CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA!
CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA!
Investigatii17 noiembrie 2009

cancerIncepând de astăzi, Radio Târgu Jiu, în parteneriat cu Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro, demarează o nouă campanie socială: CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA!
Timp de mai multe săptămâni, Radio Târgu Jiu şi Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro vor prezenta cum, în absenţa programelor guvernamentale adecvate, nepermis de mulţi români continuă să moară cu zile de o maladie care doar la noi în ţară, şi în alte câteva din lumea a treia, rămâne incurabilă. Ei cad victime nu doar cancerului şi suferinţei fizice şi psihice care îl însoţesc. Ei sunt, deopotrivă, victime ale incompetenţei majorităţii cadrelor medicale, ale nepăsării autorităţilor, ale unui sistem sanitar nereformat şi subfinanţat, ale unui cadru normativ anume gândit în aşa fel încât să le faciliteze şi să le grăbească moartea.
Un profesor din Târgu Jiu a fost diagnosticat cu sinuzită de medici din Gorj şi Bucureşti, şi tratat, în consecinţă, peste un an. În această perioadă, sângera din ce în ce mai abundent, uneori interminabil. La peste un an de la primele semne ale afecţiunii, fiind examinat cu un tomograf, a descoperit că în spatele nasului i se formase o tumoare malignă. Cancer, stadiul patru, ultimul. Majoritatea medicilor i-au recomandat, lui şi familiei, să o ia încet spre cimitir, să nu stârnească panică.
Un medic din Bucureşti l-a ajutat să nu dispere, prezentându-i un caz similar, descoperit în acelaşi stadiu şi vindecat, cu peste un an în urmă, la o clinică din Freiburg – Germania, condusă de un medic român. A urmat bătălia pentru viaţă, cu autorităţile române pretinzând familiei pacientului să adune într-un dosar luna şi stelele – de fiecare dată altele – de pe cer, pentru a se îndura să analizeze oportunitatea eliberării formularului E 112, care presupunea decontarea spitalizării în Germania. Zeci de drumuri prin centrele universitare din ţară, zeci de apeluri disperate către medici care, ca într-o conspiraţie a morţii împotriva vieţii, au refuzat toţi să întocmească un raport în care să scrie negru pe alb un adevăr de necontestat, acela că în România un pacient cu cancer în ultimul stadiu nu poate fi vindecat.
Deşi legislaţia în vigoare obligă Casa de Asigurări de Sănătate Gorj să se pronunţe în termen de 5 zile dacă eliberează sau nu formularul E 112, un răspuns, şi acela negativ, a fost primit de către pacient la aproape trei luni de la înregistrarea cererii sale. Cam atunci când ar fi trebuit să aibă loc parastasul de şase săptămâni, dacă, împreună cu familia, nu ar fi reuşit să acceseze credite bancare de peste 50.000 de euro – costul spitalizării.
Aflat acum la capătul tratamentului de care a beneficiat la clinica din Freiburg, este vindecat în proporţie de aproape sută la sută, şi se alătură acestei campanii iniţiate de Radio Târgu Jiu şi Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro, care urmăreşte să obţină – pentru românii mai puţin norocoşi şi cu lipici la boli încă incurabile în România – un răspuns sincer de la autorităţi: ne eliberaţi formularul E 112 sau nu ne mai rămâne decât să murim?
Rămâneţi pe Radio Târgu Jiu şi pe site-ul Ziarului online de investigaţii GorjNEWS.ro, pentru o campanie socială care ne priveşte pe toţi, călăi şi victime, medici şi pacienţi, bugetofagi şi contribuabili: CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA!

Precizare: În fotografie se află masca personalizată, creată la clinica din Freiburg special pentru pacientul român, în aşa fel încât să se producă o iradiere punctiformă, nu totală, artizanală, aşa cum se întâmplă în România.
17 COMENTARII
  • Nea Costache 19.01.2010 la ora 8:51 am
    Laudabila aceasta initiativa a Radio Targu-Jiu si Gorjnews de a trage acest semnal de alarma. Se pare ca statul roman prefera sa intretina isteria gripei porcine care a ucis cateva mii de oameni in lume ci nu cancerul, care ucide anual mii de romani.
  • de la tara 19.01.2010 la ora 8:52 am
    Bravo!
  • Ina 19.01.2010 la ora 8:52 am
    Bravo, Narcis, da-i bataie! Ai atins un punct nevralgic, vei deranja pe multi, dar merita. De acord cu Nea Costache- autoritatile ne isterizeaza cu o gripa oarecare, dar grabesc sau chiar provoaca moartea bolnavilor incurabili. Pentru vaccinurile antigripale s-au negociat niste comisioane, cancerul nu aduce bani inaltilor functionari ai sanatatii- si atunci, ce e mai interesant pentru ei? Vaccinurile impotriva unei gripe inventate, nu viata bolnavilor de cancer.
