Caragea, “umplut de respect” de subordonați
Caragea, “umplut de respect” de subordonați
Investigatii13 aprilie 2012

În România, poliția este una dintre instituțiile fundamentale, cu rol covârșitor în funcționarea sănătoasă a statului. La Gorj, poliția s-a împuțit, ca peștele, exact de la cap, și e departe de parametrii optimi de funcționare. Răfuielile interne dintre principalii capi ai instituției îi bulversează și demobilizează pe polițiștii simpli. Pe înțelesul cititorilor, de sănătatea internă a poliției sunt plătite să se ocupe mai multe instituții, printre care Direcția Generală de Informații și Protecție Internă și Direcția Generală Anticorupție. Ambele structuri sunt conduse, în Gorj, de sclavi ai lui Viorel Salvador Caragea, omul care a umilit și deprofesionalizat polițiștii și care a ajuns să fie urmărit penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru fapte în legătură cu serviciul.
Recent, cotidianul central “Puterea” a publicat aici, aici și aici o serie de articole despre Caragea. Pe forumul acestui ziar, polițiști gorjeni activi au scris lucruri incredibile, despre care nici DGIPI, nici DGA nu vor să știe. În continuare, reproducem cele mai interesante dintre comentariile postate.

Caragea, un fel de Condescu al Poliției

“Polițist”: „La IPJ Gorj e o tensiune care a atins paroxismul… oamenii vor ieși în stradă dacă acest învinuit va mai fi în funcție mult timp… acest licurici al poliției, ajuns inspector șef cu palma primită de la Miron Cosma, e un fel de Condescu al poliției… se ocupă doar cu șantajul, abuzuri psihice și îl caracterizează corupția… jos caragea… primăvara de la Tg-Jiu se apropie…”

Un infractor mai poate coorodona activitatea antiinfracțională?

“Octavian”: “Cum funcționeaza DGA dacă la Poliția Gorj e incă ținut în funcție un învinuit? Un om care savârșește infracțiuni poate coordona activitatea antiinfracțională de care se ocupă poliția???!!!??”

Abuzuri acoperite de Copaci și Trotea

“gicu”: „Comportamentul lui Copaci fața de lucrătorii DGA Gorj este la fel de abuziv ca al lui Caragea. Țipă și urlă când un lucrător descoperă o afacere a lui Caragea. Când un privatizat a vrut să se autodenunțe că i-a dat șpagă lui Caragea, cine credeți că l-a amenințat să se potolească? – COPACI ȘI TROTEA. TOATE ABUZURILE LUI CARAGEA AU FOST ACOPERITE DE COPACI ȘI TROTEA. TOȚI ȘTIU LUCRUL ACESTA!”

Cum să mai lucrăm în echipă?

“marian”: Faceți verificări ample la Gorj și schimbați-i pe toți șefii. Pe Copaci și pe Caragea. Caragea nu ajungea baron dacă DGA SAU SIPI își făceau treaba. Nu și-au facut-o, afară, alții la rând. Copaci deși nu face nicio constatare le distruge și pe cele făcute de colegii lui, se feresc oamenii de el, le e frică să mai facă ceva. Se feresc unii de alții. Cum să mai lucreze în echipă?”

Șeful Poliției Economice, lucrări de zeci de miliarde

“Polițist”: „Caragea este băgat în toate afacerile din Gorj. Dacorex-ul cu toate maşinile se dezvoltă pe zi ce trece, cu contracte de miliarde la banul public, îşi ia partea de la toţi transportatorii prin Bunăiaşu, de la SC Succes îşi ia partea periodic, de curând a luat un contract de 12 miliarde de igienizare a barajului Hidroconstrucţia de la Vădeni şi cum s-au scumpit ouăle câştigă bani din ele că le vinde fără acte la piaţa mică şi multe – multe alte afaceri ce le ştiu mulţi dar SRI , și DGA dorm că le e frică. În complexul Turceni e băgat până în gât copilul lui Ionescu şeful SIF, patron al SC Elsimida SRL ce are lucrări de zeci de miliarde, că doar e şeful poliţiei economice.”

Vor veni mascații să-ți spună “adio, tăticule!”

