Creţu şi Făget plâng şi ei, câteodată…
Creţu şi Făget plâng şi ei, câteodată…
Investigatii18 octombrie 2011

Tranzacţia penală pregătită a fi tunul anului 2011 în Gorj nu se mai întâmplă. După doi ani ca jurnalist de investigaţii, am ajuns la performanţa de a bloca astfel de ilegalităţi monstruoase fără a scrie vreun rând şi fără a depune vreo plângere penală. Spitalul de la Bumbeşti Jiu, proaspăt renovat şi utilat modern, trebuia cu orice chip predat gratuit, la cheie, unui SRL înfiinţat în urmă cu câteva zile! După ce au conceput şi pus în aplicare un plan pe care l-au crezut deştept, Costin Creţu şi Ion Făget, patronii cotidianului Gorj Domino şi creatorii SRL-ului cu pricina, se aleg cu praful de pe tobă, demascaţi de un jurnalist care nici măcar nu apucase să scrie vreun rând pe acest subiect (!). E motivul pentru care Creţu mă pictează în fel şi chip în ziarul pe care îl conduce, uzând de o înşiruire de raţionamente nevalide, minciuni, insulte, invective şi cuvinte scabroase, care îl descalifică şi îl arată lumii aşa cum este.

Şoferul de la Gorj Domino, director al firmei ce trebuia să preia spitalul!

Din respect pentru cei care nu au chef sau/şi timp să citească acest articol lung, aduc în introducere un argument pe înţelesul tuturor: corespondenţa dintre SRL-ul cu pricina şi Primăria Bumbeşti Jiu, derulată în vederea preluării spitalului, e semnată de şoferul de la Gorj Domino, Ionuţ Scăunaşu, care e nominalizat drept director al firmei ce urma să gestioneze un spital cu o valoare de patrimoniu imensă, un spital de ale cărui prestaţii ar fi depins vieţile a sute de mii de pacienţi!!! Deci, şoferul de la Gorj Domino, Ionuţ Scăunaşu, nominalizat în caseta redacţională drept responsabil cu difuzarea ziarului, este directorul SRL-ului care ar fi trebuit să primească gratuit Spitalul de la Bumbeşti Jiu. Un SRL înfiinţat acum câteva zile, cu director şofer, a fost pe punctul de a prelua gratis un spital cu patrimoniu imens. Mai trebuie adăugat ceva???

Călinoiu: “sunt şantajat de Gorj Domino!”

În luna septembrie a.c., în contextul numeroaselor decese generate de culpe medicale în spitalele din judeţ, cotidianul GORJ DOMINO a derulat, circa trei săptămâni, campania de presă cu titlul “PESEDIŞTII OMOARĂ GORJENI!”. Ţinta: Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi preşedinte executiv al PSD Gorj, acuzat că e incapabil să gestioneze spitalele din subordinea sa. Pe parcursul campaniei, în două rânduri, Călinoiu spune public – şi e preluat chiar şi de GORJ DOMINO – că este supus unui şantaj de către acest ziar. Întâi, în ediţia din 8 septembrie a.c.: “(…) Vă folosiţi de campania asta pentru a şantaja, pentru a vă rezolva alte probleme”, ne-a spus, ieri, Ion Călinoiu”

Apoi, în numărul din 14 septembrie a.c., este publicată o scrisoare a lui Ion Călinoiu către Gorj Domino, în care preşedintele Consiliului Judeţean spune a doua oară că este şantajat: “(…) Este firesc, deci, în această situaţie, să cataloghez campania singulară dusă de ziarul Gorj Domino împotriva mea și a PSD-ului ca fiind un şantaj. (…)”.

Creţu arată asul din mânecă: “amorul întârziat pe care îl consumă alături de soţia prietenului său”

Tot în ediţia din 14 septembrie a.c., Creţu îi arată lui Călinoiu ceea ce el credea că e asul din mânecă: “(…) Mă limitez la a scrie cu probe, atunci când le am, despre (…) caracterul domniei sale, ţinând cont de amorul întârziat pe care îl consumă alături de soţia prietenului său.(…)”.

Mai mult decât pe faţă, direct, Creţu îl ameninţă că va dezvălui cu nume şi pronume partenera extraconjugală a lui Călinoiu! Astfel, Creţu nu face altceva decât să ofere probe în sprijinul acuzaţiilor de şantaj făcute de Călinoiu.

Brusc, PESEDIŞTII nu mai OMOARĂ GORJENI!