  • 1234 19.01.2010 la ora 8:53 am
    hai sa va zic niste realitati, nu UTOPII. 1.existenta acelui formular era una din conditiile impuse romaniei in anii de pre-aderare la ue. nu au existat si nici NU O SA EXISTE prea curand bani pentru folosirea acelui formular. asa ca s-a incercat, in prima faza, ascunderea existentei lui. despre cum s-a aflat totusi de el, intrebati-o pe duduia santajista care incerca sa va convinga sa renuntati la fumat de pe mag parangul. 2. ina, nea costache nu mai luati in deradere mutatiile virusului gripal. comisioane se iau tot timpul, nu era nevoie de gripa noua pentru ca baietii sa faca niste bani. cat despre gripa, tot o mutatie a virusului a determinat si pandemia de gripa spaniola(1918), pandemie ce a omorat de cel putin 3 ori mai multi oameni decat primul razboi mondial. deci nu e de gluma si nici nu e conspiratie. 3. tot pt ina: guvernul tariceanu a incercat vaccinarea anti-hpv(gratuit), virus care e responsabil de 80 la suta din cazurile de cancer de col uterin(cancer care face ravagii in romania). foarte putini parinti si-au vaccinat fiicele. ignoranta ucide mai multi decat statul. ca o concluzie, in toate tarile lumii sistemul medical e un punct nevralgic, pentru ca toti cetatenii doresc sa fie tratati folosindu-se ultimele descoperiri stiintifice, ori asta nu e decat o utopie, din lipsa de resurse. statul e o reflectie a cetateanului, iar romanul e sarac, nu poate plati 50000 de eu pentru fiecare bolnav de cancer. sunt aprox 350.000. e trist, dar asta e realitatea. SAU VRETI SA-L SALVATI NUMAI PE ASTA?
  • Narcis Daju 19.01.2010 la ora 8:53 am
    @) 1234 Această campanie nu pretinde statului român să faciliteze cetăţenilor săi accesul la cele mai inovatoare tratamente. În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, cancerul este VINDECAT, în baza asigurărilor medicale obligatorii. În România, se colectează sume imense de la contribuabili, dar spitalele rămân infecte, pacienţii continuă să îşi achiziţioneze singuri tratamente conforme buzunarului propriu, şi nu diagnosticului. În aproape orice spital, primul te dijmuieşte portarul. Apoi, începând cu majoritatea medicilor şi terminând cu ultima infirmieră, dacă nu îi mituieşti, nici nu se uită înspre tine. Doctorul Târziu, de la Târgu Cărbuneşti, prins cu banii din mită în gură şi văzut de toată ţara la televizor anul trecut, este astăzi director de spital. Toţi tac, până şi puţinele ONG-uri locale, interesate doar să concaseze fonduri externe şi să aibă o relaţie bună cu autorităţile. Românii au destin de sclavi, este limpede. Au o nevoie nebună să fie umiliţi şi torturaţi. GorjNEWS.ro şi Radio Târgu Jiu au iniţiat această campanie, de maxim interes public, fără niciun buget, fără nicio miză financiară. Cum încearcă cineva să deranjeze acest echilibru statornicit în rele, se găseşte un dăştept ca tine, 1234, să identifice interesele absconse. În opinia ta, "VREM SĂ-L SALVĂM NUMAI PE ĂSTA". Dacă poporul român este ca tine, merită tot ce i se întâmplă.
