„Deja există o grupare anti – Ruşeţ în PDL Gorj”
„Deja există o grupare anti – Ruşeţ în PDL Gorj”
AlteleInterviuri21 aprilie 2011

–         interviu cu Ion Fugaru, preşedintele PDL Târgu Cărbuneşti


Potrivit lui Ion Fugaru, senatorul Ion Ruşeţ, preşedinte ales al PDL Gorj, este deja săpat de o grupare internă din partid, alcătuită nu din persoane foarte fidele fostului lider, Ionel Manţog, ci chiar din cei care au avut un rol covârşitor în debarcarea acestuia.


Cât timp aţi făcut echipă cu Mihai Mazilu, primarul de la Târgu Cărbuneşti?
Doi ani şi jumătate.
Aţi fost priviţi ca cel mai solid cuplu din administraţia publică locală, din Gorj. Acceptaţi asta?
Da, da, corect.
De ce în aceşti doi ani şi jumătate nu aţi ieşit niciodată public să spuneţi ce se întâmplă, totul a fost legal, nu aţi avut nicio nemulţumire…
În momentul în care faci parte dintr-o echipă, lucrurile trebuie să ţi le speli în familie…
Aţi lucrat în poliţie, asta e tăinuire, tăinuire de infracţiuni!
Nu, nu o puneţi aşa pentru că nu s-au comis infracţiuni cu ştirea mea. În momentul în care am considerat că se greşeşte, ca un bun coleg mi-am făcut datoria…
Aţi dus muncă de prevenire…
Da, şi i-am spus că nu este bine, şi avem câteva exemple, dacă vreţi să vi le şi dau. E vorba de acordarea unui teren prin concesiune unei firme, S.C. VIA TERRA S.R.L., care mi s-a părut dubioasă. Au participat la licitaţie trei firme şi am constatat că toţi erau rude între ei. Conform legii, nu au voie să participe la proceduri de achiziţii publice fraţi, rude de gradul I ş.a.m.d. În momentul acela am refuzat să mai fac parte din comisia respectivă. N-a fost nicio problemă, s-a pus Mazilu preşedinte de comisie, licitaţia a mers mai departe, eu i-am explicat că nu e bine… N-a vrut să înţeleagă, e treaba lui. Buboiul s-a spart în momentul în care a apărut acea firmă de la Râmnicu Vâlcea…
Chiar voiam să vă rog să îmi spuneţi motivul real pentru care v-aţi despărţit de Mazilu, nu poveşti…
Vedeţi, această firmă, S.C. ANTARES S.R.L., din Râmnicu Vâlcea, a vrut să concesioneze o suprafaţă de 20 ha, dar aici e vorba de poziţia acestei locaţii, în jurul stadionului. Eu am spus de atunci: domnilor, nu se poate inventaria în domeniul public suprafaţa de 20 ha pentru că făcusem adrese peste tot că Primăria Târgu Cărbuneşti nu deţine terenuri care să fie inventariate în domeniul privat al Primăriei. În acel moment, întrucât cunoşteam foarte bine că existau solicitări de retrocedare şi de despăgubire neonorate, şi legea spune foarte clar că dacă deţii terenuri în inventarul Primăriei trebuie, în primul rând, să le restitui cetăţenilor care au introduse dosare de despăgubire, ori eu nu puteam să fiu de acord, din moment ce semnasem acele adrese, era clar că săvârşeam fals în acte publice dacă mă contraziceam prin acea concesionare de 20 ha. Atunci, am informat prefectul şi i-am adus la cunoştinţă că nu se poate inventaria acel teren. Degeaba, am primit răspuns că nu e nicio problemă. Când au văzut că sunt îndârjit împotriva acestei afaceri, m-au căutat cu comisioane. Nici n-am vrut să aud. Primarul se spală foarte uşor pe mâini, spunând că el nu a aprobat nimic şi dând vina pe Consiliul Local. Un alt exemplu: o firmă de apartament, pe 7 februarie a.c. a solicitat cumpărarea unui teren pentru reciclarea deşeurilor menajere, fără a avea asta ca obiect de activitate. Abia după perfectarea tranzacţiei la Primăria Târgu Cărbuneşti au solicitat introducerea acelui obiect de activitate.
De ce nu are Mihai Mazilu nici un dosar penal, în momentul de faţă?
Are, dar nu ştiţi dumneavoastră, presa… Are un dosar la Poliţia Târgu Cărbuneşti, lucru care mi se pare anormal…
Deci, n-are…
Putem să spunem şi acest lucru, pentru că nu mi se pare normal ca Parchetul să trimită un dosar poliţiei ca să cerceteze primarul din localitatea respectivă.
Da, e ca şi cum preotul ar fi cercetat de ţârcovnic…
Da, cam aşa ceva. Cam aşa este. Tot Poliţia Târgu Cărbuneşti a avut de rezolvat problema dosarului din seara de 6 decembrie 2009. Vă aduceţi aminte că în acea seară s-au dat exit-poll-urile, conform cărora PSD-ul a câştigat alegerile prezidenţiale. Atunci, Mazilu a pus mâna pe telefon şi a chemat focul de artificii şi a început să bubuie la 10 seara în tot oraşul. S-a sunat la 112, a venit poliţia, s-a făcut dosar penal, a dat-o pe şofer, pe magaziner, şi nu ştiu nici acum cum s-a finalizat… Pe mine nu m-a chemat atunci, la petrecere, dar l-a chemat pe Călina, actualul viceprimar. În acea seară mie mi s-a pus o coroană cu flori – ameninţare directă cu moartea, mediatizată la acea vreme.
Cu ce şi-a favorizat Mihai Mazilu, în zonă, şeful de partid, pe Dian Popescu?