„Polițist”: “Ce are prefectul cu tine, Viorele?… se spune că a propus schimbarea ta… se spune că şi Berca e de acord… fii demn şi demişionează… Cu asta îi faci praf pe toţi… Și aşa îţi plac ţie surprizele… sau va trebui să vină Fetanu cu mascaţii şi să-ţi spună… adio, tăticule… ieşi…”

Își ia partea din orice afacere

“un cetățean”: “Faceţi ceva cu acest infractor de Caragea. Calitatea sa este de a colecta banii de la afacerişti şi a-i da mai departe, să se menţină în funcţie, căci este bolnav de putere. Domnilor afacerişti, nu-i mai daţi bani acestui tâlhar, că sunteţi ca şi el. Nu-i scapă nicio afacere din Gorj din care să nu-şi ia partea acest om.”

Lideri sindicali de paie

„veșnic polițist”: “Avem sindicate în poliţie? Toţi preşedinţii de sindicat au fost avansaţi la excepțional, nu pot muşca mâna stăpânului. Trebuie să ne facem dreptate singuri.”

Îi lucrează psihologic (!)

“polițist”: “Şeful IPJ Gorj exercită presiuni complexe de natură psihică cu scopul de a sădi neîncrederea între subordonaţi şi de a anihila respectul profesional şi uman reciproc, acesta ghidându-se după vestitul slogan ,,dezbină şi stăpâneşte!”. Ruşine că in fruntea unei astfel de instituţii se află un asemenea specimen care pupa-n fund pe toti cei care sunt mai sus decât el şi calcă-n picioare pe toţi cei de sub el!”

Imixtiuni în viața personală și de familie

„gigi”: Mentalitatea bolnavă a şefului poliţiei a ajuns până la implicarea în viaţa personală a unora, generând dispute în familii şi la serviciu, alimentând în permanenţă o stare de nemulţumire şi teroare ca pe vremea vechii securităţi comuniste, propriilor subordonați. Există agenţi economici mai mici din Gorj care au fost cumpăraţi la propriu, sau dacă nu, scoşi forţat din sistem, cu sprijinul exclusiv al inspectorului sef Caragea Viorel Salvador. La nivelul IPJ Gorj stresul este principala cauză de îmbolnăvire a poliţiştilor.”

Incomozii, transferați în alte județe

“Alias”: „Poliţiştii din Gorj REFUZĂ să se destăinuie celor din Corpul de Control deoarece ultimii 5 poliţişti care au făcut asta anul trecut au fost îndepărtaţi toţi din I.P.J. Gorj. Unii au fost fortaţi sa-şi dea demisia (insp. Blidea Alin, sinsp. Dan Adrian, etc), alţii au fost transferaţi la alte judeţe!”

Trei cabane la Rânca

“vasi”: „De cele 3 cabane de la Rânca nu pomeneşte nimeni? Sau că are vilă la Preajba cu piscina interioară, iar în spatele vilei fermă, struţi, ponei, fazani etc”

Șeful Direcției Control Intern din IGPR îl acoperă

“Ion Calinoiu”: „Rugăm ministrul de Interne să ceară rapoartele de control emise după verificările din ultimii 3 ani la IPJ Gorj de Ion Popescu, şeful Direcţiei de Control Intern din IGPR, originar din Tg Jiu, cu frate in subordinea lui Caragea.
De asemenea, rugăm să se cerceteze cine i-a construit, pe numele sorei, să nu bata la ochi, vila din cartierul Slobozia din Tg Jiu.”

