Buboiul pe care stă Ișfan a început să supureze!
Buboiul pe care stă Ișfan a început să supureze!
InvestigatiiUltra - Scurte19 iunie 2014

ion-isfan

Parteneriatele cu iz de excursii își arată fața nesimțită

A început bacalaureatul, însă învățământul este zguduit de un scandal monstru, care poate declanșa o grămadă de dezvăluiri, ce vor scoate la iveală multe mizerii din Inspectoratul Școlar Județean Gorj.
Psihoza accesării de fonduri și proiecte europene a cuprins și învățământul gorjean. Fondurile oferite de Uniunea Europeană, menite să ajute învățământul din România, sunt din ce în ce mai râvnite și la Gorj, dar calitatea actului educațional tot scade. Surse din București ne-au informat că în curând pe la Gorj o să fie deranj mare în sistemul de învățământ, tocmai pe tema accesării acestor fonduri europene. Se vorbește despre o anchetă foarte serioasă pentru că sunt dascăli (unii dintre ei cu funcții de conducere) care, cu ajutorul unor „binevoitori dezinteresați“ de prin București, au accesat tot felul de proiecte și fonduri, iar banii au fost cheltuiți cam aiurea, pentru că rezultatele nu se văd de nicio culoare, ba, mai mult decât atât, sunt persoane care pe la colțuri spun că profesorii, în loc să se ocupe de elevi, caută să obțină parteneriate fără efect, dar care garantează excursii și alte venituri.

Scandalul începe cu adevărat de la Roșia de Amaradia?

Mai mulți părinți și elevi au protestat la Liceul de la Roșia de Amaradia, după ce câțiva elevi s-au plâns că nu și-au primit banii în urma unui parteneriat pe fonduri europene, la care au participat. Copiii reclamă că profesorii s-ar fi folosit nejustificat de banii care li s-ar fi cuvenit lor. Derularea parteneriatului în cauză a început înainte de „începere“, când directorul școlii, Cristinel Faiter și-a inclus fiica în program, în locul unui alt cadru didactic.
Și o delegație de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în frunte cu inspectorul școlar general Ion Ișfan, a vizitat nu demult regiunea Granada din Spania. Schimbul de experiență s-a dorit a fi benefic, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Ișfan, mai mulți inspectori școlari și conducători de licee tehnologice au beneficiat de programul „Leonardo Da Vinci“, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri. De altfel, inspectorul școlar general este un mare plimbăreț, în timpul mandatului său vizitând deja Estonia, alături de angajații Prefecturii și ai Consiliului Județean, și Florența, fiind cooptat în delegația echipei de fotbal Pandurii.

La simulare am fost praf, dar ne-am plimbat pe bani europeni

Inspectorul școlar general, Ion Ișfan, s-a lăudat că instituția pe care o conduce a reușit să acceseze patru proiecte europene foarte importante pentru învățământul din Gorj. Acestea trebuiau puse în aplicare în patru direcții:
1.Competențe cheie pentru un Bacalaureat de succes;
2.Dezvoltarea de componente cheie pentru evaluări naționale de succes;
3.Elevi mai performanți, părinți implicați;
4.Inovație și performanță în pregătirea elevilor din licee.
Bani pentru desfășurarea acestor proiecte s-au alocat, însă rezultatele de la simularea pentru Bacalaureat de la Gorj au fost dezastruoase. Profesorii primesc salarii pentru a pregăti elevii la școală, s-au accesat și fonduri pentru pregătirea suplimentară a elevilor (ce mai fac profesorii la orele de curs?), iar la liceul de la Turceni o clasă întreagă rămâne corigentă la matematică.        Rezultatele de la simularea bacalaureatului au dovedit că banii europeni sunt cheltuiți nechibzuit, ca să nu plecăm urechea la bârfe care vorbesc despre adevărate afaceri ilegale. La nivel de Gorj, la clasa a XII-a, 57,87% dintre participanții la simulare au obținut note peste cinci la materia Limba și Literatura Română, aceleași note au fost obținute de 40,65% dintre elevi la proba obligatorie, matematică sau istorie. La clasa a XI-a, rezultatele sunt și mai slabe, iar toate acestea se pare că au determinat organele abilitate să se întrebe cum se accesează proiectele și fondurile la nivel de Inspectorat Școlar la Gorj, și cum au fost folosiți atâția bani, în vreme ce rezultatele sunt catastrofale.

În vreme ce „agentul electoral“ Ișfan își vedea de excursii, elevii se îmbolnăveau pe capete

La începutul anului, a fost o adevărată nebunie cu TBC-ul la mai multe școli din zona Bumbești Jiu, iar după aceea nenorocirea s-a mutat la Liceul Teologic din Târgu-Jiu, unde o îngrijitoare și câțiva elevi au fost depistați ca purtători ai respectivei boli.
De parcă nu era de ajuns întreaga nenorocire, la școala din Padeș a fost descoperit un focar de pediculoză, opt elevi fiind depistați cu păduchi.
Inspectorul general, Ion Ișfan, s-a agitat, în zadar, foarte tare, în legătură cu aceste probleme, și numai în cazul Bumbești a trimis o comisie formată din 16 persoane pentru a verifica problemele la fața locului. Problemele au însă alte cauze, mult mai grave, una dintre ele fiind lipsa cabinetelor medicale din școli, lipsa de personal, lipsa medicamentelor. Spre sfârșitul anului 2013, mai exact în luna septembrie, presa locală semnala că numărul cabinetelor medicale școlare ce deservesc peste 60.000 de elevi în Gorj este de 14. Se vorbea despre șapte cabinete în Târgu-Jiu și alte șapte în județ, dintre care doar unul în mediul rural, la Mătăsari. Mai mult decât atât, reprezentantul primăriei Târgu-Jiu, Constantin Fârță, a spus că în ultima vreme șase medici au plecat de la cabinetele școlare și va fi foarte greu să fie angajați alții.
De curând, ne-am interesat la Inspectoratul Școlar Județean Gorj despre situația cabinetelor medicale școlare din județ, și am aflat cu stupoare că… în câteva luni, și în plină criză, numărul acestora s-a dublat și a ajuns la 28. Unde s-au reînființat cabinetele medicale școlare nu știm, pentru că nu ni s-a spus, dar asemenea realizare mai rar.
În vreme ce subordonații lui Ișfan, cu el în frunte, se zbat pentru parteneriate pe bani europeni, în Gorj funcționează, cel puțin pe hârtie, un singur cabinet stomatologic pentru elevii cu astfel de probleme.

2 COMENTARII
  • pavel 22.06.2014 la ora 10:02 am
    Scandalul trebuie sa plece de la Grupul Scolar Pestisani al carei director (re) este plecata tot timpul prin strainatate cu cate o mana de elevi si aceiasi profesori si maistrii favoriti pe bani europeni si decontari cu documente de plata fictive . . Aici buboiul se va sparge chiar daca directoarea are spatele (uneori si fata ) asigurate de un mogul local de presa . Va ramane si f...tuta si cu banii luati .
  • Adi.F 30.06.2014 la ora 21:03 pm
    Este si cazul directorului de la Colegiul Tehnic Nr.2, Mergea. https://www.facebook.com/teodor.mergea?fref=ts
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.