Dezvăluiri din culisele înfruntării Călinoiu – Manţog, de la Gorj TV
Dezvăluiri din culisele înfruntării Călinoiu – Manţog, de la Gorj TV
Interviuri4 octombrie 2009
tauriCa ziarist de investigaţii, văzând cum Ion Călinoiu şi Ionel Manţog îşi fac fiecare numărul pe partea lui, nederanjându-se reciproc decât cu totul şi cu totul formal, sunt aproape convins că, fără a se iubi, între cei doi există un pact de neagresiune foarte clar, şi că înghiontelile lor publice sunt doar de decor. Joi seara, Gabriela Gîngioveanu şi Claudiu Matei au reuşit să-i aducă, timp de o oră, în direct, la Gorj TV,  la emisiunea „Provocare la adevăr”. Interviul fără partipriu acordat de cei doi jurnalişti vă introduce în culisele acelui thriller de televiziune şi îmi contrazice ipoteza enunţată anterior. Trei sferturi din emisiune, cei mai puternici politicieni gorjeni ai momentului au vorbit unul peste altul, deşi ambii se pretind gentelmani, şi nu s-a înţeles nimic. I-am cunoscut pe amândoi şi am constatat o diferenţă de clasă, evidentă şi în prestaţiile lor publice, şi în modul în care înţeleg să-şi conserve şi să-şi întărească poziţiile. Joi seara, însă, o apă şi-un pământ. De când au dat ochii unul cu celălat, înainte de emisiune, şi până la final, s-au purtat, din spusele celor doi jurnalişti, ca doi duşmani de moarte.
Nenorocirea este că divergenţele lor n-au apărut ca urmare a unor viziuni diferite faţă de dezvoltarea viitoare a judeţului. Ei şi staff-urile lor nu au timp pentru astfel de polemici. Nici PSD-ul, nici PDL-ul  nu îşi doresc un judeţ mai prosper. Fiecare îşi doreşte, înainte de toate, doar un judeţ pe care să-l controleze în întregime. Pentru că celor de la putere le este întotdeauna bine, indiferent ce se întâmplă sub ei.
Cum aţi reuşit să-i aduceţi la „Provocare la adevăr” pe Călinoiu şi Manţog?

Gabriela Gîngioveanu – La emisiunea de joi seara trebuia să fie invitaţi senatorii Greblă şi Ruşeţ. Domnul Greblă nu a mai putut veni, fiind plecat în Armenia, iar domnul Ruşeţ m-a sunat pe la 14.30 şi mi-a spus că nu mai participă nici dânsul la emisiune, pentru că avea o şedinţă foarte importantă, care nu ştia cât se va întinde. Atunci am ales să aducem un lider de la PSD şi unul de la PDL. L-am sunat pe domnul Călinoiu, care, spre surpriza mea, a acceptat invitaţia noastră.

A pus vreo condiţie?

G.G. – Nu. L-am întrebat dacă vrea să fie singurul invitat, încercând să evit a mă trezi în ultimul moment că nu mai participă la gingioveanuemisiune, a spus că nu are această pretenţie, şi-atunci l-am întrebat dacă vine alături de Ionel Manţog, şi nu a avut nimic împotrivă. Apoi l-am sunat pe domnul Manţog, care a acceptat şi dânsul, deşi mai avea o obligaţie la un alt post de televiziune.

N-a ezitat deloc?

G.G – Nici Manţog, nici Călinoiu.

Zii şi tu ceva…

C.M. – Ce să zic… La astfel de emisiuni trebuie să plecăm de la o zicere a lui Brucan, cum că libertatea presei n-a fost niciodată visul analfabeţilor. Aşa că putem discuta orice… Mie nu-mi place întrebarea asta, cum s-a organizat emisiunea, pentru că eu tocmai am fost comparat cu Valentin Stan în variantă locală…

Eşti un div?

C.M. – Sunt vip…, sunt … bip, şi am statut de invitat permanent. De treburile de bucătărie se ocupă Gabi, în calitate de realizator.

Să înţeleg că vii direct în emisiune, pe petale de trandafiri?…

C.M. – Da, cu zece minute înainte, pentru că întârzii, abia vin, cu maşina, de la ţară.
G.G. – Pot să confirm eu, întârzie tot timpul…
C.M. – Eu chiar muncesc la ţară, car sacii cu struguri cu cârca, nu-mi e nicio jenă de chestia asta, întârzii de fiecare dată, pentru că nu vreau să îmi forţez maşina pe care o am în leasing…

Eşti proprietarul unei podgorii, la Bâlta?