Spre sfârşitul lunii septembrie, campania “PESEDIŞTII OMOARĂ GORJENI!” se opreşte brusc, inexplicabil, fără a-şi fi atins niciunul dintre obiectivele sale de interes public declarate, fără ca în spitalele din Gorj să se fi schimbat ceva, fără a fi fost date pe mâna unor manageri performanţi. Deşi campaniile de presă se opresc abia după ce îşi ating măcar un  obiectiv, Creţu şi Făget au ordonat “pe loc repaus” înainte să fi generat ceva benefic pentru sănătatea gorjenilor.

Niciun rând critic despre Ion Călinoiu

Peste tot, nu numai în Gorj, în mediul oamenilor de afaceri, în mediul politic şi în mediul jurnaliştilor se vehiculează lucruri – unele adevărate, altele false – care nu ajung vreodată să fie scrise sau spuse prin media. După încheierea acelei campanii de presă, la Târgu Jiu s-a vorbit că Creţu şi Făget s-ar fi înţeles cu Călinoiu, în schimbul tăcerii lor, să primească în administrare Spitalul de la Bumbeşti Jiu. Mi-am spus ce-mi spun de fiecare dată, când aflu câte o mânărie vizibilă de pe Lună: “nu pot fi atât de nebuni, nu o pot face aşa, pe faţă!”. Din acel moment, în Gorj Domino nu a mai apărut niciun rând critic la adresa lui Ion Călinoiu. În zilele următoare, a fost înfiinţat S.C. PHASMATIS MED S.R.L., pe numele avocatei Daniela Creţu, soţia lui Costin Creţu. Apoi, “Oferta” din facsimilul  alăturat a fost înaintată Primăriei Bumbeşti Jiu, semnată, în calitate de director, de şoferul de la Gorj Domino, Ionuţ Scăunaşu. Nimic nu poate fi mai descalificant şi mai devoalator pentru Creţu şi Făget. Ei pretind că acţionează ca nişte băieţi deştepţi, dar formează un duet pe cât de comic, pe atât de tragic. Mai mult decât atât, continuând să se creadă isteţ, Creţu mimează transparenţa publicând trunchiat corespondenţa cu Primăria Bumbeşti Jiu. Mai exact, taie semnăturile ca să pitule şoferul – director!

Bobaru, încă un primar penal

Ajungem, acum, în ograda autorităţilor locale de la Bumbeşti Jiu. Aici, primarul Constantin Bobaru, însărcinat să predea urgent spitalul către SRL-ul abia înfiinţat, din dorinţa de  a simula o aşa-zisă procedură de achiziţie publică a săvârşit o cavalcadă de fapte penale. Legal ar fi fost ca, într-o şedinţă a Consiliului Local, să se stabilească intenţia şi condiţiile de predare a spitalului. Apoi, ar fi trebuit să fie invitate, într-o procedură legală şi unitară, firmele cu prestigiu şi tradiţie în domeniu, care au deja în administrare clinici medicale. Urma, firesc, înfiinţarea unei comisii de selectare a acestor oferte, negocieri cu ofertanţii ş.a.m.d.

În mintea primarului e ori calamitate, ori război!

Bobaru, în schimb, a trecut direct la convocarea „de îndată” a Consiliului Local, la 13 octombrie a.c., şi a încercat să impună constituirea unei comisii de negociere cu S.C. PHASMATIS MED S.R.L, din cinci membri, din care doi prestabiliţi: primarul şi secretarul Primăriei, Victor Şolea. Nu a reuşit, de aceea în ziua următoare a convocat o nouă şedinţă „de îndată” a Consiliului Local, procedură uzitată doar în situaţii de calamitate sau război! A doua oară nu s-a întrunit cvorumul necesar ţinerii şedinţei, motiv pentru care păpuşarii din spatele acestei tranzacţii au schimbat macazul: “facem întrunire politică, adunăm USL-ul la Bumbeşti Jiu şi dăm ordin clar să se voteze predarea spitalului către Creţu şi Făget”. Zis şi făcut, miercuri, 20 octombrie a.c., crema USL Gorj se reuneşte la Bumbeşti Jiu pentru a aduce la acelaşi numitor comun consilierii locali ai PSD şi ai USL!

Puiu Diaconescu şi Vasile Râbu se distanţează de Ion Călinoiu

Din fericire, lideri PSD ca Puiu Diaconescu şi Vasile Râbu s-au delimitat clar în ultimele zile de Ion Călinoiu, dând tonul unei noi schisme în PSD Gorj – inclusiv prin ieşiri publice împotriva predării spitalului către un SRL – aşa că rezultatele reuniunii de miercuri nu sunt tocmai previzibile.

