Chelul îşi ia tichie de mărgăritar: parc de 13 miliarde, la Motru
Chelul îşi ia tichie de mărgăritar: parc de 13 miliarde, la Motru
Investigatii29 octombrie 2011

Primăria Municipiului Motru a semnat cu o firmă din Craiova un contract pentru amenajarea unui parc în localitate. Valoarea contractului este, potrivit comunicărilor din SEAP, de vreo 13 miliarde de lei vechi şi scopul este, potrivit caietului de sarcini, acela de a „îmbunătăţi calitatea vieţii”. Nimeni nu are, într-adevăr, nimic de obiectat în acest sens numai că e greu să nu realizezi că lista de priorităţi a primarului Dorin Hanu a început să semene cu cea a primarului din Târgu Jiu şi are la bază principiul „să arate oraşul frumos, domne!”. Calitatea vieţii, că tot este pomenită în documentaţia de atribuire, va fi, într-adevăr, îmbunătăţită, mai ales de primăvara până toamna când motrenii, mai ales ăia şomeri, vor putea să-şi clătească ochii cu cei 1.700 de trandafiri. Iarna, însă, va fi ceva mai greu, având în vedere că majoritatea dintre ei vor trebui să facă focul în mijlocul apartamentului pentru a nu îngheţa de frig.

„Chelului tichie de mărgăritar îi trebuie”, spune un vechi proverb românesc. Extrapolând aceste vorbe de duh, putem spune că municipiului Motru nu-i mai lipsea decât… un parc. Şi nu unul oarecare, având în vedere că este al doilea municipiu din judeţul Gorj. Aşa se face că mai marii din Primăria Motru s-au gândit să acceseze, ca toată lumea, un proiect de amenajare a unui astfel de parc, a cărui valoare este de peste 13 miliarde de lei vechi, fără TVA.

Potrivit documentaţiei postate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), banii pentru acest parc care va fi înfiinţat în partea de sud a oraşului vin de la Ministerul Mediului. Valoarea proiectului este de 1.756.160 lei din care 1,5 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului de Mediu. Contractul de grant a fost semnat în data de 27 mai a anului în curs, iar procedurile de atribuire au fost demarate pe data de 20 iulie.

Realizat cu o firmă din Craiova

După trei luni, Primăria Motru a găsit şi firma care să se ocupe de aceste lucrări, o societate din Craiova, înfiinţată prin anul 2007, numită Oltenia Garden SRL.
Potrivit aceleiaşi documentaţii, viitorul Parc „Minerul” va avea o suprafaţă de aproximativ 8.000 mp şi va cuprinde amenajarea instalaţiilor edilitare, alei, căi de acces, locuri de joacă, o fântână arteziană, senzori de ploaie (!) dar şi sisteme de iluminat complexe, gen 40 de stâlpi de acest fel, cu panouri fotovoltaice.
Lucrările sunt destul de complexe pentru o societate care se ocupă strict de amenajarea spaţiilor verzi, însă cu siguranţă va apărea şi un subcontractant. De precizat că, potrivit aceluiaşi contract, parcul trebuie finalizat în aproximativ 12 luni de la data semnării. Firma din Craiova nu a avut parte de prea multă concurenţă, la licitaţie participând doar două societăţi. Astfel, valoarea contractului final nu a fost cu mult mai mic decât cel estimat. Astfel, de la 1.367.064 lei s-a ajuns la 1.298.417 lei, actele fiind semnate cu Oltenia Garden SRL în data de 4.10.2011.

Şi, din păcate, aici se cam opreşte lista cu lucruri bune care pot fi spuse despre acest contract.

Investiţie bună, dar cam inutilă

Amenajarea de spaţii verzi se presupune că este un lucru care contribuie la „îmbunătăţirea calităţii vieţii”. În Motru, însă, nivelul de trai, o dată cu finalizarea acestui parc va creşte de la „foarte prost” la „puţin mai bun decât foarte prost” şi, din păcate, doar sezonier. Mai pe înţelesul tuturor, într-un oraş în care numărul celor care nu au un loc de muncă este în continuă creştere, amenajarea unui parc va ajuta doar la pierderea timpului într-un mod plăcut şi, eventual, la o mică relaxare a celor presaţi că nu au cu ce să-şi crească copiii. La vederea a 1.700 de trandafiri, 3.850 de arbuşti, 3.000 de plante florale sau a celor 330 de pomi, cu siguranţă şomerul motrean nu-şi va mai roade unghiile de ciudă, ci se va simţi ca în Olanda. Evident, un şomer din Olanda…

Carul înaintea boilor

Şi, dacă tot spuneam că este o investiţie care va creşte calitatea vieţii sezonier, iată şi explicaţia: parcul este util, într-adevăr, însă doar de primăvara şi până toamna pentru că iarna, şomerul motrean are cu totul şi cu totul altă preocupare decât să piardă timpul prin astfel de locuri. Mai mult decât atât, nici nu prea ar avea cum, având în vedere temperaturile scăzute. Dureros este însă că administraţia de la Motru a uitat de alte probleme mult mai stringente gen… asigurarea căldurii pe timp de iarnă. Concret, Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru (UATAA) are datorii de 160 de miliarde, motrenii riscă să nu mai primească, iarna asta, căldură, nici acasă nici pe la instituţiile de învăţământ. Dar, ce mai contează, atunci când în localitate se înfiinţează, este adevărat, cu bani din alte surse, nu din buzunarele motrenilor, un minunat parc cu mii de flori, stâlpi cu panouri fotovoltaice şi o fântână arteziană?

2 COMENTARII
  • POP GHEORGHE 07.03.2013 la ora 11:43 am
    FOARTE BINE DLE PRIMAR ESTE BINE VENIT SI ACEST OBIECTIV DAR BANI PENTR STRADA GLOGOVENILOR NU AVETI SI ACEASTA STRADA APARTINE DE ORASUL MOTRU LUATI-L IN MASINA PE DUL PERISOREANU SI VENITI SA VEDETI ACEASTA STRADA SI PE URMA AS VREA SA AFLU PAREREA DVOASTRA DLE PRIMAR ATI CAM LASAT IN PARAGINA STRAZILE DELA PRIFERIA ORASULUI MOTRU SI ACOLO LOCUIESC CETATENI CARE V-AU VOTAT
  • Dorin Hanu Motru 25.03.2015 la ora 4:23 am
    Asta nu e nimic ...acum avem semafoare la 10 blocuri si 3 strazi si alea nefuncionabile din anul 2010 de cind sau facut !! Care dracu este scopul semafoarelor in orasul nostru cu 3 strazi principale ( chiar atitea aveam , verifica pe harta ) si citeva stradute mai mice ! Numai " tovarasul " hanu dorin poate sa stie utilitatea acestor semafoare NEFUNCTIONABILE de 5 ani !!!!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.