C.M. – Da, sunt latifundiar… Dar e problemă că mai e o soacră la mijloc…

Producţia acoperă consumul propriu?

claudiu mateiC.M. – Da, de altfel investesc foarte mult în agricultură, şi în zootehnie, vreau să spun că sunt un găinar şi atât, mai departe nu comentez…

Spui că „libertatea presei n-a fost niciodată visul analfabeţilor”. La Gorj TV îţi urmăreşti tu visul?

C.M. – Da, pot să spun că sunt liber. Am făcut afirmaţia asta la început ca să clarificăm lucrurile, că putem vorbi orice.

Dintre cei doi invitaţi, care a ajuns primul?

G.G. – Primul a ajuns domnul Călinoiu…
Eraţi amândoi?
G.G. – Da. Surprinzător, incredibil, ajunsese şi Claudiu. Domnul Călinoiu era foarte destins, foarte bine dispus, ne-a povestit cum s-a lăsat de fumat, am avut câteva minute agreabile, am intrat în studio pentru că celălalt invitat întârzia, apoi a ajuns şi domnul Manţog, moment în care tensiunea a devenit, brusc, maximă… Din acel moment toată lumea a devenit serioasă, n-au mai fost glume, sau mai erau alea palide pe care încercam noi să le facem pentru a destinde atmosfera.

Ionel Manţog e omul care aduce tensiunea?

G.G. – Nu. Tensiunea era între ei doi, şi era atât de puternică încât se răsfrângea asupra tuturor.

Era mimată acea tensiune?

G.G. – Era reală, aş spune eu, din experienţa altor emisiuni. Şi Manţog, şi Călinoiu au mai participat la emisiuni moderate de mine şi a fost mult mai destinsă atmosfera cu alte ocazii.

A pocnit vreun reflector?

G.G. – Nu, dar ne-am temut să nu se întâmple…
C.M. – Nu, ştiam reacţiile, ştiam istoricul confruntărilor dintre cei doi, ne aşteptam la ieşiri virulente din partea amândurora. A fost tensiune, a fost şi momentul de aşa natură, tocmai se făcuse anunţul cu ieşirea PSD-ului de la guvernare, ne aşteptam la acuzaţii din partea celor doi.

Înainte de emisiune, cât a durat şedinţa pregătitoare cu Manţog?

C.M. – Nu am avut niciodată astfel de şedinţe înaintea vreunei misiuni.

Nici în cazul ăsta excepţional?

G.G. Nu există aşa ceva.

Mă gândeam că aţi pus la cale vreo capcană, ceva, pentru Călinoiu, să-l băgaţi într-un colţ şi să-l căsăpiţi… Să aveţi o strategie comună…

G.G. – Strategia a fost să-i aducem pe amândoi, să facem audienţă.
C.M. – Şedinţă a făcut Gabi, în calitate de realizator, cu mine, în calitate de invitat permanent, în sensul că mi-a impus ca, în condiţiile în care o să-l atac pe Călinoiu, să fac acelaşi lucru şi cu Manţog, pentru a rămâne imparţiali. Văzându-le atitudinea de la începutul emisiunii, nu a mai fost nevoie să le punem noi nervii la încercare.
G.G. – Simpla lor prezenţă, unul lângă altul, le-a pus grav de tot nervii la încercare.

Dar n-aţi fost gazde prea bune, dacă i-aţi pus unul lângă altul…

G.G. – Aşa este decorul, nu aveam cum să facem altfel, nici măcar pentru domnul Manţog.

Credeţi în teoria vampirilor energetici? Cine pe cine a supt?

G.G. – Dacă e să ne luăm după reacţiile de la final, cred că amândoi au plecat puţin storşi, deşi Manţog şi-a menţinut până la final zâmbetul şi charisma în declaraţii.

Am văzut că la emisiunea asta ai venit cu sacou, de obicei apari în cămaşă… Ţi-a impus Gabi?