I-a concesionat vreo 2000 de mp, dar a uitat să-şi plătească concesiunea. I-a dat acest teren pentru a pune o staţie de betoane, pentru a vinde apoi materie primă firmei care construieşte blocurile ANL. Ori asta e firmă cu pretenţii, care a cerut toate certificatele de calitate pentru betonul respectiv. Or, Dian Popescu nu putea să îndeplinească asemenea condiţii… Nu şi-a plătit nici concesiunea, nu a creat niciun loc de muncă acolo ş.a.m.d.
Ce rol joacă Cristian Toader Pasti în peisajul local, la Târgu Cărbuneşti?
A fost primar aproape trei mandate. Poziţia lui mi se pare normală. Eu trebuie să votez cum mi se cere, de către partid, dar pot avea opinii separate. Pasti nu va candida pentru postul de primar. E posibil ca omul să îşi vadă de treabă şi să nu susţină nici un candidat al USL-ului. La ora actuală, acea organizaţie e condusă de nişte oameni care nu merită să o conducă. Pasti e răbdător, vorba lui, este tânăr, aşteaptă o altă campanie.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, v-a făcut „miliţian prost”. Există miliţieni proşti sau e vorba de un pleonasm?
Nu, când se pronunţă caşa, face referire la toate persoanele care au lucrat în acest sistem. Vreau să-i demonstrez că trebuia să-şi dea seama că miliţienii nu sunt actualii poliţişti, ştiau meserie, ştiau tot sistemul de la un cap la altul. Atunci era un sistem foarte bine pus la punct. E păcat că un asemenea personaj ocupă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Nu vrea să discute cu nimeni, nu răspunde nimănui nimic. Să nu-şi facă probleme. Am să-i demonstrez, în final, cine are dreptate: prostul de miliţian, pe care l-a făcut prost, sau dumnealui care va avea cu siguranţă altă calitate, prin faptul că e persoana care a instigat pe cei din conducerea Întreprinderii de Drumuri şi Poduri să meargă să exploateze ilegal balastru din Gilort, fără nici un fel de probleme, pentru că el conduce judeţul şi nimeni nu se va lua de ei.
Sunt aproape trei ani de la alegerile prezidenţiale. De ce, până astăzi, PDL-ul nu şi-a pus oameni în Gorj acolo unde se dă ora exactă? De ce toate instituţiile publice importante rămân conduse de oamenii PSD-ului?
Nu vreau să comentez ce s-a întâmplat până acum în conducerea PDL Gorj… Sunt convins că Ionel Manţog a vrut să facă schimbări, dar au fost foarte mulţi care s-au opus, şi de aici, şi de la Bucureşti. Nu am să vă divulg prea multe, dar să ştiţi că începe iar un lucru cu care eu nu sunt de acord: în cadrul PDL Gorj se formează, deja, o grupare care este contra actualului preşedinte. Sunt nemulţumiţi de măsurile dure pe care intenţionează să le ia actualul preşedinte.
E format acel grup din oameni încă fideli fostului lider, Ionel Manţog?
Nu.
E alcătuit din persoane care l-au ajutat pe Ruşeţ să-l debarce pe Ionel Manţog?
Da. N-am să dau nume, dar e păcat că încearcă aşa ceva. Echipa care s-a format în jurul preşedintelui Ruşeţ a sesizat acest lucru şi vom face scut împotriva acestor persoane. Dar sunt convins că după Sărbători, Ruşeţ va tăia în carne vie.
Va urma o evaluare a şefilor instituţiilor descentralizate şi, implicit, schimbări?
Nu ştiu de schimbări, dar o evaluare va avea loc.
Dacă peste trei luni pică Ruşeţ, schimbăm iar şefii de instituţii?
Nu, şi chiar dacă va ieşi Emil Boc preşedinte al PDL, nu cred că o să se răzbune pe ce care l-au susţinut pe Vasile Blaga.
De peste o jumătate de an, de când conduce PDL Gorj, Ruşeţ nu a avut nicio poziţie publică fermă, clară, împotriva PSD. Cum explicaţi asta?
Probabil nu aţi urmărit ultimele declaraţii. După ce a fost ales ca preşedinte, s-a pronunţat asupra a ceea ce se întâmplă la Consiliul Judeţean. Eu simt că nu e pro-PSD. E un om care inspiră foarte multă încredere, pentru că vine din rândurile sindicatelor, unde a apărat interesele cetăţenilor. Asta trebuie să facă un preşedinte de Consiliu Judeţean, să apere cetăţenii, nu şefii de instituţii.

Ce traseu politic va urma Ionel Manţog?
Este încă membru PDL şi cred că nu va pleca la un alt partid. Mi-aş dori să încerc să se pună în slujba partidului. E un om care, de multe ori, preferă să se lupte de unul singur. E un lucru pe care nu l-a înţeles. Trebuie să se descotorosească de incompetenţi şi să se alăture unei echipe.
Ce procent estimaţi că veţi obţine în alegerile pentru postul de primar la Târgu Cărbuneşti?
Voi câştiga într-un singur tur, pentru că se va modifica legea alegerilor locale.
Va rezista USL-ul, la nivel naţional şi în Gorj?
Totul depinde de ce se va întâmpla pe 15 mai, la alegerile pentru preşedinţia PDL. Dacă iese Blaga, în maxim două luni se rupe USL-ul. Nicăieri în lume nu s-a întâmplat să se căsătorească stânga cu dreapta.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.