Culisele desfiinţării Universităţii "Brâncuşi"
Culisele desfiinţării Universităţii "Brâncuşi"
Investigatii10 februarie 2012

Ne-am obişnuit, în ultimii ani, şi ni se pare deja firesc ca în România regula să fie încălcarea şi sfidarea legii, şi nu respectarea ei. Universitatea “Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu ar trebui să fie unul dintre pilonii democraţiei, ai statului de drept, un spaţiu care să emane civilizare, o instituţie de forţă care să dea tonul în judeţ şi să pună o muzică a progresului, a dezvoltării. Din păcate, în UCB nu mai există nici lege, nici morală, iar pentru Gorj această instituţie se resimte doar ca un aspirator de plătitori de taxe de şcolarizare care generează, la schimb, şomeri cu diplomă. Mai mult, UCB consacră ca profesori universitari tot felul de inapţi, avizi de a se împăuna cu titluri pentru a-şi obloji infirmităţile.

Opoziţie zero în UCB faţă de rectorul deraiat

De câteva luni urmăresc fascinat ce se întâmplă la vârful UCB. Rectorul Adrian Gorun şi-a pierdut complet busola şi e pe punctul de a scufunda definitiv corabia pe care o tot duce în derivă de peste şase ani. Foarte greu de înţeles pentru mine e cum o instituţie întreagă, toată floarea universitarismului gorjean, deraiază o dată cu rectorul, cum nimeni nu face o minimă opoziţie, deşi faptul că ei toţi acum privesc cu mâinile în sân cum se desfiinţează UCB îi va lăsa pe foarte mulţi, curând, fără locuri de muncă.

Chiriţescu s-a dat peste cap să piardă alegerile

Apoi, nu pot înţelege de ce toată campania internă de alegeri s-a rezumat la o înfruntare retardă, din care presa şi comunitatea locală au priceput doar atât: 1. că în UCB e un grup infracţional care vrea să destabilizeze instituţia şi să-i ia scaunul de rector lui Gorun; 2. că Dorel Chiriţescu, contracandidatul oficial, o are mare. Pe Chiriţescu nu l-am cunoscut ca profesor sau manager universitar, iar la nivel de societate civilă în Gorj este inexistent. Ca şi candidat pentru funcţia de rector pot spune că s-a dat peste cap să piardă alegerile, ceea ce, e limpede, va reuşi.

Vasile Popeangă, îngenunchiat de Gorun

Complet nedumerit sunt şi de absenţa din dezbaterea publică a situaţiei tragice a UCB, aflată, clar, în curs de desfiinţare. Cel puţin pe domnii parlamentari de Gorj ar fi trebuit să-i interese această instituţie. L-am văzut doar pe Vasile Popeangă ţinând, în genunchi, în Senatul UCB, un discurs de susţinere necondiţionată a lui Gorun.

Ministerul Educaţiei nu-l validează pe Gorun, ca rector, şi retrage finanţarea UCB!

E clar, Adrian Gorun va câştiga mai mult decât detaşat alegerile interne pentru un al treilea mandat succesiv de rector. Acest lucru va determina desfiinţarea UCB, pentru că, potrivit Legii Educaţiei, întâi Ministerul de resort nu-l va valida ca rector şi, apoi, va retrage finanţarea UCB.
În continuare, explic cronologic factorii care determină desfiinţarea UCB. La 4 ianuarie 2011, preşedintele Băsescu a promulgat noua Lege a Educaţiei. Aici se scrie că o persoană nu poate fi rector mai mult de 8 ani la aceeaşi universitate, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele. Tot în lege se spune că durata mandatului de rector este de 4 ani. Adrian Gorun are peste 6 ani ca rector al UCB, deci nu mai poate candida pentru încă un mandat, deoarece ar depăşi perioada de maxim 8 ani admisă de lege în fruntea unei universităţi.

Carta UCB, respinsă de Minister, din cauza nebuniei lui Gorun

Pentru că este deraiat, Adrian Gorun a impus aprobarea internă a Cartei UCB, în contradicţie cu Legea Educaţiei! În Carta adoptată de Senatul UCB în aprilie 2011, Gorun impune prevederea conform căreia mai are dreptul să stea 8 ani rector la această universitate! Cum era firesc, Ministerul Educaţiei respinge de la aprobare Carta UCB.