11 COMENTARII
  • politist 13.04.2012 la ora 14:17 pm
    Oricine are cunostinte printre politistii din Gorj stie ca atmosfera in IPJ a ajuns aproape insuportabila. In afara de cei cativa care au fost agreati si promovati in functii ( majoritatea avand in comun cu Caragea - in afara de tupeu si badaranie - faptul ca au fost ani de zile subofiteri si au fost avansati dupa ce si-au cumparat diverse diplome ) si care isi vad linistiti de treaba ( a se intelege afaceri personale folosindu-se de influenta functiilor detinute ), ceilalti politisti isi consuma energia incercand sa supravietuiasca, fara a-si mai pune problema sa serveasca cetateanul care le plateste salariul. Reducerile de personal din MAI au fost facute dupa criterii inacceptabil de subiective - fapt care i-a permis inspectorului sef sa neutralizeze si mai usor “dizidentii” mergand cu abuzurile mult peste limita penalului ( a se vedea cazul politistului concediat in timp ce era in concediu medical si care solicitase deja transferul la un alt IPJ - caz cu privire la care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Caragea ). Un alt abuz care a stat la baza unui dosar penal este deposedarea unui politist de telefonul mobil PERSONAL intrucat Salvador suspecta ca fusese inregistrat audio in timp ce se exprima in stilul caracteristic si total nedeontologic fata de subordonati. Despre abuzurile si “performantele” profesionale ale lui Caragea au relatat uneori si ziarele locale din Gorj . Chiar in aceste zile, faptul ca politia din Gorj e condusa de un invinuit tine prima pagina a mai multor editii. Comentariile postate de cititori pe forum la fiecare din aceste articole ar putea - mai bine zis ar trebui sa faca - obiectul atentiei DGA - (structura centrala pentru ca local nu exista capacitate sau interes ). Nu intamplator mai aflam si despre politisti cu functii care fie fac accidente cu masina fiind sub influenta alcoolului , fie sunt pusi sub invinuire pentru uciderea unei persoane in incinta sediului politiei. Aceasta e imaginea reala a politiei gorjene. Daca domnul ministru de interne - care, intamplator, e gorjean la origine - va gasi de cuviinta sa trateze situatia superficial si nu va folosi parghiile administrative avute la indemana pentru a detensiona situatia preferand varianta comoda de a astepta decizia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, va trebui sa-si asume si consecintele atitudinii sale.
  • alt politist 13.04.2012 la ora 14:24 pm
    faptele inspectorului şef au fost “dosite” si neobservate de comisiile de control, care au plecat cu maşinile “pline” şi recompensaţi în diverse feluri de cms. şef de poliţie Caragea Viorel Salvador cu sprijinul agenţilor economici feriţi şi protejaţi de ofiţer tocmai pentru astfel de ocazii. Se vehiculeaza ca in urma ultimului control efectuat de MAI la politia Gorj inpectorul sef ar fi platit suma de 100.000 euro unor persoane cu intrare la ministrul Berca pentru asi asigura scaunul! In anul 2011 au existat în jur de 800 de cercetări disciplinare asupra poliţiştilor din Gorj, măsuri dispuse de inspectorul IPJ Gorj, cms. Caragea, în condiţiile în care sunt aproximativ 700 de angajaţi la IPJ Gorj. Multitudinea abuzurilor gratuite la care sunt supuşi poliţiştii, de la comportamentul umilitor cu care acesta ii tratează în faţa persoanelor ce provin din afara instituţiei, la cercetările dispuse nemotivat, ca pe banda rulanta, şi până la sancţiunile disciplinare neechitabile au facut ca mediul de lucru sa fie insuportabil prin starea crescuta de tensiune. Seful IPJ Gorj denigreaza continuu conditia profesionala de politist, exercitand presiuni complexe de natură psihică cu scopul de a sădi neîncrederea între subordonaţi şi de a anihila respectul profesional si uman reciproc, acesta ghidându-se după vestitul slogan ,, dezbină şi stăpâneşte!”. Mentalitatea bolnavă a şefului poliţiei a ajuns până la implicarea în viaţa personală a unora, generând dispute în familii şi la serviciu, alimentând în permanenţă o stare de nemulţumire şi teroare ca pe vremea vechii securităţi comuniste, propriilor subordonati. Mai mult, comportamentul său este identic cu cel al unui stapân de sclavi din epoca feudală prin abuzurile şi jignirile repetate făcute faţă de subordonaţi. Din nefericire la nivelul Gorjului s-a creat o retea de tip mafiot cu multiple increngaturi in sfera economica in centrul careia se gaseste insusi inspectorul sef al IPJ Gorj. Există elemente de evaziune fiscală majoră la nivelul Gorjului, dar care nu apar scriptic nicăieri fiindcă toate