Casa de Cultură Târgu-Jiu, oaie în calea lupilor
Casa de Cultură Târgu-Jiu, oaie în calea lupilor
Investigatii18 februarie 2011

Edificiu reprezentativ pentru Gorj, Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu a fost declarată în faliment, fiind la un pas de a fi licitată şi vândută aproape pe nimic. Dubios şi curios e, însă, faptul că, atunci când vine vorba de responsabilităţi, toţi interpretează rolul lui Pillat din Pont şi se spală pe mâini. Autorităţile nu au schiţat niciun gest, dormind pe brânci în timp ce Casa de Cultură se scufunda în falimentul datoriilor. Acum, un miliardar de carton o poate cumpăra cu 10 milioane de euro, pentru a o vinde apoi la un preţ mult mai mare, dacă procedura de faliment este dusă până la capăt.

Căile Domnului sunt tare încurcate când vine vorba de Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. Mergând pe cursul istoriei, acest aşezământ cultural a început să existe în anul 1974. În vremea comunismului, în documente, Casa de Cultură făcea parte din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR). După Revoluţia din 1989, edificiile de cultură au trecut prin absorbţie în patrimoniul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), iar mai apoi prin „fuziune organizatorică” acestea au ajuns în patrimoniul CNSLR-Frăţia, tranziţie confirmată printr-o hotărâre judecătorească. La prima vedere, totul pare în regulă. Din păcate, aparenţele înşeală pentru că certitudinea în care funcţiona Casa de Cultură din Târgu-Jiu a devenit un nisip mişcător, care a dus-o la faliment.

„A fost trecută în patrimoniul altcuiva în mod fraudulos”

În ciuda garanţiei de securitate patrimonială, a apărut totuşi o breşă. Valentin Popa, ajuns preşedinte la CNSLR Gorj, susţine că a început să se uite prin documentele instituţiei şi a găsit o hotărâre judecătorească, dată la data de 23 ianuarie 1998, prin care Tribunalul Gorj a hotărât autorizarea funcţionării „fundaţiei” Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu. Cererea a venit din partea directorului de atunci, Ion Nistor, care, alături de Constantin Retezeanu, Ionel Barna, Filimon Tiriplică, Gheorghe Manoniu, Gheorghe Gămăneci au făcut parte din Consiliul de Administraţie. Numai că această trecere este considerată acum de Valentin Popa ca fiind ilegală. „A fost trecută în patrimoniul altcuiva în mod fraudulos, printr-o hotărâre judecătorească bazată pe acte false”, susţine liderul actual al CNSLR Gorj. Tot în opinia acestuia, „câţiva angajaţi ai Casei de Cultură au fost de acord cu înfiinţarea fundaţiei, fără să ştie ce fac”.

În căutarea adevărului…

Transferarea patrimoniului Casei de Cultură din Târgu-Jiu în proprietatea unei fundaţii şi confuzia legată de apartenenţa acestuia au avut ca efect demersurile celor de la CNSLR pentru a afla de la centru cum stau, de fapt, lucrurile. Printr-o adresă plecată de la Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România-FRĂŢIA şi ajunsă la Gorj se spune că „pentru a evita orice confuzie juridică sau de nume cu alte entităţi, Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu face parte din patrimoniul sindical (…) şi nu a fost dată spre administrare niciunei persoane juridice de drept public sau privat, alta decât Uniunea Judeţeană CNSLR Frăţia, filiala Gorj, care are obligaţia de administrare”.
În aceeaşi ordine de idei, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România trimite pe adresa Tribunalului Gorj o înştiinţare prin care se comunică faptul că „imobilul Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu a fost înstrăinat în mod ilegal şi inclus în patrimoniul Fundaţiei Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu printr-un Protocol încheiat între două persoane juridice care nu aveau calitatea încheierii unui astfel de act”. În continuare se mai spune că „acest imobil a făcut obiectul transmiterii dreptului de proprietate prin cedarea sa de către UJSL Gorj, prin reprezentantul său de la vremea respectivă, Constantin Retezeanu, către Casa de Cultură a Sindicatelor”.

