Ce instituție l-a filmat pe Mircea Băsescu?
Ce instituție l-a filmat pe Mircea Băsescu?
OpiniiUltra - Scurte20 iunie 2014

Scriu aceste rânduri la doar câteva ore de la difuzarea dovezilor video care atestă indubitabil implicarea penală a lui Mircea Băsescu, fratele președintelui României, în dosarul Bercea Mondial. Așa cum era firesc, Mircea a și fost reținut de DNA. Trebuie să fii dement să susții că Traian Băsescu nu are nicio implicare în infracțiunile evidente săvârșite de fratele său. Este clar că, în cei zece ani  în care a condus România, președintele a reușit doar o foarte aparentă reformare și modernizare a instituțiilor statului de drept. Mai mult, a permis să se dezvolte în anturajul său tot felul de cangrene infracționale, nu pentru că ar fi fost sărac și ar fi avut nevoie să devină bogat, ci în virtutea dreptului său de șmecher, admisibil a fi invocat la periferiile României, nu și la Cotroceni.
Totuși, este evident că Traian Băsescu nu merita o astfel de ieșire, de pe prima scenă a țării.
Pe lângă acest scandal, cel legat de implicarea lui Ponta în dosarul baronului Duicu de la Mehedinți este apă de ploaie. Pe de altă parte, Băsescu n-a reușit nici în țară și nici măcar în București să gonească legea și profesionalismul din instituțiile statului, așa cum a făcut – pentru că și-a dorit sau, pur și simplu, pentru că nu i-a păsat – Victor Ponta în Gorj. Ajunge doar să ne uităm la cei doi maimuțoi promovați de Ponta, ca alternativă la Călinoiu și Cârciumaru, și am spus tot. Teodorescu și Văcaru nu reprezintă nici măcar băieții de gașcă, de cartier ai Gorjului, cu atât mai puțin tinerii pregătiți, competenți, apți să reformeze și să dezvolte acest județ. Teodorescu și Văcaru sunt două excrescențe aberante, pe care nici măcar departamentul de lipitori de afișe din PSD Gorj nu și le mai asumă.  Ei sunt nimic, și asta se vede în fiecare zi din prezentul și, din păcate, din viitorul acestui județ.
La vârful instituțiilor publice din Gorj demența e atât de totală încât dinozaurii care le conduc acceptă, cu greu, să plece, spre 70 de ani, cu o singură condiție: să rămână copiii lor în loc. Ăia care n-au fost în stare nici să procreeze un copil, adoptă. Exemplele sunt nenumărate. Dacă în instituțiile publice din Gorj ar intra un virus care-i alungă pe ăia intrați cu pile, ar rămâne birourile aproape pustii.
Din păcate, în România pretins europeană de azi, aparatul de stat e totuna cu aparatul de propagandă electorală și cu aparatul partidului unic. Politizarea instituțiilor publice este totală, iar depolitizarea lor e, în mod cert, o utopie. Palatul administrativ din Târgu Jiu ar putea fi depolitizat de pesediști, rude, amante și pile doar printr-o molimă.  Altfel, e imposibil. Simpla enunțare a depolitizării structurilor de stat, ca deziderat, este cel puțin ridicolă.
De câteva ore, majoritatea televiziunilor centrale difuzează înregistrări video ambientale aproape impecabile, cu apropiați ai lui Bercea Mondial și cu fratele președintelui. Niciuna dintre instituțiile statului de drept nu are, însă, curajul să și le asume. În spațiul public s-a lansat gogorița că ar fi făcute de rudele lui Bercea Mondial, la inițiativa lor, exclusivă. Nu îți trebuie prea multe studii ca să constați că felul în care fiul lui Bercea Mondial conduce discuțiile cu Mircea Băsescu trădează un training foarte serios, anterior, realizat de structuri specializate.
Într-un stat civilizat, instituțiile care ar fi realizat astfel de înregistrări s-ar fi grăbit să și le asume, din mai multe motive. Pentru a alunga eventuale suspiciuni de partizanat politic ce ar putea plana asupra lor, pentru a-și justifica bugetele imense, ca o garanție a profesionalismului lor, pentru a crește încrederea oamenilor de rând în acestea, ca o dovadă a existenței statului de drept și a democrației. În România, nu.
Presupunând, de pildă, că Serviciul Român de Informații a coordonat realizarea acelor înregistrări, dacă și le-ar fi asumat public ar fi probat că s-a despărțit definitiv de Securitate, de sechelele și scheleții ei. Că nu e condus de generali emanați de Băsescu și distribuiți în roluri cât se poate de domestice, prin bătătura prezidențială. Că apolitismul SRI nu e doar o poveste. Că principalul serviciu de informații al țării este, astăzi, ca un ceas elvețian, care arată numai ora exactă, chiar și atunci când însuși președintele României are disperată nevoie să dea timpul înapoi, să-l șteargă sau să-l comprime. Și, mai ales, că SRI-ul este condus azi de generali apți să-l privească în ochi pe Băsescu și să-i spună franc: “Da, domnule Președinte. Noi am făcut-o pentru că noi nu ne trădăm țara și pentru că exact asta am jurat că vom face.”
Pendularea instituțiilor statului dintr-un așternut politic în altul  ne așează pe toți sub jugul relativismului. Trăim într-o țară în care oricui i se poate întâmpla orice. Ajunge doar ca partidul de la putere să te ia la ochi și să-și asmute javrele (apolitice) pe tine.

4 COMENTARII
  • ION 21.06.2014 la ora 2:15 am
    e simplu, filmul a fost facut de acelasi serviciu care l-a pozat pe Geoana cand se ducea Vântu să se relaxexe. si inca ceva, stiti de ce nu se face sex in institutiile publice din romania? pt ca toti angajatii sunt rude
  • ION 21.06.2014 la ora 2:19 am
    cand se ducea la Vantu sa se relaxeze *
  • gorjanul 22.06.2014 la ora 9:56 am
    Cele conduse din umbra de Voiculescu , mai e vreo indoiala ?
  • gorjanul 22.06.2014 la ora 9:57 am
    Aceleasi care l au pus pe Ponta presedinte al PSD si premier .
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.