Dian Popescu, pe culmile ipocriziei şi demagogiei
Dian Popescu, pe culmile ipocriziei şi demagogiei
Investigatii1 iulie 2011

Una din cele mai înalte culmi ale ipocriziei şi demagogiei a fost atinsă de preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu, deunăzi, când a afirmat, public, că, împreună cu preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, se va duce la Turcineşti şi va convoca şedinţă extraordinară de consiliu local, care va decide punerea în funcţiune a alimentării cu apă, astfel încât – vezi, Doamne – locuitorii comunei să nu mai fie privaţi de apă din cauza blocajului politic. Mai mult, l-a admonestat public pe viceprimarul Turcineştiului, Dumitru Modrea, vicepreşedintele PNL Gorj, pentru că nu respectă principiul de bază de funcţionare a Uniunii Social Liberale, la Gorj, adică acoperirea reciprocă a ilegalităţilor şi infracţiunilor. Deşi se pretinde constructor, Dian Popescu nu ştie sau ignoră faptul că deblocarea situaţiei de la Turcineşti nu se poate face din ordinul său sau al lui Florin Cârciumaru. Nu se poate furniza legal apă potabilă dacă investiţia nu posedă autorizaţie de funcţionare. Pentru autorizaţie de funcţionare e indispensabilă recepţionarea lucrării. Or, Prefectura Gorj tocmai a obţinut în instanţă anularea recepţiei făcute pe genunchi şi prin cumul de infracţiuni de primarul penal Vasile Gogălniceanu. Declaraţia lui Dian Popescu instigă la graţierea infractorilor din lotul Turcineşti, de dragul alianţei USL şi nicidecum al oamenilor simpli din comună. În realitate, între ce a făcut Gogălniceanu la Turcineşti şi ce face Dian Popescu în multe zone ale Gorjului nu e nicio diferenţă. Întrebăm: de ce nu se duce Popescu la Scoarţa, de pildă, să descuie porţile ferecate ale stadionului plătit din bani publici firmei sale, dar încă nefinalizat? Nefinalizat, fireşte, tot din pricina unor blocaje de ordin politic… Cu alte cuvinte, pentru că mulţi primari au închis ochii la unele cârpeli făcute de firma sa pe bani publici, se cade ca, invocând interesul public, să fie iertat şi Gogălniceanu.
Că tot veni vorba, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Focşan, n-are nicio scuză pentru că tergiversează trimiterea în judecată a lotului Turcineşti. Dacă nu-i trimite nici pe ăştia în judecată, înseamnă că dă, oficial, verde la furat.
Tipul îmbrăcat la costum de patru ace, ceas scump şi cu vocabular sofisticat. Aşa apare, pe posturile TV, preşedintele PNL Dian Popescu, omul care spune una în public şi face alta după ce se încheie emisiunea de televiziune. Dincolo de show-ul mediatic, Popescu este omul de afaceri care nu se descurcă dacă nu muşcă şi din bugetul statului, banii privaţi fiind nişte firimituri printre dinţii afaceristului. Ajuns şef de partid liberal, un atu în plus în lumea afacerilor, Dian mai taie din tortul banilor publici câte o felie pe unde are câte o intrare. Asta n-ar fi nimic dacă liberalul n-ar avea prostul obicei de a începe lucrările şi a le lăsa neterminate…

Facem di toate

Om politic, Dian Popescu are şi firme cu ajutorul cărora face bani. Cum criza financiară a împuţit lucrurile, liderul liberal apelează la ajutorul unor prieteni, halind lucrări plătite de stat. Cunoscut ca simpatizant al PD-L-ului, pe din dosul politichiei, urmaşul lui Dan Ilie Morega beneficiază de o porţie din lucrarea de asfaltare a drumurilor comunale din oraşul Tismana, condus de primar portocaliu. Din totalul lucrării de 1.023.742 lei, SC Maserati SRL, firma lui Dian Popescu beneficiază de 247,305 lei, având cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic pentru a face lucrări de pavare şi de asfaltare. Fireşte, liberalul a fost unul dintre câştigători, chiar dacă pentru aceeaşi lucrare depuseseră oferte un număr de patru firme. Dian este omul ales să paveze şi să asfalteze drumurile comunale.
Lucrarea de asfaltare a unui singur kilometru şi un pic trebuie finalizată până la toamnă. Numai că, zice primarul Costel Buzianu, asfaltarea a fost stopată de constructorul Maserati. Explicaţia edilului este aceea că „n-a mai vrut Consiliul Local să aloce bani pentru continuarea investiţiei începute în satul Vânăta”. Consilierii n-au mai vrut să dea banii, Dian n-a mai vrut să lucreze că deh, politicianul afacerist şi afaceristul politician nu lucrează pe ochi frumoşi.

De la drumuri, la apă

Politician versat, Dian ştie că firma sa este multilateral dezvoltată aşa că, dacă s-ar organiza licitaţie şi s-ar plăti bani pentru număratul stelelor de pe cer, firma liberalului ar putea depune ofertă în acest sens. N-a fost cazul, momentan, pentru că societatea politicianului a luat şi o lucrare de înlocuire a reţelei de alimentare cu apă în satul Roşia, din comuna Fărcăşeşti. Bineînţeles, asta în vremea când primarul era în libertate, şi nu în puşcărie, unde este acum. Venind cu cel mai mic preţ, din cele două oferte depuse, Dian a fost cel care a câştigat 666.314 lei, fără TVA, pentru că a înlocuit o coloană de apă pe o distanţă de 3356 de metri liniari cu o conductă de polietilenă, de înaltă densitate, cu diametrul de 74-90 milimetri.