Sabia falimentului a picat

Coincidenţă sau fatalitate, din anul în care casa de cultură a fost trecută pe fundaţie, nu s-au mai plătit taxele şi impozitele către stat. Timpul a trecut, debitele s-au adunat şi, anul trecut, s-a tras linie, concluzionându-se că instituţia de cultură datorează statului mai bine de 8 miliarde de lei vechi. Un funcţionar mic de la Direcţia de Taxe şi Impozite Târgu-Jiu s-a umflat în pene şi a declarat falimentul Casei de Cultură pentru recuperarea datoriilor către stat. Procedura a fost continuată, iar o firmă specializată în insolvenţă a urmat cursul firesc pentru definitivarea falimentului şi recuperarea banilor de care a fost prejudiciat bugetul de stat.

Vina aparţine altora…

Întrebaţi, cei menţionaţi prin documentele Casei de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu au puncte de vedere diferite. În spiritul tradiţiei autohtone, întotdeauna celălalt este de vină. Exemplificând, preşedintele actual, Valentin Popa, zice că el a apărut recent la cârma CNSLR şi că nu ar avea niciun dram de vină. Cel puţin aşa susţine el. La rândul său, Constantin Retezeanu, ex-preşedintele Consiliului de Administraţie, uimeşte prin modul de abordare, vorbind ca şi cum în postura sa s-ar fi aflat alt personaj. „Nu ştiu, domne, eu sunt pensionar de un an. Nu mai ştiu ce este acolo! Fundaţia a avut director şi contabil şef şi ei ştiu în amănunt despre asta. Am fost preşedintele Consiliului de Administraţie, dar asta este altceva. Conducerea efectivă a făcut-o directorul şi contabilul şef”, susţine Retezeanu. Invocând că a „pierdut şirul evenimentelor”, acelaşi fost sindicalist precizează că nu este ros de nici un regret că instituţia culturală a intrat în faliment. Cât îi priveşte pe acuzatorii săi, care-l incriminează de matrapazlâcuri financiare, Retezeanu zice că „adună ce zic ei” şi se orientează spre justiţie.

Medicul Dan Mălăescu: „se încalcă o hotărâre judecătorească”

Starea de incertitudine existentă acum în privinţa Casei de Cultură îi afectează pe chiriaşi. De exemplu, medicul Dan Mălăescu îşi are cabinetul în incinta acesteia şi este surprins de ceea ce se petrece în prezent. ”Noi am avut dintotdeauna un contract cu Casa de Cultură a Sindicatelor. În toamna anului trecut, ne-au contactat cei de la Consulting, firma de lichidatori, şi, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, Casa de Cultură este în insolvenţă. Ne-au făcut nişte invitaţii să ne prezentăm la dumnealor. Ne-am prezentat, ne-au spus punctul de vedere, după care nu ne-a mai chemat nimeni până acum să încheiem contracte. Mie aici mi se pare ceva ciudat. Ăştia, surpinzător, au emis în continuare facturi. De ce emit facturi?! Nu ştiu, pentru că este ilegal. De fapt, ei nu respectă o hotărâre judecătorească”, afirmă medicul Mălăescu.

Practicianul în insolvenţă e prea ocupat

Reprezentanţii SC Consulting Company s-au declarat foarte ocupaţi cu dosarele atunci când au fost vizitaţi de reporterii GORJNEWS şi întrebaţi care este stadiul în care se află dosarul Casei de Cultură din Târgu-Jiu. De asemenea, la numărul de telefon primit ca reper de contact era închis.

Poliţia întoarce spatele

Ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Daniel Tică, a evitat să dea un răspuns în ceea ce priveşte existenţa sau nu a unui dosar aferent ilegalităţilor cărora îi cade victimă Casa de Cultură din Târgu-Jiu.
În tot acest scandal, somnul autorităţilor naşte monştrii. Ba mai mult, în continuare aceleaşi autorităţi se poartă de parcă instituţia de cultură ar avea ciumă şi abia aşteaptă să scape de ea….

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.