Cum tratează CJAS Gorj un contribuabil cu tumoare-gigant (II)
Cum tratează CJAS Gorj un contribuabil cu tumoare-gigant (II)
Investigatii10 octombrie 2010

O femeie din comuna Runcu a decedat la vârsta de 41 de ani, din cauza neglijenţei medicilor gorjeni şi a refuzului Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Gorj de a-i elibera Formularul E112, care i-ar fi permis să beneficieze de tratament în timp util la o clinică din afara ţării. Deşi familia victimei a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în decembrie 2008,  dosarul respectiv a fost muşamalizat şi plimbat de la Parchet la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, şi invers, timp de doi ani. Recent, Tribunalul Gorj a desfiinţat rezoluţia Parchetului şi a trimis cauza la procuror pentru deschiderea urmăririi penale.
În luna octombrie 2007, Marina Ianc a fost diagnosticată de medicii gorjeni cu hernie de disc. Ulterior, specialiştii de la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca identifică faptul că avea cancer la şold, o tumoare gigant, neoperabilă în România, şi obţin imediat acceptul unui Centru Medical din Budapesta pentru a transfera pacienta în vederea unei intervenţii chirurgicale ce trebuia efectuată urgent. Întrucât nu dispunea de cei 36000 de euro, contravaloarea operaţiei, familia pacientei s-a adresat CJAS Gorj.

Birocraţia din România ucide

Deşi ar fi trebuit transferată imediat la Budapesta – reţineţi, avea o tumoare gigant! – cumplita birocraţie instituită de statul român a obligat-o la o întoarcere de câteva săptămâni la Târgu Jiu, care i-a fost fatală.
Rudele Marinei Ianc, deja afectate de perspectiva tragediei, au fost tratate la modul ordinar de reprezentanţii CJAS Gorj. Cumnatul femeii decedate, Cristi Florea, relatează experienţa avută cu reprezentanţii CJAS Gorj, care i-a fost fatală Marinei Ianc. “În momentul acela aveam doar un mail de la profesorul Varga, din Budapesta, care confirma că pacienta necesita intervenţie chirurgicală urgentă. Trebuia transferată rapid, dar am fost împiedicaţi. A trebuit să mă duc la Budapesta, să obţin acceptul medicilor de acolo în original. M-am prezentat apoi cu toate documentele la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, dar am fost întâmpinat din nou cu neîncredre, cu specificaţii de genul că dosarul nu este complet ş.a.m.d.
Sora victimei, Georgiana Florea, îşi aminteşte că, printre altele, specialiştii CJAS Gorj au motivat că nu eliberează Formularul E112 întrucât în scrisoarea medicală nişte medici făcuseră greşeli de ortografie: „Întâi ne-au spus că actele trebuie semnate de medicul curant. Apoi, nu, să semneze şi şeful de secţie. Apoi, să semneze şi managerul spitalului. Niciodată nu au fost mulţumiţi şi tot timpul ne-au împiedicat. Ne-au făcut şi corectură pe actele medicale, invocând că sunt greşeli de ortografie.”
Fiecare medic din România ar trebui să aibă la îndemână o mapă cu toate documentele circumscrise Formularului E112. În realitate, cadrele medicale  nu dispun de acele tipizate şi nu ştiu sau se fac că nu ştiu  cum trebuie completate, rămânând în sarcina familiilor muribunzilor un travaliu greu de descris.

