De ce e Gorjul buricul pământului
De ce e Gorjul buricul pământului
Opinii15 februarie 2010

O victorie cât o inimă de român zbătându-se, dar și o stranie potriveală mă determină să scriu acest editorial. Victoria aparține, în primul rând președintelui Asociației “21 decembrie 1989” – Teodor Mărieș – iar potriveala, destinului gorjenesc. Dar, despre, potriveală, vorbim la finalul poveștii!
Iată, la început, despre ce este vorba! Tiptil, precum pisica pe lângă oala cu smântână, Guvernul României a spart o fereastră, făcând loc unui suflu de aer curat care ar putea să ne însănătoșească. A aprobat, în ședința de miercuri, desecretizarea a peste 7 mii 600 de file, din totalul de 8.635, care încă erau ținute în secret la Ministerul Apărării. Ministrul Oprea s-a ținut de promisiunea făcută lui Teodor Mărieș și a trecut hotărârea prin Guvern. Este un pas decisiv pentru descoperirea ADEVĂRULUI despre Revoluția Română din 1989.
Deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului decisese încă de anul trecut ca o copie a dosarului Revoluţiei să fie transmisă asociaţiei conduse de Mărieș, Parchetul a refuzat, invocând caracterul secret al anumitor documente. Declasificându-le, problema accesului la ADEVĂR va fi definitiv rezolvată, cu toate că multe dintre ele au fost distruse începând cu anul 1990. După cum afirmă Teodor Mărieș, ținerea lor, în continuare, la secret, favoriza cu siguranță împuținarea acestora.
Ce vom găsi, de fapt, în aceste file? Jurnale militare, inventare privind armamentul distribuit în acele zile, dispoziţii militare, dar şi o serie de ordine emise în vederea represiunii manifestanţilor. Multe întrebări își vor găsi, probabil, răspunsuri.
Vom descoperi cum s-a construit democrația românească. Bazată pe ce? Vom afla câtă minciună și impostură stau la temelia libertății noastre. Vom afla ADEVĂRUL.
Un ADEVĂR care nu poate fi decât alb, fără patine și fără tonuri de gri. Pot apărea justificări, motivații, scuze, dar ADEVĂRUL nu mai poate avea multiple culori. La fel este și LIBERTATEA. Fără nici un lanț, fără nici un lacăt, fără cea mai mică piedică. Dacă nu e așa, ea se poate numi doar ELIBERARE CONDIȚIONATĂ.
Pentru acest adevăr, ALB, curat, cu toate consecințele sale, pentru LIBERTATEA neîngrădită și necondiționată, un OM ADEVĂRAT – Teodor Mărieș își riscă, din nou, viața, făcând greva foamei în continuare, până ce va primi documentele. La fel cum și-a riscat-o acum 20 de ani, luptând tot pentru adevăr. Deocamdată, Mărieș a mai câștigat o bătălie…
Războiul final pentru LIBERTATE ȘI ADEVĂR, însă, va trebui să-l câștigăm noi, românii, prin noi înșine. Mă îndoiesc că vom mai fi vreodată în stare… Între timp, colții ne-au fost piliți și ghearele tocite. Nici inima nu mai tresaltă pe acorduri de „Deșteaptă-te române!”… Se unduiește, mai degrabă, ca o manea. Vai de capul nostru, ne-am întors la poporul vegetal de care vorbea Ana Blandiana. În tristețe și rușine…
În final, strania potriveală este că, în această luptă sunt cel puțin trei gorjeni: procurorul militar – general (r) Dan Voinea, cel care, așa cum a cerut președintele Băsescu, se va ocupa în continuare de Dosarele Revoluției, Antonie Popescu, avocatul “Asociației 21 decembrie 1989”, cel care-l susține pe Doru Mărieș, și scriitorul gorjean Marius Marian Șolea, cel care va publica dosarele Revoluției. Trei gorjeni pe care destinul i-a pus laolaltă în lupta pentru ADEVĂRUL DEVENIRII NOASTRE ÎNTRU LIBERTATE. Gorjul este, totuși, buricul pământului…

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.