Acte de caritate şi intenţii filantropice cu termen de garanţie ca şi expirat

În „Oferta” semnată de şoferul de la Gorj Domino, ca director al S.C. PHASMATIS MED S.R.L, s-a scris că, acceptând să preia gratis spitalul, firma respectivă face … acte umanitare, în spiritul unor intenţii … filantropice. Apoi, luni, 17 octombrie a.c., Primăria Bumbeşti Jiu e ameninţată de Creţu, în scris, că dacă nu predă spitalul până vineri SRL-ului, actele umanitare şi intenţiile filantropice se anulează!

Ministrul Raed Arafat: „să intervină DNA-ul şi Parchetul!”

În ultimele zile am purtat mai multe discuţii cu Raed Arafat, Ministrul Secretar de Stat din Ministerul Sănătăţii, care s-a arătat oripilat de posibilitatea predării unui asemenea spital către un SRL înfiinţat de câteva zile. A spus că situaţia e de competenţa DNA-ului şi a Parchetului şi că-l va informa personal pe ministrul Sănătăţii.
Luni, 17 octombrie, după ce am fost ameninţat de Creţu în cadrul unei convorbiri telefonice pe care o redă total denaturat în Gorj Domino, l-am informat personal pe prefectul de Gorj, Liviu Andrei, că e posibil să aibă aici, în judeţ, mai devreme decât îşi închipuie, un ziarist mort sau invalid, şi atunci, probabil, toată ţara va vrea să vadă pe cine şi cu ce a deranjat în ultima perioadă.
Astăzi, 18 octombrie, mă voi prezenta în audienţă la Biroul Teritorial Gorj al DNA şi, mai devreme sau mai târziu, voi ieşi în presa centrală pentru a demonstra ce se întâmplă astăzi în judeţul Gorj.

Cititorii să judece

Acestea sunt datele culese de mine cu bună credinţă, în interes public, fără a fi sprijinitorul vreunei alte firme interesate de preluarea Spitalului de la Bumbeşti Jiu. Aşa sunt eu: nu suport nenorociţii care fac nenorociri.
Aşa să îmi ajute Dumnezeu!
P.S. Nu-i răspund lui Creţu în codul de comunicare instituit de el pentru că eu nu pot coborî până unde poate urca el, deci, n-avem unde să ne întâlnim. Nicio pierdere: e un ins care îşi foloseşte soţia drept paravan, cu convingere şi foarte mândru de el însuşi, atât.

