De neiertat: ticăloșia autorităților a ucis șase copii, la Rovinari!
De neiertat: ticăloșia autorităților a ucis șase copii, la Rovinari!
Investigatii30 ianuarie 2015

Ca sa nu mai avem NICIODATA copii morti cu zile, ticalosii care se fac vinovati de tragedia celor sase ingeri de la Rovinari trebuie sa plateasca ACUM.

Tipic pentru ”județul lui Ponta”, autoritățile judiciare se pregătesc să claseze dosarul morții celor 6 copilași de la Rovinari, care a făcut înconjurul României cu doar trei săptămâni în urmă.
Deoarece în sărăcia lucie din Gorj această tragedie riscă să se repete, în absența unei dezbateri publice asupra cauzelor reale ale tragediei și a unor măsuri urgente cât se poate de necesare, în cele ce urmează vă prezentăm o perspectivă cât se poate de firească și de fundamentată legal asupra vinovățiilor reale, pe care procurorii sunt incapabili să le discearnă cât timp rămân butonați de mafia politică transpartinică ce continuă să nenorocească acest județ.

Dacă ar fi trăit în pădure, în grija animalelor sălbatice, cei șase îngeri ar trăi și azi. În ”citadela” lui Filip, însă, s-au stins de mici

Dacă ar fi trăit în pădure și ar fi fost găsiți și îngrijiți de niște animale, precum Mowgli, cei șase copilași ar fi și astăzi în viață și cât se poate de sănătoși.
Din nefericire, ei s-au născut în garsoniera unor părinți iresponsabili, într-o familie cu 7 copii, din Rovinari, feuda multimiliardarului din bani publici Dorin Filip, un ins cu imunitate strașnică în fața polițiștilor și procurorilor din Gorj, și nu numai. Pentru oamenii legii, Rovinariul, ca și Turceniul nababului Ion Iordache, sunt teritorii virgine, în care se intră doar cu aprobarea celor doi stăpâni.
Înainte de această tragedie, mai știam despre Filip că s-a îmbogățit dând cu bidineaua de var prin Rovinari, un oraș cu un buget imens, datorită învecinării cu Termocentrala Rovinari, buget care trebuie căutat, însă, cu lupa, pe străzile ”citadelei” cu pricina.
După tragedie, l-am descoperit pe Filip ca fiind nu doar un aspirator de bani publici cu motor de aeronavă, ci și un tip incompetent și nepăsător până la ticăloșie, în raport cu nevoile locuitorilor din Rovinari.

Primarul știa că tatăl era alcoolic și că se bătea cu golani din zonă, chiar sub ochii celor șase copilași. Dar n-a mișcat un deget!  

După ce a mințit toată presa că, din moment ce mama copiilor era plecată la muncă afară, Primăria nu mai avea nicio obligație față de acea familie, Filip a dezvăluit, senin, că tatăl ce îngrijea cei șase copii era cam alcoolic și se bătea uneori cu golanii de prin Rovinari chiar în acea garsonieră, chiar sub ochii copilașilor: ”Se ocupa mai mult cu băutura, mai făcea și scandaluri, într-una din seri s-a bătut cu cineva, au venit și l-au bătut acolo, la garsoniera aia…”. Este o declarație de țață analfabetă, nu de primar de oraș cu obligații legale exprese de coordonare a activității Serviciului de Asistență Socială din Primăria Rovinari.
[youtube]lrAdGAPm2tE[/youtube]
Legea 272 din 2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prevede, la art. 41, următoarele:
”(1) Dacă există motive temeinice de a suspecta că viaţa şi securitatea copilului sunt primejduite în familie, reprezentanţii serviciului public de asistenţă socială (…) au dreptul să viziteze copiii la locuinţa lor şi să se informeze despre felul în care aceştia sunt îngrijiţi, despre sănătatea şi dezvoltarea lor fizică, educarea, învăţătura şi pregătirea lor profesională, acordând, la nevoie, îndrumările necesare.
(2) Dacă, în urma vizitelor efectuate (…) se constată că dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială a copilului este primejduită, serviciul public de asistenţă socială este obligat să sesizeze de îndată direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în vederea luării măsurilor prevăzute de lege.
(3) Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată să sesizeze instanţa judecătorească în situaţia în care consideră că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru decăderea, totală sau parţială, a părinţilor ori a unuia dintre ei din exerciţiul drepturilor părinteşti.”
Așadar, întrucât Filip cunoștea detalii despre situația de risc maxim în care se aflau cei șase copii, era firesc să-și întrebe subordonații din serviciul de asistență socială în ce stadiu sunt cu evaluarea și monitorizarea acelei familii, de ce nu au sesizat, încă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru adoptarea măsurilor legale, adică plasament în regim de urgență și decăderea părinților din drepturi?

Cei șase copii trăiau într-o situație de risc maxim, dar ei nu existau pentru ”specialiștii” Primăriei Rovinari!!!