Constrâns, Gorun modifică textul Cartei, specificând că nu mai are dreptul de a candida, exact aşa cum prevede, de altfel, şi noua Lege a Educaţiei. Bineînţeles că, în această a doua formă, Ministerul aprobă Carta UCB.

Noul ministru al Educaţiei deja i-a dat cu tifla lui Gorun

În decembrie 2011, proaspăt-instalatul ministru al Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba, pe atunci secretar de stat, emite o Circulară ministerială în care spune clar că Gorun şi cei cu vechimea lui în postul de rector nu mai pot candida.

Gorun încalcă Legea şi Carta UCB şi persiflează Ministerul

În ianuarie a.c., Adrian Gorun, încălcând 1. Legea; 2. Carta UCB; 3. precizările scrise emise de Minister, îşi depune candidatura la postul de rector, după care forţează forurile interne să i-o valideze! Mai mult decât atât, în comunicatul de validare a candidaturii lui Gorun se încalcă norme elementare de logică, afirmându-se că, până acum, Gorun a fost rector dar, în realitate, n-a fost rector!

Aveţi, mai sus, semnăturile a cinci cocoşaţi cu destine de sclavi, care încalcă senini Legea Educaţiei şi Carta UCB, doar ca să-i facă pe plac rectorului deraiat. Conform Legii Educaţiei, obligaţia lor era cu totul şi cu totul alta…

Paşii desfiinţării UCB, după alegerea lui Gorun ca rector, sunt trecuţi negru pe alb în noua Lege a Educaţiei.

La 9 februarie a.c., Cătălin Ovidiu Baba, cel care deja i-a declarat ilegală candidatura lui Gorun, este validat de Parlament ca ministru al Educaţiei. Disperat, Gorun comandă rapid articole de presă prin care-şi prezintă omagiile la picioarele noului ministru. Inutil, veţi vedea. Mai mult, cere să fie postate comentarii pe site-urile ziarelor locale, în care sunt enumerate cărţile semnate ca şi co-autori de Gorun şi Baba. În capul rectorului, acesta e un argument pentru noul ministru să încalce legea.

Maestrul Dumitru Fărcaş, distribuit de Gorun în rolul de clovn electoral

De peste 2200 de zile rector la UCB, Gorun a avut peste 2200 de ocazii să-i acorde Maestrului Dumitru Fărcaş titlul de Doctor Honoris Causa al UCB. A anunţat că o va face în ultima sa zi de mandat, în interes strict electoral, cu câteva ore înaintea alegerilor interne pentru funcţia de rector, în cadrul unei paranghelii în care urma să premieze profesorii şi studenţii cu drept de vot. Prevenit că e distribuit în rolul de clovn electoral, în ciuda onorariului regesc pregătit la vedere şi nu numai de Gorun, Maestrul Dumitru Fărcaş a anunţat că nu mai vine la Târgu Jiu.

Gorun, un rector din ce în ce mai sinistru

Până la ora redactării acestui material, joi, 9 februarie, cu două zile înaintea aşa-zisei “Gale”, acest sinistru rector încă nu a anunţat public că paranghelia nu se mai ţine! Mai mult, i-a ordonat purtătoarei de cuvânt a UCB, Mirabela Tufan, să nu mai răspundă deloc solicitărilor verbale de informaţii publice venite din partea GORJNEWS. De câteva săptămâni, ca să aflăm câte ceva din curtea UCB, trebuie să rugăm colegi de la alte ziare să sune purtătoarea de prune în gură, Mirabela Tufan. Lor le răspunde, nouă, nu!

Gorun amestecă Senatul UCB în răfuiala sa cu prefectul Liviu Andrei!

Mai adăugăm, deşi e inutil, că din noiembrie 2011 Gorun a interzis ca hotărârile Senatului UCB să mai fie făcute publice! Are şi motive, din moment ce a amestecat acest for în răfuiala sa cu prefectul Liviu Andrei, pe care l-a reclamat, din partea Senatului, la primul-ministru şi la ministrul Educaţiei!