20 COMENTARII
  • Elena Popescu 18.10.2011 la ora 8:39 am
    Bravo Narcis! Am citit si ce a scris Cretu in ziarul lui, e penibil e jalnic. Sau poate crede ca oamenii au uitat cine este. Sunt convins ca vei reusii findca mai functioneaza institutiile statului iar astfel de hotii evidente nu trebuie lasate sa se intample. Bafta si meriti un premiu. Iar in ceea ce-l priveste pe filantropul Cretu.... duca -se
  • Bobaru rusinee 18.10.2011 la ora 10:05 am
    Bravo ...felicitari !!!ai facut un lucru extraordinar de bun ca ai descoperit aceasta ilegalitate pe care primarul penal din bumbesti jiu o face ! Sunt sigur ca o sa faci lumina la bumbesti jiu ! Dumnezeu sa ti ajute !!!
  • ina v. 18.10.2011 la ora 17:58 pm
    Oameni ca tine ma fac sa cred ca Romania nu e inca pierduta definitiv!Felicitari!Deschide o petitie online contra preluarii frauduloase a spitalului si o voi semna!Ar trebui sa nu fi lasat singur in demersul asta,sa nu fim cu totii atat de lasi...In Gorjul zilelor noastre curajul a devenit un fel de "one man show" si nu e normal.
  • Omar Sharif 18.10.2011 la ora 18:18 pm
    Cretu si faget fac parte din ceea ce Prefectul, DIICOT si BCCO ar trebui sa anihileze inainte de a se manifesta juridic, faptic si financiar! Toti stiu informatiile cu mult inainte si NU actioneaza niciodata pentru ca tremura chilotii pe ei in astfel de situatii... sau sunt complici cu sau fara voie. Oricum, in cazul expus de jurnalistul de investigatii, miroase MULT a Morega!
  • Moranda Gaby 18.10.2011 la ora 18:50 pm
    Bobaru ar fi trebuit DEMULT, sa fie in ATENTIA anumitor institutii. Toti administraorii de firma se plang ca, dupa Filip, este primarul cu scorul si "stomacul" PREA mari ! Acesti oameni, dupa ce au ajuns in fruntea urbelor pe care le "conduc", cu sprijinul partidelor din care fac parte, acum le confunda cu propria lor batatura.
  • Roman Barbat 18.10.2011 la ora 18:53 pm
    O intrebare am si eu: "De unde si cum afla Faget, despre amantele tutuor politicienilor?"
  • gica 19.10.2011 la ora 0:39 am
    Bai frate , l ai facut TERCI pe ,, marele.. filozof , pardon , filfizon Cretu . Esti tare nea' Dajule . Tine o tot asa fiindca tu ori o sa mori calcat de vreo Toyota L.C. ori ramai singurul ziarist din Gorj . Cum am mai spus , nu esti pe creaca ta . FELICITARI .
  • word1 19.10.2011 la ora 10:39 am
    Asa e cand un om isi risca averea, sanatatea si familia pt. a face ceva in folosul comunitatii si a mai duce o speranta pt. sistemul sanitar din Gorj. Trebuie sa apara niste nebuni, psihopati care critica si spun numai minciuni despre oamenii care vor sa faca ceva bun pt. viitorul nostru si al copiilor nostri. Sper sa-ti ajute D-zeu, Dajule, sa te vindeci la cap pt. ca ai apucat-o pe cai gresite.
  • Narcis DAJU 19.10.2011 la ora 10:53 am
    @) word1 1. Un nebun, un psihopat, un bolnav la cap asa cum ma califici tu nu poate schimba absolut nimic in jurul lui, nici gand sa poata bloca un asemenea tun. 2. Cretu si Faget isi risca in primul rand libertatea lor procedand asa cum am dovedit in articol. Apoi, risca sanatatea prezumptivilor pacienti, cu directori soferi la o firma ce administreaza un colos ce decide cum si cat dureaza vietile oamenilor. P.S.: E ultima data cand accept sa fiu calomniat, injuriat, insultat aici, pe www.gorjnews.ro, fara niciun argument si pe banii mei. Vorba cantecului: in patul meu? si pe muzica mea???
  • ina v. 19.10.2011 la ora 19:46 pm
    Bravo!Sa terminam odata cu ciocoii noi care ne otravesc societatea!si totusi,exista dreptate...
  • cosmin 19.10.2011 la ora 20:17 pm
    Pai tu jignesti in articol, Narcis. Ce pretentii ai la cei care comenteaza. Pe primar il faci penal si pe celalalt un hot. E fraier primarul ala ca nu te da in judecata. Eu il mai si cunosc, si chiar foarte bine si niciodata nu a fost si nu va fi omul ala cum il zugravesti tu aici. In cel mai rau caz poate sa nu fie rau intentionat dar sa nu cunoasca toate detaliile pe care vad ca le stii tu. De ce nu astepti sa vedem ce si cum va fi. Ca dupa ce scria in contractul oferta al lui Cretu, Primaria B-Jiu nu prea are ce pierde, avand in vedere ce se obliga Cretu sa faca si oricand ar fi putut fi rupt un eventual contract in cazul nerespectarii vreunei clauze. Cred ca pt prima data am ajuns sa nu mai cred ce scrii tu. Si imi pare rau, am crezut mult timp in calitatea amului Daju. Dar m/am inselat.
  • Narcis DAJU 19.10.2011 la ora 20:35 pm