C.M. – Nu, de obicei îmi impun cameramaniii şi cei de la lumini, pentru că eu m-am născut blond cu ochi albaştri…
G.G. – Amândoi avem o problemă, da…
C.M. – Am mai venit cu sacou la emisiune, dar nu m-au lăsat să-l port, pentru că nu se mai vedea nimic la televizor. Aseară, spre surprinderea mea, m-au lăsat, pentru că aveam toţi cam aceeaşi culoare.
G.G. – A fost singura glumă la care s-a râs la comun, asta că avem toţi patru aceeaşi culoare, a fost singurul lucru care i-a amuzat pe cei doi.
C.M. – Nu există niciun scenariu în spatele emisiunii, nimic premeditat, poate noi, ca şi gazde ale emisiunii, mai punem, din când în când, câte ceva la cale. Am pus o dată ceva la cale şi nu ne-a ieşit pentru că am uitat eu obiectele în maşină. Am vrut să-l provocăm pe primarul Bucurescu, în direct, la o partidă de poker şi am uitat cărţile în maşină. În rest, nu punem nimic la cale, de cele mai multe ori nici nu discutăm înainte, ştim doar evenimentele în care a fost implicat personajul invitat, şi încercăm să ne facem treaba fiecare. Toată lumea spune că Manţog şi Călinoiu se ceartă în public, şi în spate sunt prieteni. Vreau să spun că, după emisiune, nici măcar nu s-au salutat la plecare. Mai mult decât atât, în pauza emisiunii au fost câteva momente mai tensionate, în care s-au ameninţat reciproc. Au plecat fără să se salute, efectiv…

[youtube]khMlRs_4Yb4[/youtube]

G.G. – La finalul emisiunii, pentru că nu am avut timp să citim mesajele în direct, şi mi-a părut foarte rău de ele, pentru că cei doi erau făcuţi hoţi, erau acuzaţi de telespectatori de fraudă electorală ş.a.m.d., i-am întrebat dacă vor să asculte mesajele. Au fost amândoi de acord şi le-am citit absolut toate mesajele primite. În secunda în care am terminat de citit, domnul Călinoiu s-a ridicat, înainte să ne decablăm, noi, ceilalţi, moment care mi s-a părut foarte ciudat…

V-a salutat?

G.G. – Nu, a spus doar că se grăbeşte, moment în care m-am ridicat şi am spus că îi cunosc de foarte mult timp pe amândoi şi nu mi se pare ok atitudinea pe care au avut-o şi că, dacă vor să aibă o discuţie, eu şi Claudiu ne putem retrage. Au refuzat.

Ştiau că sunteţi perverşi şi lăsaţi camerele deschise.

G.G. – De obicei nu facem lucrul acesta, deşi atunci recunosc că l-am făcut, pentru că miza emisiunii era destul de mare şi avem nevoie pentru o emisiune viitoare de lucruri amuzante care se întâmplă în pauzele publicitare.

Aţi avut în emisiune principalii poli de forţă care îşi dispută în acest moment judeţul Gorj. Sunteţi de acord?

C.M. – Da.
G.G. – Da.

Dacă Gorjul ar fi ca ei, cum ar arăta?

G.G. – Asta trebuia să ne întrebi aseară, să ne laşi să ne gândim până astăzi, să facem compunere…
C.M. – Ar fi un judeţ bogat.

Notă: Cu puţin timp în urmă, Adrian Drăgoi, realizatorul emisiunii „Zona liberă” de la postul de televiziune RTV, a fost şi el pe punctul Adrian_Dragoide a-i aduce pe Călinoiu şi Manţog în direct, într-o emisiune. Cert este că, atunci, Ionel Manţog nu a mai ajuns în emisiune. Referitor la acea întâmplare, Adrian Drăgoi a declarat următoarele: „Ionel Manţog a promis că vine la Zona liberă, dacă vine şi Ion Călinou. A sunat cu un sfert de oră înainte să înceapă emisiunea, şi a spus că nu mai vine. Cred că nu s-a mai prezentat din cauza scandalului din Consiliul Local Slivileşti, legat de extinderea frontului de excavare, care are o legătură şi cu exproprierea lui Ionel Manţog. Unul dintre subiectele sensibile pe care voia să le evite, la momentul respectiv, era ăsta. Acum este mult mai liniştit şi apare în public mult mai relaxat pentru că s-a votat acel punct şi casa lui probabil e la pământ în momentul de faţă.”
    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.