Concluzii

Adrian Gorun câştigă detaşat scaunul de rector, Ministerul Educaţiei nu-l validează în funcţie şi retrage finanţarea UCB, aspecte care vor grăbi desfiinţarea instituţiei. Ceea ce, ca să fiu sincer, ar însemna sfârşitul unei mari minciuni – Universitatea “Constantin Brâncuşi”.
Precizări: 1. Exact când semnam articolul de faţă am primit telefon de la UCB şi mi s-a spus că e o coadă imensă la uşa domnului rector Adrian Gorun, care ţine să poarte discuţii personale cu majoritatea cadrelor didactice, ca să se asigure că va obţine peste 100 % din voturile alegătorilor.
2. Propun ca, după desfiinţarea UCB, spaţiile defunctei instituţii să fie folosite pentru deschiderea unui lanţ de clinici de boli mintale. Manager peste acest posibil … consorţiu poate fi un singur om. Ştiţi cine…

18 COMENTARII
  • Gabi 10.02.2012 la ora 9:26 am
    Un singur cuvant e suficient pentru acest articolo: BRAVO ! Ai expus mai mult decat elocvent situatia Universitatii. Sa speram ca vede si cine trebuie .....
  • Aly 10.02.2012 la ora 9:36 am
    Dupa cate stiu, in cei 2 ani Gorun era secretar general la MECT, cu cartea de munca la minister! Prin urmare, una e sa fii rector si alta SG, exercitand atributii de rector! Mai mult, legea nu are caracter retroactiv, nu stiu daca Baba, medic veterinar fiind se pricepe mai bine ca Gorun la Acte administrative! Iar de UCB, nu va faceti griji, va fii in continuare! Mi-e teama ptr. dv. ca se va aplica zicala cu cainele care moare de drum lung...!
  • alexandra 10.02.2012 la ora 10:24 am
    LEGEA E CLARA, INCONSTIENTA CELOR DIN UCB E MAXIMA! ....UNA SAU MAI MULTE dintre urmatoarele masuri: a) revocarea din functie a rectorului... b) reduce sau elimina accesul la finantarile din fondurile publice... c) reorganizare sau desfiintare. Nici macar nu trebuie sa ne dea alt termen de alegeri, ne pot desfiinta automat! TREZITI-VA!
  • Nea Costache 10.02.2012 la ora 14:24 pm
    Scuzati de offtopic d-le Daju dar tin sa va dau o veste trista: micutul Paul Ispas, in salvarea caruia ne-am implicat cu totii acum un an, s-a stins. http://www.neacostache.com/2012/02/10/micutul-paul-ispas-s-a-stins/
  • sasa 10.02.2012 la ora 17:43 pm
    daca asa sunt profesorii...******.....va dati seama oameni buni cum le sunt elevii.........PACAT....MARE PACAT !!!! ....
  • P.C.R. 10.02.2012 la ora 20:34 pm
    Gorun a luat lectii de la invatacelul sau, Basescu. Si acesta din urma se sterge la fund cu legile si Constitutia Romaniei. Multumim din inima partiudului si mult iubitului si stimabilul sau conducator, indragit si adulat de intreaga natiiune! Intrapolati fraza de mai sus la nivelul UCP (partid) si Gorun (Basescu).
  • niculina 10.02.2012 la ora 21:52 pm
    o analiza corecta, pacat ca ,,universitarii” de pe Jiul de Sus sunt orbi, o sa li se sparga oala in cap, poate atunci se vor dezmetici
  • GIGI 11.02.2012 la ora 0:02 am
    Felicitari pentru articol, domnule Daju ! Ne bucuram ca mai exista libertatea presei in Gorj si ca ziarul dvs. nu-l elogieaza pe liderul maxim pentru bani, cum o fac alte ziare. Prezentati situatia reala din interiorul UCB pe care majoritatea cadrelor universitare nu o mai constientizeaza, creierele fiindu-le spalate de tot ceea ce le repeta Gorun in sedinte. Pacat ca angajatii UCB nu au coloana vertebrata si libertate de gandire drept care vor vota ceea ce li se dicteaza atunci cand sunt chemati la rectorat precum oile, incolonati pe facultati si unde li se explica care este cel mai bun candidat. Asteptam sfarsitul unei "mari minciuni" - U.C.B.
  • Justice2 11.02.2012 la ora 0:24 am
