Cum va rezolva prefectul Paraschivu problema Peștișani?
Cum va rezolva prefectul Paraschivu problema Peștișani?
Investigatii19 mai 2016

paraschivu gheorghe prefect

Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public a solicitat prefectului de Gorj, Gheorghe Paraschivu, să se implice într-o manieră responsabilă în restabilirea legalității la nivelul Primăriei Peștișani și al Consiliului Local Peștișani.

În urmă cu 4 luni și jumătate, în noiembrie 2015, Tribunalul Gorj și, respectiv, Curtea de Apel Craiova au emis două hotărâri judecătorești definitive prin care a fost și suspendat, și anulat Ordinul 213/04.09.2015 al prefectului județului Gorj, prin care Ilie Fuiorea a fost exclus din Consiliul Local Peștișani și revocat din funcția de viceprimar. Deși au trecut de atunci 4 luni și jumătate, la Primăria Peștișani și la Consiliul Local Peștișani nu s-a restabilit legalitatea, Ilie Fuiorea rămânând și exclus din Consiliul Local, și revocat din funcția de viceprimar.

Perpetuarea acestei situații ilegale și profund anormale, generată de un ordin de prefect ce s-a dovedit a fi ilegal, creează un precedent periculos, potrivit căruia grupuri de interese de la nivelul unor localități pot bloca, pe perioade îndelungate, aplicarea hotărârilor judecătorești definitive, cu acceptul tacit al instituțiilor statului de drept care ar trebui să asigure supremația legii, nu a intereselor de grup.
În această perioadă, Prefectura Gorj, principala vinovată de această bulibășeală, s-a complăcut într-un ”dolce far niente”, limitându-se la o corespondență sterilă, la alibi, cu Consiliul Local Peștișani, care a răspuns de fiecare dată batjocoritor. Mai mult,  din informațiile noastre, la nivelul Prefecturii Gorj nici măcar nu s-a inițiat o cercetare disciplinară împotriva celor care și-au încălcat obligațiile legale, favorizând și/sau boicotând punerea în executare a celor două hotărâri judecătorești definitive.
Situația lui Ilie Fuiorea merită privită în oglindă cu aceea a fostului președinte al Consiliului Județean, Ion Călinoiu. Este greu de imaginat că, în ipoteza în care Tribunalul Gorj va dispune fie și numai suspendarea Ordinului prefectului de revocare a sa din funcție, îl vom vedea pe Călinoiu așteptând vreo 4 luni și jumătate, ca Ilie Fuiorea, să fie repus în scaun.grupul de actiune in interes public
În legătură cu această stare de fapt, Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public a adresat prefectului de Gorj câteva întrebări cât se poate de clare, printr-o petiție pe care o redăm integral, mai jos.

”Domnule Prefect al județului Gorj,

În virtutea obligațiilor dumneavoastră legale, prin prezenta cerere, adresată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, vă solicit să îmi comunicați ce demersuri concrete a inițiat Prefectura Gorj, în vederea restabilirii legalității la nivelul Primăriei Peștișani și al Consiliului Local Peștișani, având în vedere următoarele:
– Ordinul 213/04.09.2015 al Prefectului județului Gorj, prin care Ilie Fuiorea a fost exclus din Consiliul Local Peștișani și revocat din funcția de viceprimar, a fost suspendat de Curtea de Apel Craiova prin Hotărârea 3818 din 25.11.2015, pronunțată în dosarul 5806/95/2015/a1. Același Ordin a fost anulat definitiv, de Tribunalul Gorj, prin Hotărârea 1505 din 23.11.2015, pronunțată în dosarul 5806/95/2015. Cu toate acestea, la 4 luni și jumătate de la pronunțarea acestor hotătâri judecătorești, ele nu au fost puse în aplicare, Ilie Fuiorea rămânând exclus din Consiliul Local și revocat din funcția de viceprimar.
– Potrivit  unor înscrisuri înaintate Prefecturii Gorj de consilierul local Bojincă Cosmin, secretarul Mucenic Aurelia și viceprimarul Rădulescu Cornel au părăsit ședința Consiliului Local din 31 martie 2016, pentru a determina suspendarea acesteia, întrucât ar fi existat premise de repunere a lui Ilie Fuiorea în funcțiile de consilier local și, respectiv, viceprimar, prin aprobarea proiectelor de hotătâri ce fuseseră introduse cu vot majoritar pe ordinea de zi a ședinței respective.
adresa prefectura 2
adresa prefectura
– Potrivit acelorași înscrisuri, viceprimarul Rădulescu Cornel refuză să desemneze o persoană care să îndeplinească atribuțiile de secretar al UAT comuna Peștișani, după intrarea în concediu medical a secretarului Mucenic Aurelia, existând suspiciuni că astfel se încearcă blocarea restabilirii legalității, și nepunerea în aplicare a celor două hotărâri judecătorești din noiembrie 2015.
În context, vă solicit să mai precizați:
– Dacă s-a inițiat cercetarea disciplinară a persoanelor care au tergiversat și au împiedicat punerea în aplicare a celor două hotărâri judecătorești, și restabilirea legalității;
– Dacă prefectul județului Gorj a dispus, din noiembrie 2015, de la anularea și suspendarea Ordinului 213/04.09.2015, și până în prezent, ca vreo persoană din Prefectura Gorj să participe la vreo ședință a Consiliului Local Peștișani, așa cum s-a procedat anterior în alte situații, și la nivelul altor localități, pentru soluționarea unor situații cu complexitate sporită și pentru medierea unor divergențe între aleșii locali, care afectau interesele comunității locale.
Față de această cerere de acces la informații de interes public, solicit răspuns în format electronic, la adresa [email protected] .
Vă mulțumesc.
07 aprilie  2016

        Președintele Grupului de Acțiune în Interes Public,

                                                  Narcis Daju”

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.