Crin Antonescu: “Gorjul nu este județul lui Ponta”!
Crin Antonescu: “Gorjul nu este județul lui Ponta”!
Interviuri12 mai 2014


Narcis Daju: Vă aflați în vizită, în “județul lui Ponta”, premierul României. Dânsul are 10 ani în spate ca deputat de Târgu Jiu, niciun investitor adus la Târgu Jiu, zero locuri de muncă create în Târgu Jiu. Aveți o explicație pentru situația asta?
Crin Antonescu: Nu cred că eu trebuie să dau explicații,  sigur că domnul Ponta, mai ales în calitate de prim ministru de doi ani, ar trebui să aibă răspunsurile pentru această situație, cu atât mai mult cu cât în discursul domniei sale Gorjul, în general, este prezentat ca județul lui Ponta, deși evident nu este așa.
N.D.: Ați avut, cu Ponta, discuții oficiale sau private legate de Gorj, cât timp a existat USL-ul? Noi, totuși, căutăm o explicație pentru faptul că Gorjul, deși e etichetat ca “județul lui Ponta”, a fost abandonat în primul rând de Ponta, și în al doilea rând de ceilalți lideri politici.
C.A.: Am avut discuții despre Gorj doar în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, când îmi aduc aminte emoțiile cu care domnul Ponta a ieșit deputat, deși era un Colegiu în care mai fusese și era un Colegiu în care era sprijinit de un puternic aparat administrativ.

“Este scandalos ce a fãcut Cârciumaru!”

N.D.: Recent, niște imagini cu președintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, au făcut înconjurul țării.  Dânsul și-a permis să amenințe, de față cu presa, un magistrat, președintele BEJ, pentru simplul fapt că un alt candidat pe Colegiu 2 Senat – Ion Săvoiu, președintele Forței Civice Gorj – și-a permis să intre înaintea lui Mihnea Costoiu, să-și depună candidatura. Ați văzut imaginile?
C.A.: Da, eu cred că aceste imagini pot fi citite și în felul următor: dacă cineva ar dori să facă un film despre situația politică a României, despre ce înseamnă feudalismul românesc, despre ce înseamnă sistemul baronilor PSD, probabil și-ar pune actorii să facă tot ce au făcut cei pe care i-ați amintit. Mie mi se pare, sigur, scandalos, dar mi se pare foarte grav din perspectiva faptului că, personal, am legat multe speranțe de domnul Ponta, de vârsta sa, de posibilitatea unei alte mentalități, care să se impună în fața baronilor, pentru că în fond domnul Cârciumaru nu a făcut decât să nu se stăpânească, n-a făcut decât ceea ce gândesc si fac ei peste tot și oricând.

 “Perspectiva partidului stat este înspăimântătoare”

N.D. Se poate spune că partidul stat parazitează România și că românii au picat victime partidului stat? Probabil că ați văzut satele, orașele pline de afișe roșii…. Ce face PNL-ul pentru a oferi o alternativă reală la partidul stat?
C.A. PNL-ul a fost mereu un partid înspăimântat de perspectiva partidului stat în România. Este, în fond și în sinteză, ceea ce ne-a făcut adversari înverșunați ai regimului Năstase între 2000 și 2004, și ceea ce ne-a făcut adversari la fel de duri ai regimului Traian Băsescu, pentru că marea problemă, dincolo de vorbe, a regimului Traian Băsescu este că a încercat să schimbe baroni portocalii cu baroni roșii, este motivul fundamental al despărțirii noastre de PSD, din cadrul USL, pentru că în fond la baza acestei construcții stătea abandonarea oricărei tentative de partid stat, sub orice formă.

N.D.: După constituirea USL, după ce Dian Popescu a cerut funcții în instituțiile publice, demers firesc, a început o vânătoare a liderilor PNL Gorj, de către magistrați subordonați PSD-ului, și știți că sunt lideri PNL Gorj trimiși în judecată. Din punctul ăsta de vedere, se poate spune că PNL Gorj este într-o oarecare disoluție, un lucru grav având în vedere că vorbim de “județul lui Ponta”. Sâmbătă, la Rovinari, la mitingul PSD au fost primari PNL pe scenă, alături de Ponta și sunt, în momentul de față, pe afișe, primari PNL alături de candidații PSD. Ce mesaj de unitate și coeziune transmiteți liberalilor gorjeni?
C.A. : În primul rând le transmit că noi, cei care reprezentăm PNL, în Parlament, în Parlamentul European, în toate structurile oficiale ale acestui partid, nu suntem intimidați și nu dăm înapoi niciun pas, tocmai de aceea am luat decizia extrem de grea de a rupe o înțelegere care nu mai era respectată în spiritul ei de către parteneri. Ceea ce se întâmplă în Gorj cu unii primari se întâmplă în toată țara. PSD-ul  reface o istorie pe care o cunoaștem din 2000 încoace, face din nou, la vedere, lucrurile pe care le-a făcut între 2000 și 2004, pe care le-a făcut PDL-ul între 2008 și 2012, și acesta este un lucru foarte trist pentru că înseamnă că ne învârtim, în societatea și în politica românească, într-un cerc vicios.

“Toți liderii PNL, deci și Dian Popescu, își joacă scaunul pe 25 mai”

N.D.: Aveți de gând să reorganizați managementul organizației județene? Se simte nevoia unei schimbări, adică liderul Dian Popescu nu mai controlează organizația la modul real și oamenii, liberalii, așteaptă asta de la dumneavoastră. Sigur, domnul Dian Popescu a avut grijă să spună tot timpul că are o relație bune cu dumneavoastră, că îl susțineți necondiționat. Partidul i-a cam fugit de sub picioare, dovadă ce se întâmplă și cu primarii…
C.A.: Eu am deplină încredere în Dian Popescu, ca lider al acestei organizații. Faptul că unii primari, sub presiuni de tot felul și la vedere ale Guvernului, ale administrației locale a PSD, cedează, evident nu este vina lui Dian Popescu, și eu cred că, în ciuda tuturor acestor condiții dificile, PNL, condus în Gorj de Dian Popescu, va avea rezultate bune la aceste alegeri europarlamentare. Bineînțeles, pe de altă parte, începând cu mine, toți liderii partidului vor face un decont la sfârșitul acestei campanii.
N.D.: În momentul când dumneavoastră ați demisionat de la șefia Senatului, nu era firesc ca măcar în ”județul lui Ponta” liberalii din funcții publice să se solidarizeze cu dumneavoastră, să scoată sabia la PSD, să facă o opoziție reală?
C.A. Nu. Sigur că liderii PNL trebuie să facă opoziție, și fac în cea mai mare parte opoziție reală la PSD. Pe de altă parte, decizia pe care am luat-o la nivelul întregii țări, fiind vorba de funcționari publici și nu de oameni numiți politic, a fost respectată și la Gorj, și ceea ce este important din punctul meu de vedere pentru orice funcționar public, că este membru PNL sau nu, este să-și facă din perspectiva îndatoririlor sale, datoria.
 

“Politizarea echipei Pandurii Târgu Jiu, de rău augur”

N.D.: Liderii PSD Gorj au ajuns să conducă și vicecampioana României, Pandurii Târgu Jiu. Ca fost ministru al Sportului, cum comentați asta? Echipa s-a dus în cap de când a fost preluată de PSD Gorj…
C.A.: E mult de când am fost ministru al Sportului, s-au schimbat multe, nu toate în bine, dar cred că politizarea până și a sportului este de rău augur, oricând și oriunde.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.