Deţinuţii de la Penitenciarului Târgu Jiu s-au răsculat împotriva directorului Bălă!
Deţinuţii de la Penitenciarului Târgu Jiu s-au răsculat împotriva directorului Bălă!
Investigatii17 octombrie 2010

La 27 ianuarie a.c., comisarul Constantin Bălă, unul dintre principalii „donatori” din sistemul autohton de penitenciare, se întorcea la Târgu Jiu ca director. Apăsat de bilele foarte negre din trecutul său profesional şi stresat de faptul că, din 2004, fusese plimbat de la un penitenciar la altul şi împuternicit în tot felul de funcţii de conducere fără a fi definitivat în vreuna, în loc să aplice un management modern, comisarul Bălă a dispus câteva măsuri abuzive ce au generat, la 01 martie a.c., o revoltă de amploare în rândurile deţinuţilor, înnăbuşită prin măsuri apreciate de Judecătoria Craiova ca ilegale. Cu toate acestea, destinatarii „donaţiilor” comisarului Bălă, şefii săi din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP),  nu au dispus absolut nicio cercetare internă la Penitenciarul Târgu Jiu.

Refuz general de hrană

Reducerea timpului alocat plimbărilor şi activităţilor sportive, interzicerea deplasărilor pe holuri, percheziţiile zilnice operate în celule, amânarea nejustificată a prezentărilor la comisia de eliberare condiţionată, ameninţările cu mutarea deţinuţilor la alte penitenciare au tensionat din ce în ce mai mult persoanele private de libertate, ajungându-se, în data de 01 martie a.c., la un refuz general de hrană.
Este important de reţinut că, potrivit Legii 275 din 2006, executarea pedepselor se desfăşoară „sub supravegherea, controlul si autoritatea judecătorului delegat” , acesta reprezentând garantul respectării legalităţii. Una dintre puţinele pârghii legale prin care un deţinut poate ajunge să fie audiat de judecătorul delegat,  pentru a-i relata abuzurile la care este supus, este refuzul de hrană. Legea spune foarte clar: „în situaţia în care o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate refuză să primească hrana, judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, la sesizarea directorului penitenciarului, are obligaţia să audieze de îndată persoana condamnată si să îi solicite o declaraţie scrisă, pentru a cunoaşte motivele care au determinat luarea acestei hotărâri. După audierea persoanei condamnate, judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate dispune măsurile legale care se impun, sau face propuneri în acest sens directorului penitenciarului.”

40 de mascaţi au descarcerat aşa-zişii capi ai revoltei

În loc să respecte legea şi să înştiinţeze judecătorul delegat, comisarul Bălă a făcut exact invers.  A identificat rapid 15 deţinuţi ca aşa-zişi capi ai revoltei, i-a descarcerat şi i-a urcat în două dube speciale, venite în aceeaşi zi, cu peste 40 de mascaţi, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. În panica generală creată, unul din mascaţii veniţi de la Craiova a făcut accident cerebral şi a stat în comă mai multe zile, între timp pensionându-se pe caz de boală! Iată că păstrarea funcţiilor în sistemul ANP costă vieţi şi distruge destine.
Practic, Bălă, fără a urma procedura legală, a dispus abuziv, cu de la sine putere,  schimbarea nivelului de detenţie pentru 15 persoane de la gradul “deschis” şi “semideschis”, de la Penitenciarul Târgu Jiu, la unul mult mai sever. 15 deţinuţi au fost mutaţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova în baza unor declaraţii neadevărate acordate sub presiune, împotriva lor, de alţi deţinuţi, cu care nici măcar nu se puteau întâlni în Penitenciarul Târgu Jiu, deoarece Bălă dispusese, tot ilegal, tronsonarea secţiilor.
Potrivit Legii 275 din 2006, ”schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate se dispune de judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, la sesizarea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate. În cazul în care comisia apreciază că se impune schimbarea regimului de executare, sesizează judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate. Schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate într-unul mai sever se poate dispune dacă persoana condamnată a comis o infracţiune sau o abatere disciplinară gravă, care o fac incompatibilă cu regimul în care execută pedeapsa privativă de libertate, si dacă, prin conduita sa, afectează grav convieţuirea normală în penitenciar sau siguranţa acestuia. Judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate dispune prin încheiere motivată, cu privire la schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, numai după ascultarea persoanei condamnate, la locul de deţinere, în termen de 15 zile de la primirea cererii sau sesizării.”
Din ordinul comisarului Bălă, în ziua declanşării revoltei s-au întrunit, cu totul şi cu totul formal, atât comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, cât şi comisia de disciplină. Ambele au constatat, rapid, abateri disciplinare grave în cazul celor 15 deţinuţi. Deşi deţinuţii au fost mutaţi într-un penitenciar cu regim mai sever, judecătorul delegat Claudiu Mărgulescu a declarat pentru GORJNEWS că nu a avut loc vreo schimbare a regimului de detenţie! Invocând situaţia de forţă majoră generată de revolta deţinuţilor, Mărgulescu a apreciat ca legale toate măsurile adoptate de Bălă!

Judecătoria Craiova recunoaşte abuzurile comisarului Bălă

În realitate, Comisarul Bălă nu a respectat niciuna din prevederile legale enunţate anterior. Ca dovadă, în luna mai a.c., Judecătoria Craiova a constatat ca abuzivă sancţionarea disciplinară şi, implicit, schimbarea regimului de detenţie a celor 15 deţinuţi, şi a dispus revenirea la unul deschis şi semideschis. În aplicarea hotărârii judecătoreşti, cei 15 deţinuţi, în loc să se întoarcă la Penitenciarul Târgu Jiu, pentru a fi aproape de familiile de origine, au fost mutaţi la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.
Această suită de ilegalităţi săvârşite de comisarul Bălă nu a fost cercetată în interiorul sistemului ANP. Din contră, la trei zile de la revoltă, la Penitenciarul Târgu Jiu a venit directorul general al ANP, chestorul  Ioan Băla, pentru a-l reconfirma ca director pe comisarul Bălă şi pentru a-i consolida poziţia.

Scrisoare deschisă, ministrului Justiţiei

GORJNEWS va adresa o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, cel care coordonează sistemul ANP,  cu solicitarea de a-şi exprima, punctual, poziţia oficială faţă de ilegalităţile documentate de ziarul nostru.

1 COMENTARII
  • Gigel 08.11.2010 la ora 21:52 pm
    Acest TORTIONAR COMUNIST,va avea un sfarsit tragic... Comportamentul lui lasa de dorit si este chiar indicat sa aiba vreun accident... Se crede mare karatist,face antrenament pe detinutii ce nu pot riposta,etc. Dar...este inventat de mult pistolul ! Ai mare grija...gunoiule !
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.