Din păcate, pentru Primăria Rovinari acea familie nu exista și nu beneficia de niciun fel de ajutor, de niciun fel de măsură de prevenire și de protecție, contrar tuturor reglementărilor legale în materie!!!
Hotărârea nr. 90 din 23 ianuarie 2003, pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a serviciului public de asistență socială, este și mai explicită. Potrivit acestui act normativ, subordonații lui Filip aveau obligația de a identifica copiii aflati in dificultate, de a elabora documentatia pentru stabilirea masurilor speciale de protectie a acestora si de a sustine in fata organelor competente masurile de protectie propuse.

 Podaru: ”Nu erau în evidențele noastre, nici cantina socială, nici…, nici…”

Administratorul public al Primăriei Rovinari, Costel Podaru, recunoaște că cei șase copilași nu beneficiau de niciun ajutor: ”Această familie nu este beneficiară de asistență socială, deci nu fac parte din categoria familiilor cu probleme sociale. (…) Nu erau în evidențele noastre, nici cantina socială, nici…, nici…”. Această declarație îi incriminează penal pe toți decidenții care coordonau Serviciul de Asistență Socială.
[youtube]caVchLkM5cY[/youtube]
Din tabloul lighioanelor locale nu poate lipsi viceprimarul Laurențiu Chivu, un tip nelipsit din emisiunile televiziunilor locale plătite din bani publici, dar … cam retard.
Realizatorul TVR îl întreabă cât se poate de clar: ”Săptămâna trecută, când copiii au fost duși la spital, tot intoxicați cu monoxid de carbon, medicii au făcut o sesizare. Ce s-a întâmplat cu sesizarea aceea?”

Laurențiu Chivu, un viceprimar cam retard

Răspunsul este strigător la cer: ”Într-adevăr, este o tragedie, așa cum spuneți și dumneavoastră, îmi pare sincer foarte rău, sincere condoleanțe mamei copiilor, sunt șase copii într-adevăr care sunt niște îngerași”.
Acest retard nu poate face diferența între un realizator TVR și așa-zișii ziariști trimiși de mogulii local să facă emisiuni în genunchi. Auziți răspuns, ”la obiect”: ”Sunt șase copii într-adevăr care sunt niște îngerași”. În astfel de situații, ca ziarist, dacă-ți plesnești interlocutorul-viceprimar, cred că ar trebui să fii decorat.
[youtube]NcnGVxBaoug[/youtube]
E adevărat, în seara zilei de 3 ianuarie a.c., cu o săptămână înainte de tragedie, toți cei șase copii au ajuns la ”Urgențe”, la Spitalul Rovinari, suspecți de intoxicare cu monoxid de carbon.

Spitalul Rovinari și DGASPC Gorj, complici la tragedie

Ce spune legea 272 din 2004? ”Angajaţii instituţiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intră în contact cu copilul şi au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente au obligaţia de a sesiza de urgenţă direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.” Deci, dacă Spitalul Rovinari și DGASPC Gorj și-ar fi făcut datoria, cei șase îngeri ar trăi și azi.
Mai mult ca sigur, cazul n-a fost semnalat DGASPC Gorj. Și chiar dacă ar fi fost adus la cunoștința lui Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj, nici de acolo n-ar fi venit măsuri. După tragedie, DGASPC Gorj n-a avut niciun fel de poziție publică asupra celor întâmplate, deși specialiștii de acolo aveau obligații legale similare, în raport cu acei copii, ca acelea ale Serviciului de Asistență Socială din Primăria Rovinari.  Cotruna este un inginer minier impus de Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, să conducă un domeniu în care n-are niciun fel de competență. Ca și Filip, pe Cotruna îl macină aceeași foame de bani publici. Chiar mai mare, având în vedere că el trebuie să stoarcă și pentru Călinoiu.  

 Viceprimarul retard lovește din nou!

Reporter TVR: ”Aveți măcar o trecere în revistă la primărie, câte familii mai sunt în situația aceasta de sărăcie?”
Viceprimar retard: ”Să știți că noi avem un contract cu o firmă care se ocupă de acest lucru (n.n. – revizii la instalațiile de gaze), mă refer la blocurile unde sunt ale primăriei, nu unde sunt proprietari sau oameni care și-au montat singuri, la noi locuințele sociale, acolo asigurăm tot ce înseamnă protecție în caz de scurgeri de gaze.”
[youtube]2OD7hXpRp-c[/youtube]
Una-l întreabă, alta răspunde. În plus, duce ancheta noastră într-un alt punct dureros. Deși acea familie avea dreptul la un apartament ANL, ”cinstitul” Dorin Filip nu i-a făcut loc pe lista pilelor și a protejaților lui, încălcând încă o dată legea. Viceprimarul se bate cu pumnul în piept, la căpătâiul celor șase copilași morți, că în ANL-urile din Rovinari e cald, și bine! Dar îngerii aceștia de ce n-au primit și ei un acoperiș?
Legea 272 din 2004 este cât se poate de clară: ”art. 48 – (2) În cazul în care părinţii sau persoanele care au, potrivit legii, obligaţia de a întreţine copilul nu pot asigura, din motive independente de voinţa lor, satisfacerea nevoilor minime de locuinţă, hrană, îmbrăcăminte şi educaţie ale copilului, statul, prin autorităţile publice competente, este obligat să asigure acestora sprijin corespunzător, sub formă de prestaţii financiare, prestaţii în natură, precum şi sub formă de servicii, în condiţiile legii.
(4) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a informa părinţii şi copiii în legătură cu drepturile pe care le au, precum şi asupra modalităţii de acordare a drepturilor de asistenţă socială şi de asigurări sociale.”

