele angajate, deşi ar fi trebuit să fie la pensie, se ţine cu dinţii de rafturile bibliotecii şi de funcţie. În consecinţă, tineri care ar putea lucra într-un post de bibliotecar nu au loc din cauza unei astfel de doamne venerabile. Curios lucru, toţi colegii de breaslă păstrează secretul şi toţi sunt adepţii politicii „ciocu’ mic”.
Intraţi în incinta bibliotecii judeţene, începem să întrebăm în dreapta şi-n stânga despre bibliotecara pensionabilă. Fireşte, începând cu personalul de la administraţie, cu toţii se fac că plouă. Ajungem la secretariat unde întrebăm de directorul Olimpia Bratu. Normal că nu este la birou, cunoscut fiind faptul că, la noi, la Gorj, prezenţa la birou e excepţia şi absenţa regula. Totuşi, până să facem rost de numărul de telefon al şefei bibliotecii, stăm de vorbă cu secretara.

„Ştie toată lumea”

Amabilă, angajata se fereşte, însă, să vorbească prea mult, zicând că „nu vă pot da, eu, relaţii”. Totuşi, aceeaşi angajată şi secretară susţine că, atunci când vine vorba de bibliotecara pensionabilă, „ştie toată lumea; nu e ceva secret”. Deşi refuză să-i pronunţe numele, secretara face precizarea că pensionara – bibliotecară are vreo „63 de ani”, în condiţiile în care alte bibliotecare s-au pensionat şi „de la 58 de ani”. Prin urmare, secretara mai recunoaşte şi faptul că din cauza refuzului bibliotecarei de a ieşi la pensie, numeroşi tineri şomeri şi cu studii au rămas pe dinafară. „Sunt o grămadă care au venit şi au terminat biblioteconomie”, afirma femeia. Cu toţii însă au rămas la fel de şomeri pentru că bibliotecara care „e de–o viaţă” refuză să plece la pensie. În final, secretara explică tăcerea sa prin teama de Securitate (!). „Ştiţi cum e. Aşa e în Ţara Românească. Încă avem Securitate. Eu aşa consider”, încheie secretara Bibliotecii „Christian Tell”.

„Nu neg, dar chestia asta e peste tot”

O altă angajată a bibliotecii, altă variantă a poveştii. Ca şi în celelalte cazuri, regula tăcerii e clară. Şi totuşi, salariata se arată uimită că vestea bibliotecarei pensionare a ieşit dintre cărţile instituţiei. „Păi şi de unde ştiţi?!”, a fost întrebarea salariatei. După ce n-a primit niciun răspuns, angajata a făcut menţiunea că „sunt mai multe, dar nu ştiu care o fi aia; nu neg, dar chestia asta e peste tot”.

„Care e problema?”

Directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, Olimpia Bratu, nu vede nicio problemă în asta. Ba dimpotrivă, manageriţa îi consideră răutăcioşi pe cei care n-au loc de angajata sa. „Avem, într-adevăr, pe cineva cu pensie şi salariu pentru că legislaţia permite.(…) E pe ultima sută de metri, după care o să rămână un post vacant. Legislaţia permite. Care e problema?”, zice, senină, Bratu. Cât despre tinerii care ar putea şi aşteaptă să ocupe un astfel de post, aceeaşi directoare spune: „hai să fim serioşi”. Rămânem „serioşi”, şi o ascultăm pe directoare, care îşi încheie pledoaria zicând despre salariata Rădulescu, faptul că „doamna este în putere(…); nu are nici un fel de susţinere. Consider că din punct de vedere managerial, am procedat foarte bine. Chiar mi se pare o răutate”.
Legislaţia în domeniu, disponibilă pe site-ul de la Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, spune că vârsta – standard de pensionare este de 60 de ani, pentru femei, şi 65 de ani, pentru bărbaţi.
La Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, locul unde ajung o mulţime de cărţi şi legi, această prevedere nu are finalitate în practică. Asta o dovedeşte salariata Rădulescu.
Dacă, în decursul zecilor de ani petrecuţi printre rafturile bibliotecii, ar fi deschis măcar o carte de Aristotel, ar fi înţeles cum e cu „regula de aur”, ar fi păstrat „justa măsură”, cum spune filosoful, şi ar fi demult la binemeritata şi liniştita pensie.