Bază sportivă „multi-nefuncţională”

Dacă vă imaginaţi că Dian s-a oprit aici vă înşelaţi. Timpul e în faţa omului politic, iar fiecare ticăit de ceas îi aduce acestuia o roabă de bani. Alţi 502.876 de lei au intrat în conturile SC Maserati SRL pentru că a realizat lucrări de construcţii de complexe sportive la Scoarţa. Mai exact, din trei oferte depuse în acest sens, tot Dian a ieşit câştigător, având oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, pentru că a realizat baza sportivă multifuncţională de la Scoarţa. Chiar dacă s-a angajat că face stadionul în cel mai scurt timp, promisiunile lui Popescu au fost apă de ploaie, firma acestuia finalizând lucrarea în aproape un an şi jumătate.

Odată finalizat stadionul, acesta s-a transformat într-un fel de unitate militară. Ca să ţină la distanţă ochii celor curioşi, cei de la Primăria Scoarţa au pus pază, iar paznicii nu permit fotografiatul. Băsnind aiureli, localnicii plătiţi să vegheze la integritatea stadionului susţin că terenul este proprietate privată şi cheamă poliţia dacă cineva îndrăzneşte să facă poze. Aşa s-a întâmplat şi când reporterii GORJNEWS au mers la faţa locului, în scurt timp făcându-şi apariţia un echipaj de poliţie. Din fericire, există şi poliţişti deştepţi, astfel că oamenii legii au înţeles demersul jurnalistic, dar au răspuns apelului telefonic în virtutea atribuţiilor pe care le au.

Pică tencuiala şi plouă în vestiare

Lucrările realizate de firma SC Maserati SRL din Ţicleni sunt atât de bune încât, dacă nu pică tencuiala, plouă în interior. Cel puţin aşa se întâmplă la stadionul din Bobu, lucrarea executată de societatea liberalului Dian. Deşi a trecut un an de la recepţionarea lucrării, nici până acum acest stadion nu este funcţional. Primarul Aurelian Cotârlău dă vina pe iarbă. „Iarba s-a semănat la recepţie şi a răsărit la recepţie, dar trebuie să se lase un an, că trebuie să se dezvolte gazonul”, este explicaţia edilului şef la inutilitatea stadionului. Ba mai mult, colegul de partid al lui Dian dă vina şi pe lipsa instalaţiei de irigaţie, justificând astfel de ce n-a crescut iarba în atâta timp. Pe lângă iarba nărăvaşă, primarul admite că societatea constructoare a comis şi greşeli. Una ar fi aceea că „au pus tencuiala prea groasă şi a intrat apa, iar îngheţul şi dezgheţul au deteriorat-o, dar urmează să o remedieze”, zice Cotârlău. Şi asta nu e tot, pentru că dacă de afară vestiarele arată bine, în interiorul acestora plouă, întrucât, zice tot primarul, izolaţia nu a fost făcută corespunzător. Cu toate astea, 5 miliarde de lei vechi au intrat în conturile Maserati, iar alte două sunt în aşteptare, acestea reprezentând TVA-ul şi surplusul de lucrări adăugat la lucrările din proiect.

Staţie de betoane invizibilă la Cărbuneşti

Afacerile liberale prind rădăcini bine pe terenul îngrijit de un alt liberal, aşa cum se întâmplă la Târgu-Cărbuneşti, unde edil şef este Mihai Mazilu, de la PNL. Acesta i-a dat şefului său o concesiune pe o suprafaţă de 2000 de metri pătraţi, pentru ca firma lui Dian să facă aici o staţie de betoane. Ba mai mult, liberalul de frunte s-a angajat că va crea de la 15 locuri de muncă în sus. A trecut mai bine de un an de zile şi primul liberal, patron de SC Maserati SRL, a spus una şi a făcut alta. De fapt, n-a făcut mai nimic, iar betoanele promise de Dian au rămas un vis, la fel ca şi locurile de muncă din oraşul muribund.
Aşadar, atenţie mare la cine vă execută lucrarea şi nu vă încredeţi întotdeauna în preţul cel mai mic. Modul în care SC Maserati SRL reuşeşte să execute lucrările demonstrează că una zice constructorul şi alta face. Mai presus de calitate stă ochiul dracului, adică banul, pentru care afaceriştii devin politicieni şi viceversa, folosind politica să facă bani şi apoi băgând banii în politică, şi tot aşa…

Corciturile eşuează întotdeauna

Cât timp Dian Popescu va încerca să fie şi preşedinte de partid, şi om de afaceri abonat la lucrările primarilor din partidul său, nu va fi nici una, nici alta, ci doar o corcitură care va eşua şi ca om de afaceri, şi ca om politic.

1 COMENTARII
  • gorjanul 11.07.2011 la ora 14:00 pm
    Curat corcitura coane Dajule.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.