  • maly 19.01.2010 la ora 8:54 am
    Buna seara Narcis, bravo baiete .....nu fii suparat din cauza acestui 1234....cu siguranta e unul dintre TARZIiii.....din aceia la care apelezi ca esti obligat.Noi, poprul roman suntem un popor de oameni bolnavi din pacate si mai suntem si saraci pe deasupra, dar asta nu trebuie sa ne conduca la pieiere.Da, trebuie sa recunoastem ca sistemul medical romanesc are nevoie de ajutor.Dar fratilor noi il sponorizam lunar...cu bani multi....unde sunt acesti bani? Vrem sa nu mai fim obligati sa platim la stat daca tot nu face nimic pentru noi.Sa le cerem guvernantilor,celor care ne reprezinta schibmarea legii...sa ne dea posibilitatea sa optam pentru sistemul de sanatate care doreste sa ne ingrijeasca pe bani, cu aparatura conforma starii de sanatate.Fratilor stiti ce apa beti? stiti ce mancati, ce cumparati/carnea alba recomandata de TARZIII ca 1234? Mediul poluant si cate si mai cate, le stiti foarte bine.Cand ajungeti pe mana lor nu mai acceptati orice cereti-le explicatii, de ce faceti tratamentul recomandat, ce implicatii are, consultati mai multi medici, faceti ceva sa va salvati...suntem in pericol cu totii...din acest punct de vedere...nu avem controlul... Mi-a murit tatal de cancer cand eram in ultimul an de liceu...am suferit in tacere...a fost descoperit tarziu de un TARZIU..exact cand aveam mai multa nevoie de sprijin....biata mea mama saraca s/a zbatut singura sa creasca trei copii...plang da...si sufar in tacere...eu nu am fost atat de curaj ca Narcis....va indem pe toti FITI NARCIS!E UN BARBAT CURAJOS. VREA SA SCHIMBE CEVA IN ACEST DOMENIU AL SANATATII...ALATURATI-VA LUI IN LUPTA CU SISTEMUL DE SANATATE DEPASIT ...e in folosul nostru al tuturor..si spuneti pataniile voastre....
  • 1234 19.01.2010 la ora 8:54 am
    mai oameni buni, nu am nici cea mai mica legatura cu sistemul medical. dar eu nu "spun nu" vacinarii, indiferent pentru ce este ea. romanii sunt mai bolnavi decat altii si din cauza ca refuza vaccinuri. numai un tampit poate sa refuze un vaccin. maly, nu am nici macar rude prin alianta care sa lucreze in domeniul sanitar. narcis, eu am venit cu argumente care sustin imposibilitatea unui tratament ca cel din germania in romania. inmulteste 350.000(numarul aprox al bolnavilor de cancer din romania) cu 50.000 de euro(cat l-a costat pe nenea tratamentul) si spune-mi daca romania dispune de genul asta de bani.
  • 1234 19.01.2010 la ora 8:55 am
    p.s. maly: da stiu ce beau: dorna izvorul alb, e cea mai apropiata chimic de evian. cat despre carnea alba, nu vad o problema in culoarea ei. daca e pui de casa e foarte ok. daca e ingrasat cu steroizi sau pacalit ca au trecut 3 zile intr-una nu e ok deloc. valabil si pentru peste. daca e prins e ok. daca e din crescatorie, nu e ok. ca mi-am amintit: domnu' daju, nu era mai utila si mai realista o campanie pentru construirea unei gropi de gunoi ecologica in municipiul lupeni? autoritatile de acolo arunca gunoaiele pe malul jiului, iar cand acesta din urma se umfla, sunt luate de apa si aduse la targu jiu.
  • cccxxxx 19.01.2010 la ora 8:55 am
    pt.1234 Totusi, cum comentati faptul ca anumite state au refuzat vaccinul? Exemplu Polonia? Draga 1234 iti doresc din toata inima mea sa nu ai nevoie de tratament oricare ar fi el in spitalele noastre.Vreau sa fiti alaturi sa-i determinam pe cei care ne conduc sa se schimbe ceva, putin cate putin, in sistemul sanitar romanesc, sa poata beneficia toti oamenii care au nevoie de ajutor si asa cum ati spus si dvs.domnule 1234,sunt multi, peste 35o.ooo .....ne trebuie un tratament adecvat si civilizat aici,in tara noastra si nu in alte tari si sa nu ne coste 50000 de euro, pentru ca noi contribuim obligatoriu....toti, toti..Multa sanatate tuturor....
  • Anca 19.01.2010 la ora 8:56 am
    De fiecare data cand citesc un astfel de articol sunt speriata si ingrozita pentru ca mi s-ar putea intampla mie sau familiei mele, in acelasi timp sunt mandra ca exista oameni de bine care au puterea si taria de caracter pentru a trage un mare semnal de alarma autoritatilor. Narcis, felicitari si sa stii ca ai multi sustinatori in campania pe care ai demarat-o.
  • comenius 19.01.2010 la ora 8:58 am
    interesante comentarii la adresa sanatatii si medicilor din romania.dar daca nu priviti lucrurile luind in calcul medicul roman ,asa cum e el,si nu il alaturati initiativei voastre.atunci demersul acesta nu este decat o vorba in vant.un sistem se reformeaza din interior,la initiativa si sub presiunea externa.mecanismul e verificat de americani.
