Cinci firme gorjene aflate în insolvenţă, suspecte de nereguli în gestionarea a 320.000 de euro nerambursabili
Cinci firme gorjene aflate în insolvenţă, suspecte de nereguli în gestionarea a 320.000 de euro nerambursabili
Investigatii26 octombrie 2012

Cinci firme din Gorj care au accesat fonduri europene nerambursabile destinate sectorului agricol sunt în faliment sau insolvenţă. Au lăsat în urmă creanţe de 320.000 de euro pe care statul se chinuie să le recupereze, înscriindu-se la masa credală în cadrul proceselor de insolvenţă. Principalul debitor este o firmă a omului de afaceri Ion Dumitru Măruţă, care a primit 186.000 de euro pentru o fermă zootehnică în comuna Scoarţa, însă după câteva mişcări ale asociaţilor în cadrul societăţii comerciale aceasteia i-a fost cerută subit insolvenţa.
La nivel naţional, bugetul de stat a fost grav prejudiciat de companiile care au beneficiat de fonduri europene, prin programele destinate dezvoltării rurale şi sectorului agricol.
În Gorj, cinci societăţi comerciale care au beneficiat de fonduri nerambursabile şi care, dintr-un motiv sau altul au intrat în insolvenţă ori şi-au declarat falimentul, generând un prejudiciu de peste 1,4 milioane de lei.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), insituţia care asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi care a preluat în totalitate derularea şi monitorizarea Programului SAPARD, în perioada 2011-2012, s-a înscris la masa credală sperând să recupereze prejudiciul.
Cele cinci firme au încălcat prevederile contractuale asumate atunci când au accesat fondurile europene, în sensul că nu au respectat unul din criteriile de eligibilitate, APDRP având obligaţia de a urmări respectarea contractului şi de a recupera prejudiciul cauzat bugetului comunitar şi bugetului naţional.
Tribunalul Gorj a admis creanţele invocate de APDRP, mai puțin societăţii AVI Instant, intrată în insolvenţă în februarie 2011. Suma considerată ca fiind încasată ilegal e cea mai mică în comparaţie cu cele ridicate de celelalte patru firme, aproximativ 40.000 de lei.

Cea mai mare creanţă aparţine societăţii omului de afaceri Ion Măruţă

Compania cu cea mai mare creanţă faţă de APDRP, în valoare de aproximativ 818.000 de lei, este Ferma Moragib SRL. Societatea face parte din grupul de firme al omului de afaceri Ion Dumitru Măruţă, personaj care i-a coordonat o parte din bussines lui Dan Floarea, în urmă cu câţiva ani.

Firma a beneficiat de 186.000 de euro fonduri nerambursabile pentru o fermă zootehnică din satul Colibaşi, din comuna Scoarţa. Aceasta a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an, la solicitarea unui furnizor de furaje, iar APDRP s-a înscris şi ea la masa credală pentru recuperarea prejudiciului.
Curios este că printre creditorii societăţii se află şi Imacimca Com Prod, o firmă care, la un moment dat, a deţinut 47% din părţile sociale ale SC Ferma Moragib SRL, al cărui asociat unic este tot Ion Măruţă.

De altfel, în decurs de un an şi câteva luni, după ce a încasat fondurile nerambursabile, în cadrul societăţii Ferma Moragib au avut loc câteva schimbări succesive de asociaţi şi administratori. Mai exact, dacă iniţial firma avea printre asociaţi trei persoane fizice şi societatea IMACIMCA, la scurt timp acestea şi-au cedat părţile sociale altor două persoane, ca în final, în ianuarie anul trecut, Ferma Moragib să fie controlată în totalitate de către Măruţă prin intermediul soţiei şi al unei femei de afaceri din Bucureşti. În tot acest timp, pe lângă fondurile nerambursabile primite prin APDPR, societatea a înghițit anual subvenţii de zeci de mii de euro şi din partea APIA. Cu toate acestea, compania a avut o cifră de afaceri oscilantă, producând pierderi în doi ani de activitate.
Ceea ce frapează în acest caz este că Măruţă doreşte să execute silit societatea, în calitate de creditor, în condiţiile în care firma sa Imacimca SRL a fost unul dintre asociaţii companiei Ferma Moragib. Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, societatea Ferma Moragib are situaţii financiare depuse până în anul 2009. De atunci, însă, firma şi-a pierdut urma şi nu mai există raportări despre aceasta.

Baza de agrement de la Săcelu, prejudiciu de peste 258.000 de lei

În urmă cu trei-patru ani, ştrandul privat de la Săcelu era frecventat de mai toate VIP-urile locale care nu voiau să-şi expună trupurile în ochii muritorilor de rând. Firma Costatours SRL accesase fonduri nerambursabile în cadrul programelor de dezvoltare rurală şi a construit mândreţe de bază de agrement, cu bazine pentru înot.
Deşi a primit peste 258.000 de lei prin intermediul APDPR pentru punerea pe picioare a afacerii, aceasta a rezistat doar până în octombrie 2009, când firma ce o administra a intrat în insolvenţă. Situaţiile financiare ale acesteia nu arătau că bussines-ul va avea prea mult succes, aşa că statul se chinuie acum să recupereze banii pierduţi în cadrul acelui proiect.

Alte două proiecte implementate la nivelul judeţului Gorj au avut aceeaşi soartă

Rolfarm SRL a luat în urmă cu câţiva ani fonduri nerambursabile în cuantum de 239.000 de lei, însă proiectul acesteia a fost stopat de un eveniment nefericit legat de administratorul său, aşa că firma a intrat în insolvenţă, iar lichidatorul judiciar i-a scos la vânzare şi licenţa pentru farmacie pentru recuperarea debitelor.
APDRP s-a înscris la masa credală şi în cazul insolvenţei Damitolara Agro, o societate din Câlnic, care a primit fonduri nerambursabile de peste 57.000 de lei.
Autorităţile judeţene habar nu au dacă există suspiciuni de fraudă şi nereguli în folosirea fondurilor nerambursabile de către aceste societăţi comerciale, recomandarea acestora fiind aceea de a ne informa la instituţiile care ar fi trebuit să monitorizeze derularea unor astfel de proiecte.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.