Cartierul "Narciselor", catastrofa de sute de miliarde din mijlocul mlaștinii
Cartierul "Narciselor", catastrofa de sute de miliarde din mijlocul mlaștinii
Investigatii4 aprilie 2013

blocuri inundate targu jiu

Principalul subiect în presa ultimelor zile l-a constituit inundarea subsolurilor blocurilor ANL din așa-numitul cartier al Narciselor. În timp ce “Pandurul” a pasat responsabilitatea între autoritățile locale, constructorii blocurilor și constructorul canalizării, “Gorjeanul” a găsit un singur vinovat: Elena Udrea.  O poziție neașteptat de nuanțată și, pe fond, corectă în abordarea acestui subiect au avut televiziunile domnului Ionuț Răitaru – stația locală a RTV și postul TV SUD – care ne obișnuiseră cu emisiuni de adormit copiii și cu un discurs cvasi – adulator la adresa camarilei PSD. De neînțeles mi s-a părut declarația primarului comunei Bâlteni, fost patron al uneia dintre firmele care a realizat ANL-urile. Gheorghe Păsărin a spus că vina cade exclusiv în sarcina Agenției Naționale pentru Locuințe. Pozițiile publice ale Primăriei Tg Jiu m-au intrigat, însă, cel mai mult. Foarte viteaz când trebuie să taie vreo panglică, la vreo inaugurare, de data asta Cârciumaru s-a încuiat în camera din spatele biroului său și i-a scos la înaintare pe purtătorul de cuvânt Evulescu , pe directorul tehnic Ionescu și pe viceprimarul Popescu. De la cei trei am auzit tot felul de explicații aiuristice, fără legătură cu realitatea. Niciun moment, nici unul dintre cei trei nu a asumat vreo vină în contul Primăriei Tg Jiu. Vinovat e oricine altcineva, numai Primăria Tg jiu, nu.
Ca orice consumator de media zăpăcit de morișca aceasta cu informații divergente, despre o stare de fapt extrem de gravă, am pornit pe firul evenimentelor, la fața locului.
Din relatările de presă și din declarațiile autorităților locale înțelesesem că sunt inundate subsolurile celor 4 noi blocuri ANL, și atât. Grav, dar nimic ieșit din comun. La fața locului am găsit, însă, altceva.

cartierul narciselor

Mlaștina aceea n-a vrut-o nimeni, de aceea Cârciumaru a dat-o Agenției Naționale pentru Locuințe

Portavocile Primăriei Tg Jiu au fost oneste, în declarațiile pe acest subiect, într-un singur punct: atunci când au spus că Primăria a contribuit la realizarea celor 4 blocuri doar cu terenul pe care l-a pus la dispoziție. Sau, mă rog, au fost aproape oneste. De fapt, viitorul cartier pentru tineri și pentru săraci – în această zonă existând și un fel de locuințe sociale, care de la distanță sunt ușor confundabile cu niște grajduri – este amplasat într-o mlaștină. De ce? Pentru că, în mod cert, un teren mlăștinos n-a fãcut cu ochiul niciunui greucean din primărie, niciunui politician, niciunui parlamentar, niciunuia dintre  patronii – lipitori de pe bugetul public al orașului Târgu Jiu. Și-atunci, dacă mlaștina aia n-a vrut-o nimeni, Cârciumaru a zis că ar fi bine s-o pună la dispoziția Agenției Naționale pentru Locuințe.

De dragul banilor, SOLARIS și BYONS au acceptat să construiască în mijlocul mlaștinii

În 2011 a început, în mijlocul mlaștinii, construcția celor 4 blocuri ANL. Firmele care tocmai câștigaseră licitația, SOLARIS și BYONS, n-au avut niciun interes să strâmbe din nas și să spună că ele nu construiesc în mlaștină. Ca să facă bani, trebuia să lucreze. Unde, n-avea nicio importanță. Specialiștii ANL, dacă or fi venit în inspecție pe la Tg Jiu, sigur n-au ajuns la fața locului. S-au oprit în vreun restaurant, pentru a sărbători rezultatele excelente obținute de gazde în urma “exigentului” control. Detaliu important: chiar dacă ar fi vrut să ajungă la mlaștină, n-ar fi avut cum, pentru că nu există drum! În ceea ce-l privește, Cârciumaru a avut un nou motiv să-și înfoaie penele: iată, sub conducerea lui, orașul se extinde, se construiesc cartiere noi.
Tot în 2011 s-a atribuit și a demarat executarea canalizării, care ar fi trebuit să deservească cele 4 blocuri. Între timp, s-au ridicat imobilele, dar canalizarea este realizată doar parțial. Ce spune Primăria? Că firma – căreia nu-i dă numele, de parcă ar fi secretă – este neserioasă, că din cauza dificultăților financiare a abandonat lucrarea și i s-a reziliat contractul. Mai mult, Marius Ionescu a spus la RTV că abia cu câteva zile înainte fusese informat de constructor că abandonează canalizarea. Pentru că nimeni din presa locală n-a prezentat punctul de vedere al constructorului, motivând că “n-a putut fi contactat”, l-am căutat, am stat de vorbă și, cum era de așteptat, am aflat lucruri noi.

Nu canalizarea menajeră e soluția pentru acea mlaștină!