8 COMENTARII
  • Lili 14.02.2011 la ora 14:51 pm
    Domnilor,de ce vorbiti de directoarea Bib.Jud.Gorj?Ea habar nu are de aceasta munca,iar ca management...lasa mult de dorit.Tot personalul din biblioteca este contrariat de stilul de a conduce institutia.Nimic nu mai e cum a fost.Asa se intampla cand aduci in functie de raspundere un om care nu este de specialitate.In Bib.Jud.sunt tot felul de specilizari,mai ales ingineri de tot felul.Ar fi bine daca s-ar face angajari cu oameni de specialitate nu pe pile si relatii ca pana acum.Iar d-na Bratu sa nu se mai laude cu proiectul ei de management,deoarece nu este aplicabil,are numai exagerari acolo.Pensionara Radulescu ar trebui scoasa in suturi afara de catre colegi....
  • moftangiul roman 15.02.2011 la ora 20:06 pm
    Am citit, recunosc, revoltat articolul de mai sus. Incredibil, o logica elementara, ar conduce la constatarea ca traim intr-o lume nebuna, nebuna de legat. Domnilor si doamnelor,salariati ai Bibliotecii Judetene, remunerati diminuat, este regretabil ca va lipseste curajul. Nu inteleg de cine va este frica ? Banuiesc ca ati ocupat postul de bibliotecar in baza unei selectii riguroase, ca sunteti oameni informati ( asa imi place sa cred) dar atitudinea voastra este condamnabila mai ales ca din articol reiese revolta voastra ,vis a vis , de prezenta , peste limitele bunului simt, a batranei doamne in institutia mai sus mentionata. O fi ,in Romania , o democratie de rahat, or fi, in Romania , drepturile omului discutabile, dar intelectualii adevarati nu cunosc teama, cunosc legile si se pot apara, la o adica, Doar nu lucrati la CPL, fratilor. Ati dezamagit multa lume cu ezitarile voastre, pe tema nesimtirii unora, care se gandesc doar la nesatulul lor stomac, in vreme ce altii n-au bani de-o paine.Din eleganta nu spun sa va fie.....
  • gore 15.02.2011 la ora 23:00 pm
    ia mai cautati si prin alte institutii tot de cultura si veti fi destul de contrariati
  • AURA 16.02.2011 la ora 9:55 am
    Ca salariat al Bibliotecii Judetene,ma simt lezata sa primesc astfel de critici De ce?Nu noi incadram personalul,nu noi ne dam OK-ul pt.a sta in serviciu ani buni peste limita bunului simt.Cei care aproba astfel de prelungiri sunt cei de la Consiliul Judetean,nu noi,asa ca va rog nu ne mai jigniti pt.ca nu avem vina.Noi ne straduim sa asiguram un serviciu de calitate,pt.cititori si sper ca toti cititorii nostri sa fie multumiti.Inteleg ca astfel de oameni,care stau peste limita admisa,prelungesc pensionarea.Deci,noi nu ne revoltam,deorece stiti cum sta problema cu bugetariii..cu restructurarile...etc...DORIM CA SERVICIILE BIBLIOTECII SA FIE CAT MAI BUNE>>>
  • cioran 17.02.2011 la ora 12:31 pm
    Daca, altadata, in fata unui mort, ma intrebam: La ce i-a servit sa se nasca ?, acum imi pun aceeasi intrebare in fata oricarui om viu. Stimata doamna, semnatara a articolului de mai sus, din lecturarea articolului , am inteles ca, ziaristii v-au intrebat cum stau lucrurile in biblioteca ,cu referire la rasfatata si batrana doamna. Tot de-acolo , am inteles, ca cei intrebati au fost destul de retinuti si prudenti cu raspunsurile. Prin urmare, sunteti complicii celor care, cu nesimtire si nerusinare, admit , in vremurile de rahat pe care le traim, ca aceasta cucoana sa incaseze si pensie si salariu. S-a mai inteles ca, prezenta dumneaei este indinspensabila bunului mers a activitatii bibliotecii, si ca, fara ea, v-ati duce de rapa. Daca asa stau lucrurile, va sugerez sa aveti mare grija de ea.
  • ganditorul din Hamangia 17.02.2011 la ora 13:27 pm
    Doamne, ce se intampla cu noi? Exista un scepticism al lasilor, o imbecila lene intelectuala, dar si o teama a celor mai multi de a infrunta realitatea. Daca as putea, as aduce intreaga lume in agonie, pentru a realiza o purificare din radacini a vietii, as pune flacari arzatoare la aceste radacini, nu pentru a le distruge , ci pentru a le da o alta seva. Focul pe care l-as pune acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare esentiala, necesara. Si pe langa multe altele, i-as impodobii pe semenii mei cu mult curaj . Dar, daca ar fi sa vorbim,chiar si un an, despre curaj nu am reusi sa prindem acest concept decat de coada.Este valabil azi, in Romania.
  • Monica 27.04.2011 la ora 22:11 pm
    ha ha.. sigur sunt multumiti cititorii. anu trecut prin toamna, am fost la biblioteca judeteana. erau doua doamne, in varsta, una dintre ele primea ultimul salariu, ca iesea la pensie, dar ambele erau foarte nervoase, pe sefa lor cred. cred ca au uitat de mine ca eram printre rafturi sau nu le-a pasat fiindca dupa ce au primit fluturasele cu salariile au inceput sa-si vorbeasca de rau sefa. si nu ziceau lucruri prea ortodoxe. la un moment dat a intrat tipul care e mai nou.. si l-au luat la intrebari, ce se tot plimba, ce cauta la ele, ca le spioneaza si sa coboare la parter..etc. tipu le-a intrebat ce au si ele au zis ca cineva o sa fie dat afara si ca "norocoasa" iesea la pensie dar cealalta era cam speriata sa nu-si piarda locul de munca. tipu le-a raspuns calm, ca pana in 2013 cand o sa fie alegerile nu pleaca nimeni si ca sa stea linistite. si a zis ceva in genu: "sa vedem cine castiga in 2013 si atunci ne dam seama daca mai ramanem sau nu". deci... ce vruiam sa zic... poate e adevarat ca locurile sunt ocupate in functie de cum votezi in ce partid esti...orientare politica...
  • ghita 28.04.2011 la ora 10:38 am
    curaj domnule daju si reveniti si cu alte exemple de pensionari din institutiile culturale din tg jiu
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.