    De ce se preocupa toata lumea de domnul Gorun, cand cel ce ar terebui sa vegheze la aplicarea legii in teritoriu, prefectul Liviu Andrei, o incalca?Va dati seama daca le da mai multa putere prefectilor, ca vor spori si abuzurile? Inclusiv faptul ca sunt tinuti ilegal in functii, nu e un abuz! Pentru ca guvernul a modificat L188/1999 – statutul functionarilor publici, de 13 ori in intervalul 2009 – 2010, 1. una din modificari fiind aceea referitoare la organizarea concursului pentru ocuparea unui post de prefect ori subprefect – deci perioada cand o functie vacanta de prefect poate fi ocupata temporar pana la organizarea concursului fiind prelungita pana la 31.12.2010. 2. alta modificare se refera la faptul ca un post de prefect poate fi ocupat temporar, prin detasare, pe o perioada “oricat” de mare. Pentru o functie publica de conducere obisnuita, un post vacant poate fi ocupat temporar 6 luni cu prelungire de inca 6 luni (cu acordul functionarului public) prin act adminitrativ al persoanei care are drept de numire in functie (Guvernul in cazul de fata), iar la inaltii functionari publici guvernul a “OMIS” intentionat perioada de detasare de 6 luni + inca 6 luni cat permitea legea, ca sa poata mentine pe actualii pe functii temporar si detasati. Argument – citat din L188/1999 ART. 92 alineatele (11) şi (3) se modifică (1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are o sancţiune disciplinară aplicată, care nu a fost radiată, în condiţiile prezentei legi. ———– Alin. (1) al art. 92 a fost modificat de pct. 19 al art. I din LEGEA nr. 140 din 7 iulie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 8 iulie 2010. (1^1) În mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de funcţionari publici sau, după caz, de funcţionari publici cu statut special care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, în condiţiile în care, din motive obiective, funcţia publică nu a putut fi ocupată prin mobilitate. ———– Alin. (1^1) al art. 92 a fost introdus de pct. 20 al art. I din LEGEA nr. 140 din 7 iulie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 8 iulie 2010. „(11) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă se realizează prin promovarea unui funcţionar public sau, după caz, a unui funcţionar public cu statut special care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. a) – c), cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, până la ocuparea funcţiei publice sau reluarea activităţii de către titularul funcţiei publice, în condiţiile legii.’’ (2) Dacă funcţia publică este vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. ———– Alin. (2) al art. 92 a fost modificat de pct. 21 al art. I din LEGEA nr. 140 din 7 iulie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 8 iulie 2010. (3) În mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă autoritatea sau instituţia publică a organizat concurs de recrutare sau promovare şi funcţia publică nu a fost ocupată, în condiţiile legii. (3) În mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă autoritatea sau instituţia publică a organizat concurs şi funcţia publică nu a fost ocupată, în condiţiile legii. (4) Dacă funcţia publică este temporar vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, până la data încetării suspendării din funcţia publică, a detaşării titularului funcţiei publice, până la radierea de drept a sancţiunii disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. c) sau, după caz, în situaţia în care funcţionarul public de conducere exercită cu caracter temporar o altă funcţie publică de conducere vacantă sau temporar vacantă ori din categoria înalţilor funcţionari publici, până la expirarea perioadei pentru care s-a dispus exercitarea cu caracter temporar, în condiţiile legii. In fapt, tot in L188/1999, se specifica faptul ca orice lipsa a statutului functionarului public este completata de legislatia muncii, in speta CODUL MUNCII, adica L53/2003 in care, la art. 46 se specifica foarte clar : ART. 46 (1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. (2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. Iata ca in Codul Muncii spune clar ca prin detasare, o functie nu poate fi ocupata mai mult de un an, sau cu prelungire din 6 in 6 luni cu acceptul functionarului, ori noi nu am vazut in Monitorul Oficial nicio hotarare de Guvern in acest sens. Daca analizam atent toate acestea, observam faptul ca, incepand cu 31.12.2010 si pana in 31.12.2011, au trecut cele 6 luni plus inca 6 luni pe care le permite Codul Muncii si deci, incepand cu 01.01.2012, toti prefectii, subprefectii din Romania care nu au dat concurs pe post, sunt ILEGAL mentinuti in functie si deci orice ordin sau act admininstrativ semnat de ei sunt NULE DE DREPT.