Din Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice  aflăm că S.C. VICEXPERT S.R.L., din Râmnicu Vâlcea, a câștigat în 2011, cu o ofertă de peste 7 miliarde lei vechi, licitația pentru realizarea canalizării … menajere. Pentru cei care nu știu, există canalizări pluviale, care preiau apele provenite din precipitații, și canalizări menajere, ce preiau apele de uz casnic. Tocmai am descoperit o nouă mare problemă: pentru cele 4 blocuri, adică pentru mlaștină, s-a prevăzut doar o canalizare menajeră, subdimensionată, care nu poate prelua, nici dacă ar fi finalizată și în funcțiune, apele de care mustește acel teren!

contract vicexpert 1

contract vicexpert 2

Poziția S.C. VICEXPERT S.R.L.: “Primăria a modificat cotele, la o adâncime imposibilă pentru acel teren mlăștinos”

Inginerul Cosma Ionuț, din cadrul S.C. VICEXPERT S.R.L., care s-a ocupat personal de canalizare, ne-a explicat că firma a abandonat lucrarea în toamna anului trecut, din cauza terenului mlăștinos și a neînțelegerilor cu Primăria Tg Jiu. Cosma ne-a declarat că, după ce fuseseră executate mare parte din lucrările de canalizare, Primăria Tg Jiu a emis o dispoziție prin care a cerut amplasarea la alte cote a conductelor canalizării, adică la peste 4 metri adâncime. La acele cote, canalizarea n-a putut fi realizată din cauza nivelului ridicat al apei din terenul mlăștinos. Cosma ne-a mai spus că firma S.C. VICEXPERT S.R.L. nu a încasat v reun ban de la Primăria Tg Jiu. Ca și soluție, inginerul a indicat ca obligatorie amplasarea unor pompe pentru desecarea mlaștinii.

Minciuna e-n toate, la Primăria Târgu Jiu

Dacă e adevărat ce spune reprezentantul firmei VICEXPERT, este clar că reprezentanții Primăriei mint. La RTV, Marius Ionescu a spus că abia cu câteva zile în urmă firma din Vâlcea a anunțat că nu mai continuă canalizarea. Or contractul era denunțat de astă-toamnă! Tot directorul tehnic a spus că în acest moment se lucrează la canalizare – fals! – și că în trei săptămâni va fi gata. Imposibil!

Cârciumaru știe alt vinovat: DISTRIGAZ-ul!

La sfârșitul anului trecut, primarul Cârciumaru spunea la Radio Omega că locuințele ANL n-au fost predate din cauza DISTRIGAZ-ului (!), care nu finalizase rețeaua de alimentare cu gaze. Primarul dădea, atunci, asigurări ferme că în martie 2013, adică acum o lună (!), tinerii vor primi cheile ANL-urilor și vor beneficia de toate condițiile.
Același termen – martie 2013 – era dat ca cert în luna ianuarie a.c. și de purtătorul de cuvânt Evulescu. În aceste zile, portavocile Primăriei au zis că până la sfârșitul semestrului I, adică până la 1 iulie, totul va fi în cartierul Narciselor mai ceva ca în resorturile de lux.

I.D.P.-ul lui Călinoiu „modernizează” străzile. Care străzi?

Deocamdată, caricatura de drum de acces către blocuri arată ca în fotografia de mai jos.

 drum cartier narciselor

Blocurile sunt înconjurate din toate părțile de bălți și nu există căi de acces către intrările acestora. Posibil ca primarul să doteze locatarii cu elicoptere, altfel e imposibil ca beneficiarii ANL-urilor să ajungă în propriile locuințe. Totuși, dintr-un panou amplasat la fața locului aflăm, chipurile, că Întreprinderea de Drumuri și Poduri, vaca de muls a lui Ion Călinoiu, modernizează de zor „străzile” din zonă, în asociere cu alte firme.

 O posibilă explicație: urgența zero pentru Cârciumaru e cartierul de lux Bicaz

Cartierul Bicaz, surprins în imaginea de mai jos, a fost realizat tot în acești ani, tot sub „luminoasa” conducere a primarului Cârciumaru. Toate forțele umane ale Primăriei au fost cantonate aici, pentru ca totul să fie impecabil. Resursele bugetare ale orașului au luat, în majoritatea lor, aceeași destinație.

cartierul bicaz

 
Explicația e simplă: când trebuie să facă un cartier pentru protipendada Primăriei și a orașului, Cârciumaru poate să nu își bată joc. Când beneficiarii sunt tinerii și săracii, merge și-așa! Merge și în mlaștină.

6 COMENTARII
  • cititor 05.04.2013 la ora 7:59 am
    S-a pornit gresit de la Studiul de Fezabilitate! Cine l-o fi făcut?
  • consilier 05.04.2013 la ora 8:01 am
    Nu-i problemă, sigur preia nea Nicu Davițoiu problema asta și va face super - scandal în următoarea ședință de Consiliu Local! Să-l țină careva, altfel ăsta face super-scandal!
  • Toma 05.04.2013 la ora 8:04 am
    Aoleu, ștergeți repede articolu ca-l vede Ponta si-l schimba de-acum pe Carciumaru cu croitoreasa lui preferată! S-o vedeți pe Iulia Vână primar și pe Cârciumaru vice pe probleme de cultură, asta chiar ar fi lovitură.
  • cetatean 05.04.2013 la ora 8:22 am
    Când au fost alegeri şi încercau unii să vă arate multe din neputinţele "cârciumarului" unde eraţi!? V-aţi trezit târziu!
  • moscraciun 05.04.2013 la ora 14:17 pm
    In sfarsit domnule Daju va mai treziti la realitate si incepeti sa in mai impungeti pe dl primar.Vreti sa faca infarct?Si asa sta prost cu inima:))Iar in cartierul in care tocmai ce a pus borduri de 100 euro bucata isi face si fiica-sa casa,si jumatate din primarie....Aia nu trebuie sa fie inundati,doar cartierele de saraci
  • nibas 05.04.2013 la ora 20:00 pm
    TREBUIE SA CADA CAPETE...pentru prosteala asta..
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.