Călinoiu vrea să dea ilegal 52 de milioane de euro IDP-ului
Călinoiu vrea să dea ilegal 52 de milioane de euro IDP-ului
Investigatii4 mai 2011

De aproape doi ani, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj încearcă din răsputeri să vâre, ilegal, pe gâtul Întreprinderii de Drumuri şi Poduri (IDP) Gorj, un contract de 52 de milioane de euro. În două rânduri, Călinoiu şi oamenii lui de la Achiziţii au încercat să întocmească un caiet de sarcini cu dedicaţie. Prima dată au dat chix, pentru că ilegalităţile crase au fost constatate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a anulat licitaţia. Aproape doi ani, adică până în februarie 2011, juriştii de la Consiliul Judeţean şi-au întors creierii pe dos să găsească o soluţie pentru ca banii să ajungă exact acolo unde trebuie. Au dat chix a doua oară, cu un alt caiet de sarcini făcut special pentru IDP Gorj. Procedura este încă în desfăşurare pe SEAP, iar finalul tinde să semene cu cel al licitaţiei pentru centura Târgu Jiului, organizată de Primărie. Vă întrebaţi, probabil, după atâtea rânduri de poveşti cam despre ce dracu este vorba. Păi, concret, este vorba de deszăpezirea şi plombarea drumurilor judeţene, timp de 4 ani şi de faptul că Ion Călinoiu vrea ca banii să ajungă la firma Consiliului Judeţean. Adică să şi-i dea lui, pentru că ar fi absurd să creadă cineva că Marius Bănică, directorul de al IDP Gorj, face ce vrea el cu banii care trec prin conturile societăţii. Asta e povestea, pe scurt. Pe cei care vor detalii concrete şi documente privind cea mai costisitoare şi mai ilegală licitaţie organizată vreodată de Consiliul Judeţean Gorj, îi poftesc să lectureze cele ce urmează.

4 aprilie 2009 – prima tentativă

Aşa cum vă spuneam mai devreme, Călinoiu a încercat de două ori să trimită vreo 2000 de miliarde de lei vechi în conturile Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj. Prima dată s-a întâmplat în 04.04.2009 când, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice apare anunţul cu numărul 74757, postat de Consiliul Judeţean Gorj, privind participarea la licitaţia pentru atribuirea contractului cu denumirea „Lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene iarnă-vară 2009-2013”.

Primul lucru care i-a sărit în ochi oricui a fost valoarea colosală: 188.680.647,64 lei adică nu mai puţin de 46.019.670 euro. Cam mult, având în vedere că este, totuşi, vorba de lucrări de deszăpezire şi de plombări ale gropilor de pe cei 2000 de km de drumuri judeţene din Gorj. Lăsând asta deoparte, se observă un alt aspect care constituie, de altfel, şi primul semn că licitaţia este cu dedicaţie: Consiliul vrea „acord – cadru cu UN SINGUR AGENT ECONOMIC”, ceea ce este absurd, având în vedere că lucrările sunt destul de variate.

Trei firme contestă Fişa de Date, CNSC constată ilegalitatea şi anulează licitaţia

Durează doar 11 zile pentru ca trei firme care se înscriu la licitaţia cu pricina să constate că aceasta este făcută special pentru o anume societate. Astfel, SC STRACO GRUP SRL, TEHNOLOGICA RADION SRL şi SC COLAS DRUMURI SRL depun contestaţii la CNSC.

Prima firmă este destul de explicită şi cere anularea CERINŢELOR NELEGALE cuprinse în fişa de date a achiziţiei. Una dintre aceste cerinţe prevedea „prezentarea unui certificat constatator din care să rezulte existenţa a minim 6 puncte de lucru pe raza judeţului Gorj”. Cerinţa nu este neapărat ilegală, dar capătă acest caracter dintr-un motiv simplu: este introdusă special pentru a favoriza IDP-ul, singura societate care are acest minim de puncte de lucru. Şi nu e singura, pentru că în FDA se cere ca firmele să aibă în dotare staţii de emisie recepţie cu acoperire pe întreg judeţul (!), să aibă minim 3 balastiere autorizate în Gorj, o staţie de betoane şi 2 staţii de producere a mixturilor asfaltice. Absolut întâmplător, DOAR Întreprinderea de Drumuri şi Poduri se încadrează în aceste cerinţe. Coincidenţă? De unde! Ilegalitate crasă, cu siguranţă. Şi nu o constată altcineva decât specialiştii CNSC-ului care, probabil după ce şi-au dat palme, uimiţi de cât tupeu pot avea unii când vor să simuleze o achiziţie publică cu câştigător cunoscut dinainte, au dispus, prin decizia nr. 2590/C5/1636/1873/2048/2933, din 19.06.2009,  ANULAREA PROCEDURII.