Tatăl, dat afară de la CEO? 

Potrivit TVR, tatăl fusese disponibilizat de la Complexul Energetic Oltenia.
Legea 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului arată că autoritățile sunt obligate să evalueze ”capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia”. Să-i cunoaștem mai bine pe cei doi ”părinți”…

Tată de copii, pe Facebook: ”Hai la mine să-ți dau o m….”

Tatăl, despre care știm de la primarul Filip că era cam alcoolic și se bătea chiar sub ochii copilașilor, avea o activitate intensă pe Facebook, acolo unde nu se sfia să lanseze invitații de acest tip: ”hai la mine să-ți dau o m….”. Dacă aș avea un pisic, nici pe ăla nu l-aș lăsa în grija unui asemenea specimen, dar șase copii… Potrivit unor relatări de presă, în noaptea tragediei a fost la cârciumă, pentru ”hidratare”… S-a întors euforic… Când a scos furtunul de gaze din centrala termică și a vrut să-l bage în boiler, n-a mai știut ce face… L-au găsit căzut în baie…
hai la mine sa-ti dau o muie
În ceea ce o privește pe mama-”eroină”, dau dreptate vecinilor și celor care o cunosc: e puțin cam … șuie.
mama
Iată de ce spuneam în debutul articolului că, decât cu astfel de părinți și în orașul lui Filip, celor șase copilași le-ar fi fost mult mai bine în pădure, în grija animalelor sălbatice, ca Mowgli…

 Alt co-autor al tragediei: medicul de familie

Potrivit legii, medicul de familie avea obligația de a-l vizita la domiciliu pe bebelușul de 6 luni, mort și el… Dacă și-ar fi făcut datoria, medicul de familie ar fi văzut condițiile și, poate, ar fi sesizat autoritățile competente… Legea 272 din 2004, art. 46: ”Vizitele periodice ale personalului medical de specialitate la domiciliul gravidelor şi al copiilor până la împlinirea vârstei de un an sunt obligatorii, în vederea ocrotirii sănătăţii mamei şi copilului, educaţiei pentru sănătate, prevenirii abandonului, abuzului, neglijării, exploatării şi oricărei forme de violenţă asupra copilului.” Potrivit legii, medicii Spitalului Rovinari aveau aceiași obligație, după ce copilașii s-au prezentat la ”Urgențe” cu simptome de intoxicare cu monoxid carbon… De văzut ce protocoale a încheiat Cotruna cu spitalele din Gorj, și cât de funcționale sunt ele. Dar asta ar trebui să cerceteze polițiștii și procurorii, nu ziariștii…

 Filip dictează procurorilor concluzia anchetei!

Dacă-l asculți vorbind pe Filip, ai senzația că abia și-a revenit dintr-un accident cerebral, și reînvață să silabisească… Dar nu, n-a fost niciun accident, așa e el…
”Acești micuși (sic!) au plecat prea devreme din mijlocul nostru datorită unor probleme…, ce s-a-ntâmplat cu gazele, nu știu…, încă specialiștii își vor spune cuvântul…, vor face analize și vor vedea din ce cauză s-au…, au murit…”
[youtube]cwQyrJPp2Ns[/youtube]

”Gorjeanul”, probabil cel mai scârbos ziar

Există fel și fel de ziariști. La ”Gorjeanul”, de pildă, majoritatea paragrafelor trec prin stomac. Dai de-o ciorbă și ești ”Gorjeanul zilei!” Nu contează că cititorilor le provoci voma… Așa a pățit și Filip, unul dintre coautorii tragediei. A devenit ”Gorjeanul zilei”, pentru că a declarat zi de doliu. În criză de motive, sugerez conducerii acestui ”ziar” ca, data viitoare, să-l premieze pe Filip pentru că Jiul curge pe lângă Rovinari, de la deal , la vale…
gorjeanul zilei
În încheiere, îi rog pe polițiștii și procurorii care mușamalizează circumstanțele tragediei de la Rovinari, și pe toți ”eroii” acestei investigații, să privească imaginile de mai jos, și să realizeze că au mers, deja, mult prea departe, cu ticăloșia…
[youtube]1WFC8BmPQjc[/youtube]

1 COMENTARII
  • lic ind nr 2 03.02.2015 la ora 15:21 pm
    cine nu l cunoaste nu stie cit de prost poate fi,si asta de cind sa nascut !Desigur sint vinovati,situatia in care au crescut trebuia stiuta si imediat intervenit,asa ceva este si ramine in mina autoritatiilor. Nesimtirea sa dai vina pe tatal copiilor este fara margini,dar,cum si din ce traiesc,sau intrebat?!Politicieni,atita...oameni,caractere,parinti,niciodata ! sa aiba parte de ce au facut si sa le dea Dzeu ce au dat si ei !
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.