Cu o manipulare mică, de doi lei, primiţi?
Cu o manipulare mică, de doi lei, primiţi?
Opinii21 octombrie 2010

„Ia de la Băsescu”

Subiectul săptămânii în presa locală l-a constituit o super-giga-mega dezvăluire legată de atribuirea netransparentă de către Consiliul Judeţean Gorj a două posturi de pază către S.C. TEAM GUARD S.R.L., administrată de Victor Mecu.
Două posturi de radio, un post de televiziune, un cotidian regional şi unul local au făcut publică dezvăluirea şi au asigurat decorul în care consilieri judeţeni de anvergura lui Gheorghe Grivei şi Dumitru Dascălu, deci trei la kil, s-au dat de ceasul morţii că Ion Călinoiu prejudiciază interesul public, acordând pe sub mână un contract cu o miză financiară inexistentă – două posturi de pază.
Ce nu a spus nimeni din presa locală până acum este că, exact în acelaşi timp, Consiliul Judeţean a atribuit – la fel de netransparent, la fel de pe sub mână – alte două posturi de pază, la sediul din parcul central al Muzeului Judeţean şi, respectiv, la sediul din strada Bradului al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Beneficiarul: Ion Făget, administratorul S.C. SIGNOVINCE S.R.L.
De ce S.C. TEAM GUARD  S.R.L. e prezentată ca participantă la învârteli pe bani publici şi despre S.C. SIGNOVINCE S.R.L. nu se suflă o vorbuliţă? Ce diferenţiază cele două firme şi/sau cei doi patroni?
1. Şi Mecu, şi Făget sunt ofiţeri SRI în rezervă. În perioada în care au fost activi, Făget, ex-comandantul SRI Gorj, a văzut şi auzit mai multe decât Mecu. Acesta ar putea fi motivul pentru care Ion Călinoiu nu a cerut subordonaţilor ce asigură relaţia cu presa să emită un comunicat clar, cu informaţii complete despre întraga procedură de atribuire, despre ambele firme şi despre toate cele patru posturi.
2.În plus faţă de Mecu, Făget e proprietar de media. În bătătura lui se pot demara sau întrerupe campanii de presă, anchete ş.a.m.d. El decide din ce parte bate vântul, care sunt băieţii răi şi care sunt băieţii buni. Încă un argument pentru Ion Călinoiu să tacă mâlc.
3. Spre deosebire de Mecu, Făget are o relaţie excelentă cu liderii PDL Gorj care decid la cine ajung contractele din energie şi minerit.  Prin organele de presă pe care le finanţează, acei lideri PDL decid ce melodii se cântă în spaţiul public şi în ce game. Făget a început să aibă trecere la vârful PDL Gorj abia după ce a scos din playlist-ul ziarului său anumite piese. Florea Nuţă, patronul S.C. Pază şi Protecţie S.R.L., cea mai mare din Gorj, mi-a acordat ieri o declaraţie care, exact din motivele enunţate anterior, cu greu va putea fi preluată de alt organ de presă: „în luna februarie a.c. am obţinut contract de pază, până în decembrie,  la Baza de Aprovizionare Rovinari, componentă a SNLO. Deşi dispuneam de capabilităţile necesare şi nu a fost nicio problemă în a-mi onora obligaţiile, am fost forţat de persoane de la vârful PDL Gorj să cesionez contractul lui Făget, în luna iulie. Nu am cedat paza de drag, fireşte că nu”. Cum ar veni, ia de la Băsescu, nenicule.

4. Ultimul motiv pentru care s-a ajuns la prejudicierea fără argumente reale a imaginii publice a S.C. TEAM GUARD S.R.L. este lipsa de profesionalism a specialiştilor în public relations din cadrul Consiliului Judeţean. Era de datoria lor, chiar dacă nu li s-a cerut expres de către Ion Călinoiu, să emită un comunicat de presă clar, corect şi complet despre întreaga procedură de atribuire. Reascultând acum declaraţiile acordate de Adina Andriţoiu e clar că a făcut subinformare prin omisiune, şi nu informare publică. Argumentul că a fost întrebată cu temă, cu tentă doar în legătură cu cele două posturi atribuite firmei lui Victor Mecu nu ţine. Apoi, faptul că Ion Călinoiu ar fi informat personal presa despre toate cele patru posturi de pază şi că presa a preluat doar ce a avut nevoie ca să-şi facă treaba e greu de demonstrat şi de crezut.

Despre jurnalismul în interes public făcut astăzi în Gorj, cu bugete de sute de milioane lei vechi lunar, nu mai am de declarat, sub propria  semnătură, nimic.

4 COMENTARII
  • Louis Turcanu 22.10.2010 la ora 14:26 pm
    Aici de ce nu mai comenteaza nimeni??? Oare Faget si Calinoiu sunt dumnezei!
  • Robert 28.11.2010 la ora 23:15 pm
    Imaginea societatii Team Guard are de suferit datorita lipsei de atentie si profesionalism a autoritatilor romane. S.C. Team Guard SRL a fost infintata in anul 1992 si are sediul in Bucuresti. Conform legii, politia romana nu trebuia sa emita avizul pentru inscrierea unei alte societati cu numele Team Guard pe teritoriul Romaniei. Recent a aparut firma Team Guard din Tg. Jiu, firma care apare in diverse "scandaluri" ce strica imaginea numelui Team Guard din Romania.
  • Alex 10.11.2011 la ora 16:33 pm
    @ Robert Nu este SC Team Guard SRL , este SC Team TG Guard SRL , asa ca nu mai comenta daca nu te documentezi .
  • jokero 14.09.2014 la ora 23:28 pm
    Problema este ca toate firmele de paza care vin la minele din valea jiului si nu acuzpe nimeni, nu prea platesc si prefera sa tina pensionari cu pensi de 2000 de lei ca nu prea comenteaza daca ramane cu salariul in urma sau daca il dau in doua rate sau tarziu sau chiar deloc;) desi ca sefi de tura poti tine un pensionar mai slab si inalt da in posturi trebuie agenti tineri fiecare trebuie sa lucreze de unde este nu oti sal pui pe unu de la uricani sa faca naveta la petrosani sau eu stiu salariul sasa e mic si nu iti ajunge.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.