Rudele femeii cu tumoare gigant, tratate la modul ordinar de CJAS Gorj

Documentele prezentate iniţial CJAS Gorj de familia pacientei Marina Ianc nu au fost acceptate, refuzându-se înregistrarea lor. Cristi Florea, cumnatul pacientei, a trebuit să facă mai multe drumuri la Cluj şi Budapesta, pentru a satisface cererile CJAS Gorj, perioadă în care Marina Ianc, fericita deţinătoare a unei tumori gigant de care statului român nu îi păsa, se stingea, cu fiecare clipă. Cristi Florea a prezentat, ulterior, documente medicale semnate de următorii specialişti: Medic primar neurochirurg Prof. dr. Ioan Ştefan Florian, Medic primar neurochirurg Vidican Sorin, Director medical  Dr. Radu Cerghizan, toţi de la Spitalul Clinic Judeţean Cluj – Secţia Clinică Neurochirurgie; Medic Primar Exergian Florin, de la Spitalul “Bagdasar Arseni” din Bucureşti; Doctor Peter Paul Varga, de la Centrul Naţional pentru Probleme Spinale Budapesta. Toţi au certificat, sub semnătură, diagnosticul de “condrom lombo-sacrat gigant cu extensie anterioară lombosciatică stânga hiperalgică secundară” şi au scris, aşa cum cerea legea care reglementează  eliberarea Formularului E112, că “intervenţia chirurgicală nu poate fi efectuată în niciuna din clinicile de neurochirurgie din ţară într-un interval de timp cât mai scurt”.

Care au fost reacţiile CJAS Gorj faţă de familia muribundei?

1.Că în documente sunt greşeli de ortografie, de care, fireşte, era vinovată familia!
2.Că a fost pus greşit diagnosticul de “condrom lombo-sacrat” şi că formularea corectă era “cordom lombo-sacrat”!!! Deci, medicii de la CJAS Gorj au corectat (!) medicii clujeni şi maghiari, fiind nevoit Cristi Florea să facă un nou drum (!) la Cluj Napoca, pentru ca specialiştii de acolo să le explice, în scris, celor gorjeni că se află într-o eroare! Tot acest dialog stupid se purta peste trupul Marinei Ianc, care devenea cu fiecare zi cadavru!
3.Că nu are rost să plece la Budapesta, că poate fi operată foarte bine şi la Bucureşti! Prin urmare, familia a dus-o pe Marina Ianc la Spitalul “Bagdasar Arseni” din Bucureşti, unde medicii au planificat-o pentru consultaţie (!!!) peste două săptămâni. După para-intervenţii, Medicul Primar Exergian Florin a acceptat să o consulte şi a confirmat că nu se poate interveni chirurgical în România.
Nici după ocolul făcut prin Bucureşti, CJAS Gorj nu a catadicsit să elibereze Formularul E112. Disperată, familia a transportat pacienta pe cheltuială proprie la clinica din Budapesta, unde rudelor li s-a spus clar că dacă nu fac urgent dovada plăţii celor 36000 de euro, Marina Ianc va fi externată.

Familia s-a împrumutat prea târziu 36.000 de euro

Cristi Florea a reuşit să acceseze, pe cont propriu, împrumutul de 36000 de euro, Marina Ianc a fost operată, dar mult prea târziu. Întrucât era un caz de forţă majoră, dacă statul în care trăim ar fi sănătos la cap, comunicarea ar fi trebuit să aibă loc între medicii din Cluj şi reprezentanţii CJAS Gorj. Pe timpul acestui dialog, Marina Ianc trebuia să fie pe masa de operaţie, şi astăzi ar fi fost în viaţă.
Pentru că la CJAS Gorj avem angajaţi nişte specialişti foarte potriviţi în roluri de medici nazişti în lagăre de exterminare a evreilor, astăzi, copiilor Marinei Ianc le este foarte, foarte dor de mama lor.

Amalia Făgaş, fostă Donoiu, şi Luciana Rovenţa, urmărite penal

După ce IPJ Gorj şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu s-au chinuit aproape doi ani să îngroape cazul, la 27 septembrie a.c., Tribunalul Gorj a desfiinţat rezoluţia procurorilor şi a dispus începerea urmăririi penale faţă de două angajate ale CJAS Gorj, respectiv Amalia Făgaş, fostă Donoiu, şi Luciana Rovenţa.


    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.