documentele poliţiştilor sunt aprobate în final de şeful IPJ Gorj, acesta fiind de fiecare dată deranjat de încercările unor politisti de a “atinge” patronii din cercul lui de relaţii. Poliţiştii gorjeni sunt puşi în situaţii penibile în faţa unor mari patroni datorită implicării şefului IPJ Gorj în “minimalizarea” unor nereguli grave cu efect negativ major în sfera evaziunii fiscale. Actualul sef al IPJ Gorj este un fost lăcătuş mecanic, devenit între timp subofiţer de poliţie, numit la cârma IPJ Gorj în 2009, după ce a absolvit o facultate de stiinţe juridice şi administrative. Valabilitatea numirii sale în funcţie este îndoielnică tinând cont că legea prevede vechime în ştiinţe juridice de minim 5 ani, Caragea având la acel moment doar 2 ani vechime în materie juridică. Mai mult decât atât, în 2005, a fost promovat adjunct al IPJ Gorj fără a avea facultatea de drept, fostul şef al instituției modificând fişa postului (menţionând studii superioare şi nu juridice, cum ar fi trebuit) special pentru Caragea. În aceeaşi perioadă, Caragea punea rezoluţii pe dosare penale fără a avea dreptul legal de a se ocupa de acest lucru. Se accentuează în fiecare zi razboiul mediatic dintre şeful inspectoratului şi presă, deoarece manifestările ofensive si trecutul precar al acestuia l-au împins în a încerca să cumpere jurnalişti şi televiziuni locale care sa-i facă pe plac. Cu toate acestea vor exista mereu oameni verticali care vor scrie lucrurile aşa cum sunt, iar în acest sens, pentru a vă atrage şi mai mult atenţia asupra imaginii pe care Caragea Viorel Salvador o are şi menţine la nivelul judetului Gorj sunt elocvente şi articolele din presa locală care îl privesc pe ofiţer şi activitatea desfăşurată zilnic de acesta, respectiv ziarele GORJNEWS, EXCLUSIV DE GORJ. Regretabil este faptul ca niciunul dintre corespondentii locali ai televiziunilor centrale se fac ca nu au auzit despre ceeea ce se intampla in politia gorjeana din anul 2009 pana in prezent, nerelatand nimic despre acestea . Caragea nu isi poate dovedi nevinovatia decat manjind cu bani storsi de la altii pe cei care incearca din rasputeri sa faca dreptate! Nu cred ca exista politist din Gorj care sa fi fost mai umilit de alt superior decat de Caragea, si s-au perindat ceva inspectori sefi si pe la Gorj!
  • sasa 14.04.2012 la ora 4:16 am
    o sa vedeti ca nici de data asta nu i se va intampla nimic....este intangibil..... mana dreapta a lui berca, adica toba, este foarte bun prieten cu acest inspector sef.....puterea leului este mult mai mare decat fortele unite ale politistilor lezati, dar care se pare ca nu au curajul sa dea cu el de pamant... va doresc sa va scapati de acest STRUNGAR CE PRODUCE NUMAI REBUTURI, dar raman pesimist
  • sasa 14.04.2012 la ora 4:20 am
    cred ca alea din ipj, pe care "le-a calcat", il sprijina in aceste momente grele....suspina de emotii.....
  • Caradzea Salvandor 14.04.2012 la ora 17:25 pm
    Nu va fie frica, ca caragea pica!
  • politist 18.04.2012 la ora 10:13 am
    este in corzi dl caragea...cauta inca sprijin politic si cheltuie bani sperand ca va ramane in functie...circula zvonul ca cei care au luat suta de mii de euro, de la acest invinuit,vor sa-l aduca la capitala pentru cateva saptamani,iar de acolo il vor da pe mana justitiei si vor da si exemplu cu el ...viorele e sfarsitul tau..esti bolnav de putere la fel ca si ceausescu ..
  • sasa 18.04.2012 la ora 18:12 pm
    viorele!!! vai de capul tau de strungar nerobotizat....cine-ai fost, ce-ai ajuns si cine o sa fii cat de curand!!
  • sasa 18.04.2012 la ora 18:14 pm
    din pacate viorel nu e bolnav de putere, e bolnav de NEBUNIE....trebuia de mult dus cu mascatii la PSIHIATRIE!!!
  • El 20.04.2012 la ora 17:21 pm
    Sunteti constienti de faptul ca e al 15-lea zvon despre demiterea/plecarea lui Caragea, nu? Si la fel ca celelalte 15, nici acesta nu se va confirma... Asta e situatia, trebuie sa traim cu ea. Pana si Dana Nicu a revenit din concediul medical petrecut la Spitalul Miltar Craiova - Sectia **********. Apropo, sefii care au probleme ******* declarate, ca aceasta doamna, mai au voie sa fie sefi?
  • sorin 21.04.2012 la ora 21:52 pm
    cum bine zicea un politist...de vreme ce magarii nu inceteaza sa plece spre bucuresti incarcati cu galbiori, e clar ca nu va fi schimbat...ce credeati, ca noul ministru e unul de asta cu coloana vertebrala....e tot un jeleu si el...
  • Dana Nicu 26.04.2012 la ora 9:21 am
    10, 9, 8, 7, 6.... numaratoarea a inceput!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.