  • PROFI 11.02.2012 la ora 12:30 pm
    UNIVERSITATEA nu e a lui Gorun ....si a urmasilor urmasilor nostrii, in veacul vecilor, AMIN! DOAMNE MILUIESTE! DUMNEZEU SA NE AJUTE!
  • Profu de drept 12.02.2012 la ora 10:05 am
    Nu va mai agitati, este un vot care va da legitimitate celui dorit de comunitatea academica! Sunt universitati mult mai slabe ca UCB, care sunt cotate pe baza de sustinere si nu dispar! Uitati-va la UAV de la Arad, daca are profesori navetisti precum Liviu Andrei, care este in orar acolo, iar in fapt este la Tg-Jiu sau pe unde l-or mai duce indatoririle de prefect, cum poate fi clasificata mai bine ca UCB?
  • bunescu 12.02.2012 la ora 21:28 pm
    UCB a ajuns o caricatura, vinovati sunt multi, dar povestea pestelui e clara! e o simulare de...comunitate cacademica, cum le place sa se tamaie unii pe altii!
  • Jocurile lui Olaru 13.02.2012 la ora 11:16 am
    Olaru este omul luminitei. S-au vazut in secret de curand si au negociat. Luminita l-a asigurat ca va fi rector interimar , asa ca i-a intors spatele lui Chiritescu si isi aranjeaza lucrurile pentru el. Dupa ce ministru il scoate din joc pe disperatul de gorun, olaru intra in schema - in urma intelegerii cu Caruntu, care a dat bani unde trebuie - si spera sa-si prelungeasca interimatul de rector pana la pensie. Fetele lui Caruntu vor fi in sfarsit aranjate cu posturi la Ucb.Asta este cea mai de efect lovitura a luminitei Popescu – cu o lovitura ii invinge si pe gorun si pe tembelul de dorel. In final, cel mai prostit ramane gorunache – pierde si functia, desi castiga voturile, si pierde si pe luminita. Iar lumi va fi rectorul din umbra, umbra barboasa a lui olaru-barba-albastra. Olaru va rupe intelegerea cu Chiritescu imediat cum nu mai e Gorun rector. Tot atunci va sari si Caruntu care tace de frica functiei lui gorun momentan. Deja este aranjat ca, dupa ce Gorun pierde functia, Olaru sa fie numit rector interimar si nu unul dintre prorectori, invocandu-se problemele de legalitate cauzate de validarea candidaturii lui Gorun.
  • rascu 13.02.2012 la ora 11:40 am
    toti nataraii astia care nu sunt in stare sa predea nici la gradinita nu au nicio indreptatire sa ocupe posturile ravnite gorun va castiga, dar va fi o victorie cu infrangere pe toate fronturile, iar ucb va ajunge o amintire urata
  • Justice 13.02.2012 la ora 17:03 pm
    Mai aveti putintica rabdare, stimabililor! Atatea scenarii s-au facut, ca s-ar putea turna si un film, cu povestea UCB! Sandra Brown ar ramane pe locul doi, fata de intrigile si povestile cu tenta sexuala, din spatele usilor inchise, ale UCB, desigur!
  • niky 13.02.2012 la ora 21:19 pm
    uraaa, gorun moare cu ucb de gat! mare dragoste, domne!
  • valentin 14.02.2012 la ora 14:25 pm
    gorun este deja expirat nu mai are nici un viitor degeaba incearca el o relansare politica sa i mai duca de nas o data pe PDListi... este total discreditat, el nu in telege acest fapt si face foarte rau UCBului prefera sa traga la fund universitatea s o inece odata cu el
  • Aly 16.02.2012 la ora 1:09 am
    Mai este un caz asemanator la Oradea, unde rectorul Antal a fost validat de Senatul Universităţii. Contracandidatul acestuia, Ionescu a contestat noul mnadat al rectorului Antal pe motiv că acesta se va întinde doar pe trei ani şi patru luni şi nu pe patru ani. Concluzia comisiei este însă că :„legiuitorul nu reglementează în mod expres mandatele parţiale pentru funcţia de rector, dar instituie regula duratei de 4 ani pentru mandatele complete. În interiorul acestei durate orice candidat la funcţia de rector poate candida, fie dacă solicită în mod expres ca mandatul să fie limitat pentru o perioadă de timp, prin formularul de candidatură fie dacă mandatul este întrerupt”. După ce a pierdut alegerile, Gheorghe Ionescu a încercat să folosească în favoarea sa faptul că rectorul Antal a avut un mamndat interimar de şapte luni, fapt care nu -i permitea să mai candideze pentru un mandat de patru ani, deoarece noua Lege a Educaţiei prevede că nicio persoană nu poate avea mandat de rector mai mult de opt ani.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.