Coaliția pentru Gorj. Apel la responsabilitate publică
Coaliția pentru Gorj. Apel la responsabilitate publică
Opinii12 decembrie 2018

De regulă, când un politician intră-n vorbă cu un ziarist, vrea de la el două lucruri: să tacă și să-l laude.
De curând, împreună cu alți ziariști, m-am întâlnit cu președintele interimar al ALDE Gorj, Ion Iordache, și nu mi-a cerut nici să tac, nici să-l laud fără motiv.
Și-atunci, ce-am vorbit noi cu el?
Păi Iordache ne-a pus în temă în legătură cu ceea ce va fi, probabil, cel mai important proiect lansat în județ, în ultimul timp. Fiindcă suntem la capătul unui an în care din nou nu s-a făcut aproape nimic important în jur, și intrăm la fel de încețoșați și în anul viitor, Iordache, Filip jr. și alții s-au gândit la o soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Pe scurt, Iordache propune înființarea unei Coaliții pentru Gorj, ca o structură asociativă informală, în care să se reunească parlamentarii, prefectul, președintele Consiliului Județean, primari, șefi de instituții, personalități publice și specialiști din diverse domenii, reprezentanți ai unor ONG-uri și, nu în ultimul rând, ziariști. În cadrul unei mese rotunde, membrii acestei coaliții vor identifica cele mai importante și mai urgente probleme, pentru soluționarea cărora se vor implica toți, în mod permanent și conjugat.
Să luăm un exemplu: realizarea variantei de ocolire a Târgu Jiului, care trebuia finalizată din 2016. În ce stadiu suntem? Contractul de executie initial a fost reziliat, nici nu s-a demarat licitatia pentru reatribuirea lucrarii, CNAIR a chemat in judecată Primaria Targu Jiu, parlamentarii pretind că se implică fiecare, separat, pentru deblocarea investitiei, prefectul face defilări, iar presa înghite întocmai și la timp minciunile livrate de SDN Târgu Jiu.
Cum s-ar putea implica această Coaliție în deblocarea lucrărilor la varianta de ocolire? În primul rând, prin cunoașterea situației reale a investiției, și apoi prin derularea de acțiuni conjugate de lobby pentru reluarea efectivă a lucrărilor. Avem un deputat de Gorj, Victor Ponta, căruia presa centrală îi preia fiecare cuvânt. Avem șeful Comisiei SIE, deputatul Mihai Weber, care ar fi cazul să-și folosească puterea și în beneficiul acestui județ. Avem un senator, Scarlat Iriza, vicepreședinte la Comisia pentru Transporturi a Senatului, care–i poate chema la ordin, la Parlament, și pe ministrul Transporturilor, și pe șeful CNAIR. Îl avem pe deputatul Dan Vîlceanu, ajuns între timp unul dintre liderii naționali ai PNL, care ar putea să – și mobilizeze colegii pentru a atrage împreună atenția asupra situației variantei de ocolire. Îl avem pe Ion Iordache, care-l are, la rândul lui, pe apelare rapidă pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Avem ziariști în Naționala de presă a României: Grigore Cartianu, Laurențiu Ciocăzanu, Oana Stănciulescu, Rodica Culcer și alții. Fiecare în parte au o vizibilitate mai mare decât majoritatea decidenților, dar in ultimii ani Gorjul nu i-a folosit în nici un fel.
Unde suntem acum? La vale, din ce în ce mai la vale. Pentru a doua iarnă la rând, plătim zeci de miliarde de lei vechi ca să încălzim stadionul nefinalizat. CE Oltenia e cu apa la gură și fără bani pentru achiziția certificatelor de carbon. Drumul expres Craiova – Târgu Jiu nu e nici în stadiul de proiect. În continuare, mașinile de mare tonaj ocolesc Gorjul fiindcă nu suntem în stare să facem un pod la Lainici. Infrastructura turistică rămâne în stadiu incipient, ținem cu dinții, pe mai departe, de ultimul loc pe țară la atragerea de investiții străine, iar forța de muncă își continuă exodul masiv către Occident. Patru orașe tocmai s-au unit în Alianța Vestului, iar la noi nu se pot pune de acord nici măcar Vîlceanu cu Romanescu sau Weber cu Cârciumaru.
Cum am ajuns aici? Simplu. Lăsând aleșii să se ocupe fiecare pe cont propriu de ”salvarea” județului. Și l-au tot ”salvat”, până a ajuns destul de aproape de buza prăpastiei.
Cum va funcționa Coaliția pentru Gorj? Iordache propune ședințe de progres lunare, și conferințe de presă periodice, prin care publicul larg să fie informat despre stadiul rezolvării problemelor identificate de membrii Coaliției pentru Gorj.
Un armistițiu, acum, între diverși lideri politici, și coagularea resurselor în jurul unor obiective comune, stringente pentru județ, este absolut necesară. Probabil că vor fi și parlamentari, și decidenți, și personalități publice care nu se vor alătura acestui demers asociativ, invocând un motiv extrem de infantil: faptul că ei nu-l urmează pe Iordache. Dar aici nu se pune problema să urmezi pe cineva, fiindcă această Coaliție, așa cum ne-a prezentat-o Iordache, nu va avea un șef, și va fi tutelată doar de nevoile reale, imediate, ale Gorjului, care se fac din ce în ce mai strident auzite.
În ceea ce mă privește, salut această propunere și mă voi alătura Coaliției pentru Gorj. Repet: vor rămâne pe dinafară X, sau Y, sau Z, dar ceea ce este extrem de important este faptul că această Coaliție se va realiza, va funcționa și va avea realizări, cu sau fără ei.
Dacă voi pune umărul la funcționarea acestei coaliții nu înseamnă că voi înceta să-i critic pe membrii ei, atunci când vor derapa. Datoria de bază a ziaristului e să critice, cu argumente, și nu voi abdica niciodată de la ea. Dar azi, mai mult ca oricând, Gorjul are nevoie de unitate. Forțele responsabile din acest judet trebuie să se adune in jurul problemelor lui stringente, si in nici un caz in jurul unui lider politic.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.