  • roxana 19.01.2010 la ora 8:59 am
    in sfarsit se pune punctul pe "i". cu totii stim ca sistemul medical din romania lasa de dorit. felicitari celor care au demarat aceasta campanie!! medicii din tara sustin ca aceasta boala se trateaza aici dar nimeni nu garanteaza vindecarea...nu stiu cati au avut ocazia sa mearga in afara si sa aiba contact cu lumea medicala de acolo...din proprie experienta va spun k romania e cu cel putin un secol in urma din acest punct de vedere... personalul medical de acolo este foarte bine instruit si nu asteapta bani suplimentari asa cum se practica pe la noi...in afara nu se mai folosete de mult timp vata si spirtul si ca sa nu mai mentionez ca nu te atinge nimeni fara manusi..in spitalele romanesti trebuie sa vii cu materialele consumabile(vata,comprese sterile,spirt) in buzunar deoarece acestea fie sunt insuficiente fie nu sunt deloc.iar aparatura si ustensilele sunt mai moderne. daca la noi sunt toate bune si frumoase atnci cum va explicati ca toti politicienii si oamenii cu bani pleaca in afara sa se opereze?
  • Narcis DAJU 19.01.2010 la ora 8:59 am
    @) 1234 1. Tu scrii si gandesti asa: "inmulteste 350.000(numarul aprox al bolnavilor de cancer din romania) cu 50.000 de euro(cat l-a costat pe nenea tratamentul) si spune-mi daca romania dispune de genul asta de bani." Raspunsul meu: Universitatea Craiova, cea mai iubită echipă de fotbal din România, are sute de mii de suporteri. Stadionul ei are o capacitate maximă de 30.000 de locuri. Deci, pe logica ta, poate fi închis, definitiv, că oricum nu încap toţi suporterii. 2. In spiritul aceleiasi logici infailibile, era mai utila o campanie despre legatura indestructibila dintre cacareaza de oaie subnutrita si ciuperca otravitoare.
  • Andone 19.01.2010 la ora 9:08 am
    Problema nu consta in a raspunde corect la intrebarea daca sunt sau nu cele 50000 de bucatele de metal pe care cu totii am convenit sa le consideram ca valorand o unitate abstracta numita euro (in loc de rom de exemplu) pentru toti pacientii bolnavi de cancer din Romania asa cum se pare ca gresit au inteles anumiti comentatori, ci e vorba despre nevoia fiecaruia dintre ei de a se baza pe sprijinul autoritatilor (CAS in cazul asta) oricare ar fi el: financiar total, financiar partial, sfaturi, cuvinte frumoase, incurajari, practic ce ai de facut in cazul tau, chiar daca sa zicem nu ar exista bani pentru tratamentul respectiv, dar sa-i vezi ca se chinuie sa te informeze cu privire la felul in care te poti trata sau felul in care poti obtine anumite sume (gen cum sa ajungi la ong-urile care spre exemplu te pot ajuta cu organizarea unui teledon etc). Asta mai ales ca ai contribuit ani de zile cu bani la sistem. Dar crezi ca se gandeste vreun prapadit din astia la asa ceva? Mai bine le zici de alegeri ca vad ca toti numitii politic de prin institutii sunt innebuniti acuma sa vada daca dupa 6 decembrie mai sunt sau nu in posturi. Hai Romania ! Dar hai odata !
  • DARIUS 19.01.2010 la ora 9:08 am
    Hai Romania ! Dar hai odata ! Bravo Andone! mi-a placut strigatul tau de lupta! Hai odata Romania! Am citit de curand ca diva care traieste la Monte Carlo organizeaza un bal de caritate pentru copiii bolnavi de cancer. Dragii nostri noi de ce nu am provoca organizarea unui for de intrajutorare umana a celor care au nevoie de tratament sau de ce nu, iata in cazul domnului profesor de achitare a banilor imprumatati, si tot asa...putin cate putin de la toti cei care pot contribui...sa ne ajutam din putinul nostru, cei care trebuie sa ne ajute nu o fac...avem cazuri concrete... haideti romani sa initiem noi intrajutorarea minima pentru toti cei incercati... Doamne - Ajuta-ne! DAR...Hai odata Romania!.....HAI...
  • Victoria unui profesor gorjean împotriv 11.04.2010 la ora 8:58 am
    [...] profesorului care a învins şi cancerul, şi CJAS Gorj, o găsiţi aici, aici, aici, aici, aici, şi aici.. În afară de Radio Târgu Jiu, au mai preluat povestea [...]
  • arys 19.03.2012 la ora 13:23 pm
    imi pare rau dar si pe voi va acaparat [FELIX],cit o sa mai poata acest om sa -si bata joc.Pacat si eu sint din tg-jiu si asta este inca o dovada de non jurnalism ,totul este rosu in acest judet ,PACAT ,de asta ne aflam in aceasta situatie .Spunetimi si mie un judet rosu ,PROSPER.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.