    @) cosmin L-am numit penal pe Bobaru pentru ca a coordonat intr-o maniera penala cel putin o procedura de achizitii publice penala. A convocat pentru joi o sedinta de consiliu local pt predarea spitalului si, concomitent, a declarat public ca a doua zi, vineri, e ultima zi de depunere a ofertelor. Modul in care a tinut cu tot dinadinsul sa predea spitalul catre acel SRL e de competenta procurorilor. Intai, ar fi trebuit sa ceara, impreuna cu consiliul local, o evaluare a spitalului actualizata. Cu consiliul local, ar fi trebuit sa decida in ce fel se redeschide spitalul. Apoi, ar fi trebuit facute oferte-invitatii catre cele mai importante firme din domeniu. Bobaru s-a purtat ca si cum ar fi avut o fata handicapata, sluta, care i-a fost ceruta noaptea, pe intuneric, si trebuie neaparat maritata si deflorata pana se face de ziua si vede ginerele cu ce pocita s-a ales. Or, spitalul acela nu e nici slut, nici pocit, e un bun al statului ce trebuie administrat profesionist si eficient.
  • cosmin 20.10.2011 la ora 0:16 am
    Da, dar pana sa fie penal... mai e cale lunga. a fi penal inseamna sa fi condamnat definitiv pt o fapta penala.eu am avut curiozitatea sa citesc in domino clauzele alea contractuale. Nu prea am gasit nimic aiurea... sincer! omul chiar se obliga acolo sa faca investitii, profitul urma sa fie justificat cine si cum se imparte, contract cu casa se facea... deci unde era hotia totusi?ca din contractul ala eu nu prea vad cum s/ar putea fura. din contra, cretu daca nu se tinea de clauzele alea nu prea era fericit. Apoi sa nu uitam ca toti aia "marii" care desfasoara activitate medicala au dat inapoi.Au venit, au vazut, dar nimic...eu unul vreau spital in orasul meu si il judec pe primarul pe care l-am ales eu, si nu tu, in momentul in care sunt in masura sa o fac. as fi asteptat sa vad ce se intampla, sa vedem contractul final care se incheia si care era probabil unul public, ca doar nu suntem Nokia, si abia apoi puteam analiza, cum de altfel era firesc si civilizat, pe ceva concret. Trageam concluzii pertinente si nu faceam pe judecatorii inainte de proces, nu crezi? un lucru e sigur:eu si multi altii suntem oripilati de scandalul iscat si modul in care s-a dus, cu jigniri la adresa unor oameni care, sincer, nu ne-au convins pe noi bumbestenii ca ne-ar vrea raul. Oamenii din orasul asta sunt nemultumiti si sper sa nu pui umarul prin ceea ce faci la un esec pt orasul nostru. Plus ca tu jignesti mii de oameni prin articolul tau, oameni care l-au ales si care au incredere in acest om pe care tu il numesti primar penal. eu sunt unul dintre acestia.
  • Narcis DAJU 20.10.2011 la ora 0:27 am
    @) cosmin Bobaru a incalcat legislatia achizitiilor publice, si nu e prima data. Daca ar fi respectat legea si etapele legale ale unei proceduri de achizitie publica, acel SRL era eliminat din fazele premergatoare si nu ajungea sa propuna un contract de asociere in participatiune. Daca nu iesea scandal si daca acei consilieri locali nu s-ar fi opus demersurilor penale ale lui Bobaru, spitalul ar fi fost acum pe mana acestui SRL cu director sofer la un ziar. Nu cred, cititorule care te faci ca nu vezi si nu pricepi, ca ai fi avut curaj sa te tratezi acolo.
  • stoenescu dafina 20.10.2011 la ora 9:17 am
    Nume si pronume? Cine e semianalfabet?
  • Narcis DAJU 20.10.2011 la ora 9:22 am
    @) stoenescu dafina Ziarul acesta are un public-tinta elevat, care cunoaste licentele de limbaj aflate in circulatie la acest moment.
  • stoenescu dafina 20.10.2011 la ora 16:07 pm
    Mda, deci nu stiam ca in licentele de limbaj actuale se foloseste : nume si pronume pentru publicul tinta elevat. Am auzit spunandu-se asa prin piata de catre femeile care vin cu produse agricole de la tara. Sunt de acord ca articolul spune ceva ce trebuie inteles, dar parca nu suna bine...
  • codruta 22.10.2011 la ora 19:09 pm
    Bravo Narcis, felictari!
  • yoyo 26.10.2011 la ora 14:29 pm
    narcis verifica te rog si firma de paza a celor doi. Mai exact orele pontate la oameni. In mod corect ar trebui ca orele din contractele de paza sa fie egal cu orele lucrate de oameni din pontajele firmei lor. Dar o sa constati ca orele pontate sunt muult mai mici pontate decta cele trecute in contractele cu beneficiarii. ca o intrebare ; unde sunt restul orelor contractate?? de ce lipsesc din pontaje?? se eludeaza plata la stat a obligatiilor; si de ce au platit beneficiarii contractele sau pe ce baza au platit (punctajul cu firma de paza care nu bate cu statul de plata). altfel spus beneficiarului i se prezinta situatia corecta o orelor prestate de oamenii de paza iar la stat se depune alta situatie mult mai mica pentru a plati mai putin
  • yoyo 26.10.2011 la ora 14:32 pm
    as dori sa nu publicati comentariul
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.