Cum a  dezgropat criza din Ucraina dosarul procurorului pușcăriabil Moța Emil Gheorghe
Cum a dezgropat criza din Ucraina dosarul procurorului pușcăriabil Moța Emil Gheorghe
InvestigatiiOpiniiUltra - Scurte14 aprilie 2014

Printre foarte multele lucruri rele antrenate de conflictul din Ucraina există și o parte bună. SUA au devenit, brusc, foarte interesate de România. Procurorii DNA scot la întâmplare dosare de la dospit și fac arestări. Șefa lor, Laura Codruța Kovesi, tocmai a fost decorată, tot de americani. Semnalul este clar: nu vă atingeți de ea, e protejata noastră! La o altă scară, când procurorul Moța inventa convorbiri telefonice între mine și fostul adjunct de la IPJ, Voinescu, și se pregătea să mă aresteze,  paradoxal americanii nu l-au decorat pe el, ci ziarul meu, cu marele premiu pentru jurnalism de investigație. Foarte bună remarca mai multor analiști: odată cu reînceperea Războiului Rece, corupția din România a devenit o problemă de securitate națională INTERNĂ a SUA. Deci, e destul de nasol, pentru tovarăși. Bate ceasul: tic – tac, tic – tac…
Unul dintre motivele pentru care de peste o lună PSD-ul oscilează între un candidat și altul pentru postul vacantat pe Colegiul 2 Senat ține de temerea că, odată anunțat, tovarășul candidat va fi ridicat de DNA.  Ion Călinoiu a făcut nenumărate drumuri la București, dar Ponta nu i-a validat până în momentul de față candidatura. O ști Victor Viorel ceva… Pe de altă parte, surprinde satisfacția nedisimulată cu care Cârciumaru a garantat public, în mai multe rânduri, că partenerul său de concedii, Călinoiu, nu va candida, cu alte cuvinte că nu-și va face rost de imunitate… Nu-l știu pe Cârciumaru ca un tip răzbunător sau care să se bucure de răul altuia dar, după ce anumiți colegi de partid i-au preparat flagrantul din noiembrie anul trecut, s-a mai schimbat, pe ici, pe colo, și Cârciumaru… Multă lume se întreba dacă Ponta îl va scăpa sau nu pe Călinoiu de DNA. După ce au scăpat în presă transcripturi după discuții penale înregistrate în biroul șefului de cabinet al premierului, Vlad Stoica, problema s-a pus în cu totul alți termeni: nu dacă Ponta îl va scăpa pe Călinoiu, ci dacă însuși Ponta va scăpa de DNA. Cei care vor să-l cunoască pe premier în cele mai intime resorturi ale lui, să citească anchetele de pe site-ul http://investigatiicenzurate.wordpress.com/ , realizate de Daniel Befu , alt laureat al Fundației americane Freedom House.
Multă “lume bună” din Târgu Jiu, care gravita cu tot felul de combinații în jurul lui Vlad Stoica, șeful de cabinet al lui Ponta, stă pe burtă, acum, deosebit de pleoștită, rememorând înfrigurată ce, cât și când a vorbit în biroul de la guvern în care DNA-ul se dovedește că avea semnal full.
Deși nu m-am născut ieri și am văzut și am trăit și am pățit cât alții în șapte vieți, am rămas, totuși, mască în momentul în care am aflat că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, soțul verișoarei lui Victor Ponta, a propus-o pe doamna procuror Ecaterina Ponea la șefia structurii centrale a DNA. Despre doamna procuror, omologul lui Călinoiu de la Mehedinți, Adrian Duicu, acum întemnițat, vorbea în clar și îi povestea soțului Ponea, comandantul IPJ Mehedinți, că a aranjat la guvern promovarea ei.  Ca ziarist ce încearcă să-și facă datoria de ziarist într-un stat de marmeladă, copleșit de mafie, îmi permit să speculez că avansarea procuroarei Ponea venea ca o recompensă după ce a mătrășit, la Parchetul Curții de Apel Craiova, dosarul penal care ar fi trebuit să-l ducă pe procurorul Moța la pușcărie. Plângerea mea penală referitoare la interceptarea ilegală a peste zece ziariști în dosarul lui Habitu a fost dirijată de Volintiru, care conducea atunci Secția Penală a PCA Craiova, către Ponea. Volintiru a fost deja avansat, în structura centrală a DNA. Elisabeta Ponea, pentru că îl scăpase pe Moța fără a cerceta faptele denunțate de mine în plângerea penală, urma, la rând…
În rest, îi dau dreptate lui Nicu Alifantis care, prezent pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Tg Jiu, a salutat publicul din sală spunând așa: “E bine aici, la dumneavoastră, e răcoare, e minunat”. Apoi, din cauza frigului pătrunzător,au început să i se dezacordeze chitarele – întâmplare unică în România. Culmea e că la Casa de Cultură există posibilitatea de a se încălzi sala, dar lucrul acesta se întâmplă, spun sursele noastre, doar când vine Călinoiu la vreun spectacol. Sens în care rog procurorii DNA să-l aducă cu forța, de unde s-o afla, la toate spectacolele care vor fi, de acum înainte, la Casa de Cultură.

1 COMENTARII
  • gorjanul 14.04.2014 la ora 21:42 pm
    Buna solutia de incalzire a Casei de Cultura .
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.