Călinoiu nu se satură: 52 de milioane de euro, pentru aceeaşi lucrare, în februarie 2011

Atunci când o instituţie a statului de talia CNSC-ului îţi anulează o licitaţie pe motive de nerespectare a legalităţii, în mod normal îţi bagi minţile în cap şi încerci să fii imparţial cu altă ocazie. În mod la fel de normal, te aştepţi ca şi Consiliul Judeţean Gorj să facă la fel şi, măcar de dragul acestei sume colosale, pentru nişte lucrări imbecil de uşor de executat, să organizeze o licitaţie „pe bune”. De unde! Ba mai mult, Călinoiu o dă în bară şi mai grav. Astfel, în 24.02.2011, pe SEAP apare un nou anunţ de participare la licitaţie, 116032, postat tot de Consiliul Judeţean Gorj, pentru atribuirea contractului cu denumirea „Lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene iarnă-vară 2011-2015”.

Este tot pe 4 ani şi trebuie încheiat tot cu un singur agent economic. Doar suma diferă, de data asta „sărind” de 52 de milioane de euro. Miroase tot a „dedicaţie”? Păi, este…

Ce dracu’ o fi ăla „certificat IGCTI” şi „operator RSVTI”!?

Ştiu, vă gândeaţi că, de data asta, Călinoiu şi ai lui vor fi mai subtili şi vor încerca să muşamalizeze mai bine simulacrul de licitaţie prin care vor să dea banii firmei IDP Gorj. Ei bine, nu e aşa. Sunt, într-adevăr, mascate cât de cât elegant unele cerinţe, cum ar fi punctele de lucru. De data aceasta nu mai sunt cerute expres minim 6, ci se punctează diferit, în funcţie de număr. Adică 2 puncte pentru un punct de lucru, 5 pentru 3 puncte de lucru şi 8 pentru şase divizii ale firmei pe întreg judeţul.
Surpriza apare, însă, la anumite cerinţe pe care nimeni, nici măcar CNSC-ul, nu a reuşit să le explice. Este vorba de nişte cerinţe băgate în caietul de sarcini, respectiv „deţinerea unui certificat IGCTI” şi „nominalizarea unui operator RSVTI”.

Nimeni, dar absolut NIMENI nu a putut determina ce înseamnă acest lucru şi, cel mai important, de ce reprezentau un criteriu de calificare (!). O altă enormitate cuprinsă în fişa de date este „Planul calităţii care va cuprinde şi Diafragma de Flux”. Din nou, o întrebare banală, cu răspuns inexistent: ce e aia? La fel s-a întrebat şi firma Temix Construct SRL, care a contestat licitaţia.

CNSC-ul recunoaşte, din nou, tâmpeniile făcute din interes de CJ Gorj

Încă o dată, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor admite că la Consiliul Judeţean Gorj se fac manevre pentru atribuirea ilegală a unui contract. Astfel, admite în parte contestaţia firmei Temix Construct SRL şi dispune ca autoritatea contractantă să modifice caietul de sarcini. Licitaţia figurează, în prezent, ca suspendată, urmând să se reia atunci când va fi modificat caietul de sarcini, în sensul că va da posibilitatea unei minime concurenţe. Măcar de bun simţ…
A, şi nu v-am spus chestiile cele mai interesante: 1)  pentru atribuirea acestui contract au fost cerute şpagă două autoturisme şi 2) contractul nu are sursă de finanţare şi 3) Călinoiu a recunoscut că vrea să dea contractul IDP-ului. Revin săptămâna viitoare cu completări privind această costisitoare şi ilegală licitaţie organizată de CJ Gorj.

2 COMENTARII
  • Gica 05.05.2011 la ora 16:54 pm
    Nu este de mirare cata vreme exista SC CONSORTIU SA firma dlui.Calinoiu!Faceti legaturile!
  • mmm 12.05.2011 la ora 8:14 am
    De bine de rau din cate stiu eu la IDP lucreaza vreo 400 de oameni, toti gorjeni de-ai nostri, care isi i-au salariul lunar. Daca ar castiga licitatia vreo firma de prin Bucuresti, credeti ca ar deschide puncte de lucru locale unde sa angajeze gorjeni? Ma indoiesc! Fac ce fac ia banii si nu ii mai vezi, iar in Gorj rata de somaj va fi in crestere. Sunt salutare toate institutiile statului si nu numai care incearca sa creeze noi locuri de munca sau sa le pastreze pe cele actuale. Bravo Consiliului Judetean si lui Calinoiu!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.